Ροζέτι: Έχουμε τους καλύτερους διαιτητές VAR στον κόσμο – Θα ισχύσουν στο EURO oι νέες αλλαγές στον κανονισμό

Print Friendly, PDF & Email

O πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA, Ρομπέρτο Ροζέτι, υπογράμμισε την αξία των διαιτητών VAR και γιατί θα είναι κομβική η υποστήριξή τους στους διαιτητές, σε ό,τι αφορά στη διόρθωση αποφάσεων επί τόπου, κατά τη διάρκεια τoυ EURO 2020.

Το σύστημα, που εισήχθη στις διοργανώσεις της UEFA σταδιακά από το 2019, περιλαμβάνει μία βοηθητική ομάδα διαιτητών, που επανεξετάζουν κρίσιμες αποφάσεις του διαιτητή με τη χρήση βίντεο και ενδοεπικοινωνίας. Ο στόχος είναι οι διαιτητές VAR να επεμβαίνουν μόνο σε περιπτώσεις που ο διαιτητής κάνει ένα ξεκάθαρο και προφανές λάθος, ή σε περιπτώσεις σοβαρών συμβάντων που διέφυγαν της προσοχής του διαιτητή. Οι διαιτητές παραμένουν το κέντρο της διαδικασίας λήψης απόφασης, αλλά ο ρόλος των διαιτητών VAR θεωρείται ουσιώδης, προκειμένου να προλαμβάνονται σφάλματα που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε έναν αγώνα.

«Η UEFA πιστεύει πάρα πολύ σε αυτό το πρότζεκτ», είπε ο Ροζέτι. «Ο στόχος είναι όχι μόνο να βοηθήσουμε τους διαιτητές, αλλά και να βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα και εργαζόμαστε σκληρά για τη βελτίωση του συστήματος».

Παράλληλα με τις 18 διαιτητικές ομάδες, έχουν οριστεί και 22 αξιωματούχοι για τα καθήκοντα του VAR στο Euro. Ολόκληρη η ομάδα του VAR θα έχει τη βάση της στην έδρα της UEFA, στη Νιόν της Ελβετίας. Εχουν δημιουργηθεί δύο αίθουσες στο κάμπους της UEFA και οι ομάδες VAR έχουν ήδη λάβει ολοκληρωμένες ενημερώσεις σχετικά με τη λειτουργία πριν από το τουρνουά.

Η βάση του VAR στην UEFA στη Νιόν

Σε κάθε έναν από τους 51 αγώνες του Euro, ο κύριος βοηθός διαιτητή βίντεο (VAR) θα συνοδεύεται από έναν βοηθό διαιτητή βοηθού βίντεο (AVAR) και έναν βοηθό διαιτητή βίντεο για τα οφσάιντ. Ο VAR είναι ο αρχηγός της ομάδας και θα είναι το κύριο σημείο επαφής με τον διαιτητή, με στόχο να επικεντρωθεί σε επίμαχα περιστατικά. Ο AVAR θα επικεντρωθεί στην παρακολούθηση του αγώνα, ενώ ο βοηθός για τα οφσάιντ θα αξιολογήσει όλες τις πιθανές περιπτώσεις οφσάιντ. Η ομάδα θα συνοδεύεται από τρεις χειριστές, καθώς και έναν βοηθό υποστήριξης VAR που θα ενεργεί με συντονιστικά.

«Είμαστε πολύ σίγουροι μετά το συγκεντρωτικό σετ στη Νιόν και όλες οι δοκιμές μας ήταν πολύ θετικές», δήλωσε η Ροζέτι. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το σύστημα VAR θα προσφέρει μεγάλο όφελος στο Euro και πιστεύουμε ότι οι διαιτητές μας για το VAR είναι οι καλύτεροι στον κόσμο. Ο στόχος είναι οι VAR να είναι προσεκτικοί, ξεκάθαροι και να δείχνουν συνέπεια και ομοιομορφία στις παρεμβάσεις τους».

Θετικά στατιστικά στοιχεία

Ο Ροζέτι παρουσίασε θετικά στατιστικά στοιχεία για το σύστημα VAR από τότε που παρουσιάστηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA πριν από δύο χρόνια. «Από τον Φεβρουάριο του 2019, το VAR έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής σε 453 αγώνες UEFA, συμπεριλαμβανομένων 297 στο Τσάμπιος Λιγκ και 115 στο Γιουρόπα Λιγκ», εξήγησε. «Σταδιακά φέρνουμε το VAR και σε άλλες διοργανώσεις».

Στους 453 αγώνες, 139 αποφάσεις διορθώθηκαν ως αποτέλεσμα του συστήματος VAR, μία δηλαδή διόρθωση κάθε 3,25 αγώνες. Από 2.522 περιστατικά που ελέγχθηκαν, το 94,5% των αποφάσεων που ελήφθησαν εντός αγωνιστικού χώρου ήταν σωστές. Ο αριθμός των αποφάσεων που διορθώθηκαν δείχνει πτωτική τάση κάθε σεζόν και ένας βασικός στόχος στο μέλλον, πρόσθεσε ο Ροζέτι, είναι η περαιτέρω μείωση του μέσου χρόνου των παρεμβάσεων. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα λειτουργεί πολύ καλά», δήλωσε ο Ροζέτι.

Οι νέοι κανονισμοί σε ισχύ από το Euro

Εκτός από το σύστημα VAR, ο Ροζέτι επιβεβαίωσε επίσης ότι οι κανονισμού παιχνιδιού 2021/22, που εκπονήθηκαν από τους νομοθέτες του ποδοσφαίρου και το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), θα εφαρμοστούν στα Euro 2020. Οι νέοι κανονισμοί τίθενται σε ισχύ την 1η Ιουλίου, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν και σε διοργανώσεις που ξεκινούν και πριν από αυτήν την ημερομηνία.

Η τελευταία έκδοση των κανονισμών του παιχνιδιού περιλαμβάνει διευκρινίσεις σχετικά με τους κανόνες του ποδοσφαίρου για το χέρι, οι οποίοι έχουν ξανασχεδιαστεί για καλύτερη κατανόηση. Οι διαιτητές του Euro ενημερώθηκαν διεξοδικά για τους νέους κανονισμούς στο πρόσφατο σεμινάριο που έγινε πριν το τουρνουά, στη Νιόν.

Επιπλέον, οι διαιτητές καλούνται να είναι αποφασιστικοί στο Euro κατά περιπτώσεων κρατήματος και σπρωξίματος μέσα στη μεγάλη περιοχή, σε περιπτώσεις θεάτρου, σε επικίνδυνες προβολές αλλά και σοβαρών φάουλ που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παικτών. Επίσης, θα υπάρχει παραδειγματική τιμωρία σε όσους παρενοχλούν τους διαιτητές. «Θέλουμε να προστατέψουμε την εικόνα του παιχνιδιού και την υγεία των παικτών», δήλωσε η Ροζέτι «και δεν θα ανεχθούμε αντιαθλητική συμπεριφορά ή ασεβής συμπεριφορά προς τους διαιτητές».

Ο Ροζέτι χαιρέτισε την ευκαιρία που δίνεται στην Επιτροπή Διαιτητών της UEFA να μιλήσει με τους παίκτες και τους προπονητές των 24 ομάδων του Euro πριν από το τουρνουά. «Εξηγούμε στις ομάδες, τις τεχνικές οδηγίες και τις οδηγίες που δίνονται στους διαιτητές και μιλάμε μαζί τους για τις αλλαγές στους κανονισμούς», είπε. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τις ομάδες για να γίνει όλη η διαδικασία πιο κατανοητή».

Πηγή: UEFA / Aπόδοση: SoccerPlus

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή