Σοβαρές είναι οι ζημιές από την κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της Κρήτης, με τις αρχές να κάνουν έκκληση στους πολίτες να μειώσουν τις μετακινήσεις τους.
Τα προβλήματα, από το ύψος του Ρεθύμνου μέχρι τις Σίσσες, επί της εθνικής οδού του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, είναι μεγάλα. Μάλιστα, ολοσχερής είναι η καταστροφή του γηπέδου Περάματος στον Δήμο Μυλοποτάμου από τους όγκους νερού που συγκεντρώθηκαν από τη βροχή που από το πρωί πλήττει την περιοχή.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μυλοποτάμου, Δημήτρη Κόκκινο, οι καταστροφές είναι μεγάλες, σε υποδομές και οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων να αποφασίσει το κλείσιμο των δύο περιφερειακών δρόμων του Περάματος. Οι δρόμοι καθαρίζονται συνεχώς από τα μηχανήματα αλλά οι κατολισθήσεις είναι συνεχείς και πέτρες, βράχοι βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους. Σήμερα και αύριο κλειστά τα σχολεία, βρεφικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
Ο κ. Κόκκινος, όπως ενημέρωσε, προσπάθησε με μηχανήματα να ανοίξει δρόμο για να απεγκλωβίσει ένα παιδί.
Στο ύψος των εργατικών κατοικιών στην είσοδο του Περάματος Μυλοποτάμου από την υπερχείλιση του Γεροποτάμου Ποταμού τα νερά έχουν φτάσει μέχρι τα πρώτα σπίτια.
Η Γέφυρα στο Πέραμα Μυλοποτάμου είναι ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Γεροποτάμου, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τον ποταμό Πετρέ στην είσοδο του νομού Ρεθύμνου.
Οι κατολισθήσεις, από νωρίς το πρωί, είναι συνεχείς στο σύνολο των δήμων του νομού και όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή, ο πρώην Δήμος Γεροποτάμου έχει τα περισσότερα προβλήματα.
Η κ. Λιονή, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο για τεράστιο όγκο νερού στα ρέματα και τους ποταμούς, «…τα οποία είχαν καθαριστεί στο σύνολό τους και παρ’ όλα αυτά έχουμε τις υπερχειλίσεις που παρουσιάζονται. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές στην ενδοχώρα από τα φερτά υλικά που κατεβαίνουν από τα βουνά μαζί με τις ατελείωτες ποσότητες νερών».
Τα μηχανήματα βαρέου τύπου της Αντιπεριφέρειας, των δήμων και τα εκμισθωμένα από τους ιδιώτες, εργάζονται για διανοίξεις στα τοπικά οδικά δίκτυα της ενδοχώρας.
Αυτή την ώρα η βροχή έχει κοπάσει ενώ τα ακραία φαινόμενα θα συνεχιστούν σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Αντιπεριφέρειας μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Εκκενώνονται κατοικίες στον Πλατανιά
Τα προβλήματα, από το ύψος του Ρεθύμνου μέχρι τις Σίσσες, επί της εθνικής οδού του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, είναι μεγάλα. Πυροσβεστική και αστυνομία κάνουν έκκληση στους πολίτες να μειώσουν τις μετακινήσεις τους με οχήματα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όποτε χρειάζεται να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στον Πλατανιά, η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει σε ανησυχητικό ύψος και σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Θ. Χασάπη, έχει διαταχθεί μερική εκκένωση των κατοικιών στην περιοχή.
Και στα Ανώγεια υπάρχουν κατολισθήσεις σε αγροτικούς δρόμους, χωρίς όμως τα προβλήματα να είναι μεγάλα για την κίνηση στους κεντρικούς δρόμους. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, το σύνολο του αγροτικού οδικού δικτύου έχει καταστραφεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αγρότες, κτηνοτρόφος και πολίτες.
Από την κακοκαιρία οι ζημιές είναι εκτεταμένες και από αύριο σύμφωνα με τους υπευθύνους θα ξεκινήσει η καταγραφή.
Αυτό το οποίο συνεχώς ζητούν οι Αρχές από τους κατοίκους είναι να μην κυκλοφορούν και να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι οι δρόμοι λόγω των όγκων λάσπης από τις υπερχειλίσεις των ποταμών και των χωμάτων από τις πλαγιές είναι πολύ επικίνδυνοι.
Απεγκλωβίστηκαν τρία παιδιά στο Ηράκλειο
Οκτώ άνθρωποι, πέντε ενήλικες και τρεις ανήλικοι απεγκλωβίστηκαν νωρίτερα από κλιμάκια της Πυροσβεστικής που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καταστάσεις, τις οποίες έχουν προκαλέσει εκ νέου τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στο βορειοανατολικό τμήμα του Ηρακλείου.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν σε οκτώ περιπτώσεις, ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε οχήματα ή ακόμη και στα σπίτια τους που πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής.
Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News