Σιδέρης: Πρώτη φορά ακούω ότι ο δήμος Ναυπλιέων έχει οχτώ απινιδωτές για αθλητικές εκδηλώσεις

Print Friendly, PDF & Email

Στη «Δίκη στο Open» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αργολίδας Βασίλης Σιδέρης για το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 46χρονου ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή από ανακοπή καρδιάς σε γήπεδο στο Ναύπλιο.

Αναλυτικά όσα είπε ο Βασίλης Σιδέρης:

Για το περιστατικό: «Είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι στην Αργολίδα. Έχουμε πιστοποιήσει 35  γιατρούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές με σεμινάριο BLS και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Κάνουμε πιστοποίηση κάθε τρία χρόνια ώστε να είμαστε επανδρωμένοι και σε περίπτωση που τύχει κάποιο δύσκολο περιστατικό όπως του 46χρονου για να μπορέσουμε να το  αντιμετωπίσουμε. Χθες με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, στο δίλεπτο, ενώ περπατούσε ο ποδοσφαιριστής κατέρρευσε. Υπήρχε γιατρός του αγώνα και άλλος διαπιστευμένος γιατρός αγώνα και στην κερκίδα. Αμέσως έτρεξαν, έκαναν ΚΑΡΠΑ, σε 13 λεπτά ήρθε το ασθενοφόρο, σε 5 λεπτά ήμουν κι εγώ στο γήπεδο. Ανοίξαμε το νοσοκομείο του Ναυπλίου γιατί εφημέρευε του Άργους και η απόσταση ήταν μεγαλύτερη. Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους γιατρούς στο γήπεδο και στο νοσοκομείο αλλά δυστυχώς κατέληξε».

Για τις καταγγελίες για τον δήμο Ναυπλιέων ότι οι 8 απινιδωτές για τα αθλητικά κέντρα δεν χρησιμοποιούνται, ότι δηλαδή στο γήπεδο δεν υπήρχε απινιδωτής: «Εγώ τώρα το ακούω. Αν είχαν απινιδωτή και τους είχαν κρυμμένους, κακώς. Με προσωπικές μου ενέργειες με την Περιφέρεια, έχουν πάει απινιδωτές στο ΔΑΚ Άργους και το ΔΑΚ Ναυπλίου. Στο συγκεκριμένο ματς δεν υπήρχε απινιδωτής και εμείς έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους φορείς τα 2 τελευταία χρόνια και πραγματικά είναι κάτι που το επιζητούμε. Είναι πολύ σωστή η απόφαση του κ. Μπαλτάκου, συμφωνώ, γιατί έχω κάνει κι εγώ στην υγειονομική επιτροπή αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ και ήμουν από αυτούς που φώναζα ότι θα πρέπει στα γήπεδα βάσει του ΚΑΠ να προβλέπεται στο γήπεδο γιατρός, νοσηλευτής, φυσικοθεραπευτής διαπιστευμένος με σεμινάρια ΚΑΡΠΑ και χρήση εξωτερικού απινιδωτή».

Αν όλοι αυτοί οι θάνατοι ποδοσφαιριστών οφείλονται στην έλλειψη απινιδωτή: «Κάποια περιστατικά μπορεί να συμβούν αλλά όταν συμβαίνει κάτι τόσο αιφνίδιο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Σας το λέω και από το επάγγελμά μου επειδή μου έχουν τύχει πολλά περιστατικά, είμαι 33 χρονιά φυσικοθεραπευτής και έχω κάνει σε πολλά παιχνίδια γιατρός. Είναι ένα περιστατικό το οποίο συνέβη και όταν είναι τόσο αιφνίδιο βλέπετε ότι δεν αντιμετωπίζεται παρά τις προσπάθειες που έκαναν και οι δύο γιατροί του αγώνα και με τον απινιδωτή που αμέσως εφάρμοσαν οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ μόλις ήρθαν και στην πορεία προς το νοσοκομείο. Συμβαίνουν αλλά αν είχαμε εκείνη την ώρα απινιδωτή, υπήρχε μια μικρή πιθανότητα. Όταν πήγα στο γήπεδο οι γιατροί μου είπαν ότι σε 2-3 λεπτά έχασε τον σφυγμό του».

Για το πού βρίσκονταν οι απινιδωτές: «Τώρα από την εκπομπή ακούω ότι υπήρχαν οι απινιδωτές στο Ναύπλιο και δεν είχαν δοθεί στα γήπεδα που χρησιμοποιούμε. Αν είχαν τους απινιδωτές και δεν μας είχαν γνωστοποίηση ότι υπάρχουν για να τους χρησιμοποιήσουμε, γιατί οι γιατροί μας είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση εξωτερικού απινιδωτή, δεν ξέρω τι να πω. Υπάρχει πιθανότητα να είχε σωθεί αυτή η ζωή. Περιμένουμε και τη νεκροψία τι θα δείξει. Πρέπει να είναι πιο λεπτομερής ο έλεγχος, θα συνιστούσα και υπέρηχο καρδιάς όχι μόνο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Εμείς εδώ έχουμε κάνει συμβάσεις με καρδιολόγους που εξετάζουν και βγαίνει η κάρτα υγείας. Έχουμε δώσει μεγάλη βάση στην κάρτα υγείας του αθλητή και στους αγώνες να υπάρχει παρουσία γιατρού».

Αν ο εκλιπών είχε κάρτα υγείας: «Είχε κάρτα υγείας θεωρημένη στις 6/12.2022 από καρδιολόγο, την είδα με τα μάτια μου. Εκφράζω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και ελπίζω με την απόφαση του Μπαλτάκου, να είναι το τελευταίο θύμα που θρηνούμε στα γήπεδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή