Παπαπέτρου: “Οι Ελληνες διαιτητές είμαστε χαρούμενοι που έχουμε τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ δίπλα μας”

Ο Τάσος Παπαπέτρου
Print Friendly, PDF & Email

Ο τρεις φορές κορυφαίος Ελληνας διαιτητής με βάση την ψηφοφορία των ποδοσφαιριστών, Τάσος Παπαπέτρου μίλησε στην εκπομπή “Face to Face” του sdna με τον Βασίλη Βέργη και μεταξύ άλλων τόνισε πως οι Ελληνες διαιτητές είναι πολύ χαρούμενοι, που έχουν ως αρχιδιαιτητή τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Μεταξύ άλλων ο Τάσος Παπαπέτρου τόνισε (απόδοση SoccerPlus):

Γιατί οι διαιτητές δεν μιλούν: «Παγκοσμίως η θέση του διαιτητή είναι να βρίσκεται στο γήπεδο και να μην δίνει δικαιώματα. Όταν υπάρχει το κατάλληλο τάιμινγκ μπορεί να μιλήσει, όμως δεν γίνεται να υπάρχει μεγάλη συχνότητα γιατί μπορεί να σηκώσει σκόνη. Δεν μπορεί ένας διαιτητής να υπερασπιστεί τον εαυτό του με μία δήλωση, με μία συνέντευξη μετά από κάθε παιχνίδι. Αυτό μπορούν να το κάνουν άλλοι. Αυτό συμβαίνει παντού και όχι μόνο στην Ελλάδα».

Γιατί έγινε διαιτητής: «Επαιζα μπάλα μέχρι τα 14 μου. Δεν τα πήγαινα καλά με τις προπονήσεις λόγω του σχολείου και των φροντιστηρίων. Ο πατέρας μου ήταν ένα κίνητρο. Ξεκίνησα τη σχολή διαιτησίας στα 17 μου. Αρχισα να σφυρίζω αγώνες μικρών παιδιών. Οταν ασχολείσαι με ένα πράγμα και το αγαπάς τόσο πολύ. Είπα αυτό μου αρέσει. Εθίζεσαι, εξελίσσεται σε μικρόβιο. Όπως κάποιος με τη δημοσιογραφία, ή άλλος με το ποδόσφαιρο».

Για το γεγονός ότι οι διαιτητές βρίσκονται συνέχεια στο στόχαστρο του Τύπου και του κόσμου: «Η αλήθεια είναι αυτή. Αν ένας διαιτητής κάνει λάθος ένα πέναλτι μπορεί να συζητηθεί έναν μήνα. Το ήξερα αυτό. Επρεπε να βάλω τα δυνατά μου και να έχω τα λιγότερα αρνητικά σχόλια πριν και μετά από κάθε παιχνίδι».

Για το πώς αντιμετωπίζει την αρνητική κριτική: «Εχουμε δημοκρατία ο καθένας μπορεί να πει και να κάνει ό,τι θέλει. Ολοι κρινόμαστε. Ξέρω ότι κάτι θα ειπωθεί είτε πας καλά, είτε δεν πας. Ο διαιτητής «πουλάει» γιατί θα συζητηθεί μία απόφασή του. Αν μπεις στη διαδικασία να ψάχνεις τι γράφεται, πιο πολύ θα κάνεις κακό στον εαυτό σου. Είναι αυτονόητο ότι θα γραφτεί κάτι πριν ή μετά το ματς».

Για το αν μεταδίδει άγχος στο οικογενειακό του περιβάλλον πριν από ένα μεγάλο ματς: «Λογικό είναι όταν θα παίξεις ένα μεγάλο παιχνίδι να υπάρχει ωραίο άγχος. Βοηθάει το περιβάλλον που έχεις δίπλα σου. Μετά ξέρεις θα συζητηθούν πράγματα. Στο χέρι μας είναι να μην υπάρχει αυτή η περίεργη κατάσταση. Με τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου προσπαθείς να το χειρίζεσαι σωστά”.

Για το γεγονός ότι θίγεται η εντιμότητα και όχι την καλή απόδοση των διαιτητών: «Ο κάθε διαιτητής ξέρει την εντιμότητά του. Δεν μπορείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Στο δρόμο με έχουν σταματήσει μετά από ένα παιχνίδι και με έχουν ρωτήσει γιατί έδωσα αυτό και γιατί έδωσα το άλλο. Φτάσαμε να συζητούμε 25 λεπτά. Του εξήγησα σε ωραίο κλίμα. Είναι διαφορετικό όταν βλέπεις το διαιτητή από το σπίτι σου. Είναι πολύ διαφορετική  η εικόνα από κοντά. Και οι φίλοι μου εκφράζουν την άποψή τους. Θα μάθεις να ακούς και τα κακά. Δεν είναι χώρος που θα ακούς μόνο καλά. Εχω παρατηρήσει γενικά ότι είναι πολύ σημαντικό να έχεις μία ωραία κουβέντα και να εξηγήσεις τι έχεις δει μέσα από το γήπεδο και να μεταφέρεις την προσωπική σου εμπειρία. Είναι μεγάλο πράγμα να μιλάς με τον κόσμο, να επικοινωνείς μαζί του και να του εξηγείς γιατί αυτή η απόφαση και γιατί η άλλη».

Τον ενδιαφέρει περισσότερο η κρίση των ποδοσφαιριστών ή των ΜΜΕ: «Είναι συνδυασμός πραγμάτων. Αν η απόδοσή σου είναι πραγματικά καλή ξέρεις θα ακούσεις καλά λόγια. Η επικοινωνία και η σχέση σου όμως με τους ποδοσφαιριστές είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Πρέπει λοιπόν νας έχεις καλή απόδοση για να τους δικαιώσεις για την εμπιστοσύνη. Πρωτίστως ξεκινάς με τις σχέσεις σου μέσα στο γήπεδο, με τους ποδοσφαιριστές».

Χειρότερη στιγμή και πιο δύσκολο ματς που έχει παίξει: «Το 2012 στη Λάρισα (σ.σ. ΑΕΛ-Πανσερραϊκός) με το άσχημο περιστατικό (σ.σ. δόθηκε οφσάιντ από πλάγιο). Μέσα από τέτοιες καταστάσεις διορθώνεσαι και σαν άνθρωπος και σαν διαιτητής. Μετά από αυτά πρέπει να δεις τι πήγε στραβά και τι πρέπει να διορθώσεις. Ηταν από τις περίεργες στιγμές. Εχω παίξει πολλά ντέρμπι, δεν έχω να ξεχωρίσει κάποιο ως πιο δύσκολο».

Αν έχει φοβηθεί σε κάποιο γήπεδο: “Δεν έχω φοβηθεί. Ένα ντέρμπι μπορεί να προκαλέσει νεύρα, ένταση. Αλλά δεν έχω φοβηθεί σε κάποιο γήπεδο”.

Το πιο δύσκολο διαιτητικά γήπεδο: «Η Λεωφόρος, το Καραϊσκάκη και η Τούμπα. Η Λεωφόρος είναι κλουβί, μικρό σε χωρητικότητα, αλλά νιώθεις τον κόσμο τριγύρω σου. Η Τούμπα έχει ένταση και δύναμη από την εξέδρα, το καταλαβαίνεις. Το Καραϊσκάκη έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και σε αναγκάζει να είσαι συνέχεια στην τσίτα. Δεν πρέπει να επηρεαστείς. Είναι στην προσωπικότητα κάθε διαιτητή και πώς το αντιμετωπίζει. Εγώ τα αντιμετωπίζω όλα τα γήπεδα το ίδιο πλέον».

Αν ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει κάποια στιγμή στην εξέδρα, που μπορεί να τον έβριζε: «Αυτό μπορεί να συμβεί από την πρώτη μέρα μέχρι και τώρα που μπορεί να παίξεις το μεγαλύτερο ντέρμπι. Αυτό το κάνουν για να σου προκαλέσουν ένταση και πίεση. Πρέπει λοιπόν να το καταλάβεις για να μην επηρεαστείς. Εμένα πλέον δεν με επηρεάζει. Σε όποιο γήπεδο μπω θα καταλάβω και θα νιώσω ίδιο πράγμα».

Αν ένιωσε έμμεσα ότι κάποιος ήθελε να τον επηρεάσει: «Δεν έχει γίνει ποτέ».

Για το αν μίντια βλέπουν σαν το σάκο του μποξ τους διαιτητές: «Με αυτό το κομμάτι πρέπει να προσαρμοστείς. Αυτά θα τα βρίσκεις μπροστά σου πριν και μετά τα παιχνίδια. Ο διαιτητής είναι το πιο εύκολο θύμα για να πεις τι έχει στραβώσει σε ένα ματς. Αν ένας παίκτης χάσει ένα γκολ σε κενή εστία θα ξεχαστεί μετά από κάποια στιγμή, για τον διαιτητή όμως ένα λάθος όχι».

Για την πίεση που μπορεί να ασκούν οι μεγαλοπαράγοντες: «Δεν μπορεί να συμβεί αυτό σε έναν διαιτητή που δείχνει τον καλύτερό του εαυτό. Το γήπεδο είναι ο καθρέφτης. Αν έχεις καλή απόδοση ποιος μπορεί να σου προσάψει κάτι. Αυτά πρέπει να τα ξεχνάς και μην σε προβληματίζει κάτι τριγύρω σου».

Για το αν υπήρχε ένα περιστατικό στα αποδυτήρια με παράπονα εναντίον του: «Παράπονα έχω ακούσει από πολλές ομάδες, όταν έχει στραβώσει ένα παιχνίδι. Ναι εννοείται έχει γίνει. Δεν είναι μία συγκεκριμένη ομάδα. Ενας διαιτητής καταλαβαίνει τι έχει συμβεί, αφουγκράζεσαι το κλίμα».

Για το αν κάνει σκάουτινγκ πριν από τα ματς: «Ενας διαιτητής δεν πάει να παίξει ένα ματς και όλα τελειώνουν. Όταν θα μάθει τον ορισμό του μιλάει με τους βοηθούς τους, ψάχνει ποιος παίκτης θα προβληματίσει ή ποια ομάδα. Ο διαιτητής είναι αναγκασμένος να κάνει σκάουτινγκ και να βρίσκει τους «προβληματικούς» παίκτες. Το κάνεις για να ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. Είναι σημαντικό να μιλήσεις σε έναν παίκτη που έχει ευαισθησία να τραβάει περισσότερο ή να πέφτει στην περιοχή. Ενας παίκτης έχει ένταση, πίεση και έχει ανάγκη να του μιλήσεις. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον διαιτητή. Αντί να είσαι αυταρχικός, όταν ο παίκτης δει τον διαιτητή να του το λέει, τον κερδίζεις. Αυστηρά θα μιλήσεις όταν η συμπεριφορά του παίκτη δεν είναι η καλύτερη».

Για τις βρισιές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα: «Οι ποδοσφαιριστές, το έχω βιώσει, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Υπάρχει ένταση μεταξύ τους, θα τα ακούσεις αυτά ανάμεσα σε παίκτες, όμως πρέπει να τα διαχειριστείς σωστά. Δεν είναι ό,τι πιο ωραίο να είσαι αυστηρός και να δείχνεις κάρτες. Ο ποδοσφαιριστής έχει ανάγκη να βλέπει το διαιτητή δίπλα του».

Για την ανακοίνωση που είχε κάνει η ΠΑΕ Ολυμπιακός, επειδή η σύζυγός του δούλευε στο OPEN: «Ηταν δημοσιογράφος πριν τη γνωρίσω. Δεν το ανακατεύω καθόλου στο κομμάτι της διαιτησίας. Δεν με επηρεάζει καθόλου, το βάζω στην άκρη. Αύριο μπορεί να εργαστεί σε άλλο κανάλι. Όλα καλά, δεν μπορείς να το αλλάξεις, συνεχίζεις, μπαίνεις στο γήπεδο και κάνεις το παιχνίδι σου».

Για το αν είναι όνειρό του να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Ξεκινάς να σφυρίζεις από παιδάκια, μετά έρχονται τα τουρνουά, τώρα παίζω στο Γιουρόπα Λιγκ, μετά έρχεται το Τσάμπιονς Λιγκ. Πρέπει να βάζεις τους σωστούς στόχους και στο σωστό τάιμινγκ».

Για το ποια ήταν τα πρότυπά του: «Ο Κολίνα ήταν μία έντονη διαιτητική προσωπικότητα. Ο Κύρος Βασσάρας είναι τρανό παράδειγμα το πού έχει φτάσει τώρα, από αυτές τις προσωπικότητες έχεις να πάρεις πράγματα».

Για το αν συζητάει με τη σύζυγό του τα ματς που σφυρίζει: «Τα βλέπει τα παιχνίδια, το συζητάμε αλλά δεν θέλω να τρελαίνεται πολύ με αυτό το κομμάτι».

Για την επιθυμία του να σφυρίζει ντέρμπι: «Η επιθυμία του κάθε διαιτητή είναι να παίξει ένα μεγάλο παιχνίδι. Δεν γίνεται ένας διαιτητής να μην θέλει να παίζει τα μεγάλα παιχνίδια στη χώρα του. Εχουν άλλη χάρη, διαφορετική οντότητα. Εμένα δεν με φοβίζει κανένα ντέρμπι. Ενας διαιτητής αναδεικνύεται από τέτοια παιχνίδια. Αυτά τα ματς σε κάνουν να δυναμώνεις και αλλάζει η προσωπικότητά σου».

Για το αν έχουν βολευτεί ορισμένοι Ελληνες διαιτητές με την έλευση των ξένων: «Επιθυμία του κάθε διαιτητή Ελληνα να παίξει ένα μεγάλο παιχνίδι. Ετσι όπως είναι η κατάσταση δεν μπορούμε να παίξουμε. Είναι σεβαστή η απόφαση που έχει πάρει η Ομοσπονδία. Αλλά διαιτητή σε κάνουν τα μεγάλα παιχνίδια”.

Για το μερίδιο ευθύνης των Ελλήνων διαιτητών, που έρχονται ξένοι: «Το επίπεδο των διαιτητών τώρα είναι πολύ διαφορετικό. Είναι άλλες ηλικίες, είναι μορφωμένα παιδιά. Εχει παρθεί μία απόφαση για πράγματα, που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Εμείς είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να παίξουμε τα μεγάλα ντέρμπι οι Ελληνες διαιτητές. Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση πότε αυτό θα γίνει. Δεν ξέρω πώς θα τσουλήσει το σκεπτικό με τους ξένους διαιτητές κι αν σταδιακά θα παίξουν και κάποιοι Ελληνες διαιτητές ντέρμπι».

Για τον Μέλο Περέιρα: «Ο κ. Περέιρα προσπάθησε πολύ για εμάς. Εκανε πράγματα για εμάς. Κι αυτός σεβάστηκε την απόφαση να παίζουν ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι. Πρόσφερε όμως σε εμάς. Ασχολήθηκε πολύ με εμάς και την εκπαίδευσή μας”.

Για τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ: «Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί. Από την πρώτη μέρα που πάτησε στην Ελλάδα ήταν δίπλα μας. Να μας μεταφέρει τις παραστάσεις του. Είναι έντονη προσωπικότητα. Οι Ελληνες διαιτητές είναι χαρούμενοι για το πώς μας διορθώνει τα λάθη μας και για την εκπαίδευσή του”.

Για τις σχέσεις των Ελλήνων διαιτητών με τον Κλατενμπεργκ: “Ο κ. Κλάτενμπεργκ έχει έντονο ταπεραμέντο. Εχει έρθει σε μία χώρα που θέλει να κάνει έργο και να δουλέψει. Εχει ένα μοναδικό τρόπο. Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για εμάς να δουλεύουμε με τον κ. Κλάτενμπεργκ και να παίρνουμε πράγματα. Σε σύγκριση με τον κ. Περέιρα σου περνάει πιο έντονα τα πράγματα και αυτό αρέσει στους Ελληνες διαιτητές. Πάντα οι σχέσεις μας πριν και μετά τα παιχνίδια είναι καλές».

Για την απόφασή του να δημοσιεύονται οι διάλογοι των διαιτητών: «Για εμένα καλά έχει κάνει. Ξέρεις μέσα στα παιχνίδια ότι έχεις πάντα εντάσεις. Ο διαιτητής πρέπει να είναι προσεκτικός στο τι θα πει και τι θα κάνει. Αφού έχει παρθεί αυτή η απόφαση πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για τη συμπεριφορά μας και με τους παίκτες και για τα πάντα».

Για τα λάθη που εξακολουθούν να γίνονται ακόμη και με το VAR: “Παντού γίνεται αυτό στον κόσμο. Στην Ελλάδα είναι μόλις η δεύτερη χρονιά. Οι καταστάσεις τώρα είναι πολύ διαφορετικές, διαφορετική επίσης είναι προοπτική”.

Για το ενδεχόμενο να υπάρχει διαφωνία μεταξύ διαιτητή και VAR: «Το VAR έχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Συγκεκριμένες διαδικασίες και πρέπει να τις ακολουθούμε. Ο VAR βλέπεις μία φάση από πολλές λήψεις, ο διαιτητής το βλέπει μία φορά, εκεί μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω για να αποφασίσει ένας διαιτητής. Δεν πρέπει να παίξει κανένας εγωισμός ρόλο. Όταν έχει δει ο VAR τι έχει γίνει και υπάρχει ξεκάθαρο λάθος, πρέπει να αλλάξεις την απόφασή σου».

Για τους τηλεκριτρικούς και τον κ. Βαρούχα: «Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της διαιτησίας. Δεν νομίζω ότι ο κ. Βαρούχας θα δει διαφορετικά αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος. Εχει την εμπειρία και θα πει αυτά που ξέρει».

Για το αν ο κ. Κλάτενμπεργκ κάνει πολιτική στο σχολιασμό των φάσεων: «Ο κ. Κλάτενμπεργκ από την πρώτη ημέρα είναι δίπλα μας και λειτουργεί πολύ σωστά στην ανάλυση των φάσεων».

Για το αν υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στους ξένους διαιτητές: “Ολοι οι διαιτητές σχολιάζονται με τον ίδιο τρόπο, είτε ξένος, είτε Ελληνας”.

Για την επίθεση στον Θανάση Τζήλο: «Ηταν κατακριτέο αυτό που έγινε. Δεν θεωρώ ότι μπορείς να πεις πολλά πράγματα. Ημασταν δίπλα στον Θανάση από την πρώτη στιγμή. Ούτε διανοείσαι ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο εκτός γηπέδου».

Για το αν πέρασε από το μυαλό του Τζήλου να τα παρατήσει: «Αυτά είναι πράγματα στο μυαλό του Θανάση. Ο Θανάσης όμως είναι ένα πολύ καλό και δυνατό παιδί, δεν θεωρώ λοιπόν ότι πέρασε αυτό το πράγμα».

Για τις αγωγές που καταθέτουν ΠΑΕ εναντίον διαιτητών: Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Κρινόμαστε όλοι. Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει ήδη συζητηθεί και νομίζω έχει βρεθεί μία λύση για το θέμα μηνύσεων. Εχει έρθει σχετική οδηγία και εντολή από την UEFA και FIFA ότι δεν μπορεί να γίνονται μηνύσεις κατά των διαιτητών».

Για το αν υπάρχει φόβος στους διαιτητές: “Δεν υπάρχει φόβος στους διαιτητές. Το επίπεδο είναι πολύ διαφορετικό, είναι νέα παιδιά. Καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει».

Για το αν πρέπει να υπάρχει συνδικαλισμός στους διαιτητές: «Οι διαιτητές πάντα είχαν ένα σώμα. Θεωρώ πάντα πρέπει να υπάρχει μία επικοινωνία για να παίρνουμε αποφάσεις για ένα δύσκολο θέμα. Ο κ. Σιδηρόπουλος είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει, είναι μπροστά και συζητάμε πολλά θέματα μαζί του για όσα μας προβληματίζουν».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή