Σκάνδαλο FIFA με ελληνική εμπλοκή: Κατηγορούμενος και ο εισαγγελέας

Print Friendly, PDF & Email

Απρόβλεπτη εξέλιξη είχε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή ποδοσφαιρικά σκάνδαλα, στο οποίο υπάρχει και ελληνική εμπλοκή.

Ο Ελβετός Γενικός Εισαγγελέας Μάικλ Λάουμπερ, που χειριζόταν την υπόθεση του σκανδάλου των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της FIFA, για την οποία η “Δίκη στο Open” αποκάλυψε την ελληνική εμπλοκή, παραιτήθηκε άρον – άρον, πριν από τρεις ημέρες, καθώς είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, για παράνομες συναντήσεις του, με τον Πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, τον εισαγγελέα Ρινάλντο Αρνολντ και άλλους.

Ηδη, το ελβετικό κοινοβούλιο έχει άρει την ασυλία του Μάικλ Λάουμπερ, στην έρευνα της FIFA, προκειμένου ο Ελβετός ειδικός εισαγγελέας Στέφαν Κέλερ, να ασκήσει εναντίον του συναδέλφου του ποινική δίωξη, γιά κατάχρηση εξουσίας, για το χειρισμό μιάς “υψηλού προφίλ έρευνα της FIFA”.

H “Eπιτροπή Aσυλίας του Kατώτερου Kοινοβουλίου της Ελβετίας”, σε δήλωση της ανέφερε ότι, ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ύποπτος, για κατάχρηση εξουσίας, καθώς είπε ψέμματα για τη συνάντηση με τον Τζιάνι Ινφαντίνο, ενώ το γραφείο του διερευνούσε τη διαφθορά, για τη FIFA.

Η ποινική εμπλοκή του εισαγγελέα Λάουμπερ στην υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της FIFA, καθυστερεί την εξέλιξη της υπόθεσης, στην οποία φέρεται βαθιά αναμεμειγμένος Ελληνας επιχειρηματίας, που κατέβαλε 500.000 ευρώ στον πρώην γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ζερόμ Βάλκε Ζερόμ Βάλκε, ο οποίος διαπραγματευόταν τα τηλεοπτικά δικαιώματα διεθνών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων με το δίκτυο BelN, το οποίο ανήκει στον ο ιδιοκτήτης της φιναλίστ του Champions League Παρί Σεν Ζερμέν Νασέρ Αλ Κελαϊφί, Αλ Κελαϊφί.

Η έρευνα ανατέθηκε σε άλλον Ελβετό εισαγγελέα, ο οποίος θα πρέπει να ενημερωθεί, για τη δικογραφία, μεγάλο μέρος της οποίας προέρχεται από τις έρευνες της ελληνικής Eurojust, που παρουσία της Ελβετίδας ανώτατης εισαγγελέως Μαρίας Σνεμπλ, έκανε έφοδο στο σπίτι και στο γραφείο του Ελληνα επιχειρηματία, όπου κατασχέθηκε ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή του.

Η δικογραφία με τους Ελληνες εμπλεκόμενους, εστάλη στην Ελβετική Δικαιοσύνη από τον Ιανουάριο του 2019, μέσω του πρώην ανακριτή Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών Παναγιώτη Καρακωσταντή.

Μάλιστα τα στοιχεία, που συγκέντρωσαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές, ήταν τα σημαντικότερα, από ότι, άλλων χωρών, όπως Ιταλία, Ισπανία, που περιορίστηκαν μόνον σε κάποιες έρευνες σε σπίτια, καθώς από την έρευνα και τα στοιχεία της ελληνικής Δικαιοσύνης, στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα στην Ελβετία.

Θεωρήθηκε τόσο σημαντική η συμβολή της ελληνικής Eurojust στην υπόθεση, που λέγεται ότι, έκτοτε, οι Ελβετοί εισαγγελείς, λένε: “Αsk to the Greeks”!

Η ελληνική εισαγγελία ωστόσο δεν κράτησε την υπόθεση εδώ, παρά το γεγονός ότι, υπήρχε ελληνική εμπλοκή, καθώς δεν έγιναν συλλήψεις, όπως συνέβη σε άλλες χώρες.

Η Ελβετίδα γενική εισαγγελέας Μαρία Σνεμπλ, ήταν ο σύνδεσμος της Ελβετίας με την Ελλάδα στην υπόθεση Βάλκε – Κελαιφί.

Ο Ελληνας επιχειρηματίας και όσοι άλλοι Ελληνες εμπλέκονται, εάν προχωρήσει τελικά η υπόθεση σε δίκη, θα δικαστούν στην Ελβετία.

Πηγή: dikisports

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή