SOS εκπέμπουν τα ξενοδοχεία: Το 65% ετοιμάζεται για χρεοκοπία

Print Friendly, PDF & Email

Απώλεια 4,46 δισεκατομμυρίων ευρώ τζίρου και πάνω από 45.000 χαμένες θέσεις εργασίας στον κλάδο των καταλυμάτων στην Ελλάδα θα αφήσει πίσω του το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή περισσότεροι από έξι στους δέκα Ελληνες ξενοδόχους θεωρούν πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεωκοπία τους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τρίτου κύκλου της έρευνας «COVID-19 και ελληνικά ξενοδοχεία» του ΙΤΕΠ, που διενεργήθηκε στο διάστημα 1-10 Απριλίου 2020 για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) σε δείγμα 1.779 ξενοδοχείων εκ του συνόλου των 9.954 μελών του Επιμελητηρίου (18% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας).

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας μαζί με μία ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων μετά την πανδημική φάση, την οποία έχει ήδη αποστείλει στο υπουργείο Τουρισμού, παρουσίασε νωρίτερα σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Δεδομένων μάλιστα των αυξημένων υγειονομικών μέτρων που θα υιοθετηθούν την επόμενη μέρα της σταδιακής άρσης των μέτρων, το Επιμελητήριο επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb, κλπ) με αιχμή το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν και να ελεγχθούν ενιαίοι αυστηροί υγειονομικοί όροι.
Παροχή κινήτρων

Ζητεί μάλιστα την παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες τους προκειμένου να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις. Ο κ. Βασιλικός ερωτηθείς σχετικά ξεκαθάρισε πως ο κλάδος ουδέποτε ζήτησε τη μη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης: «Ζητάμε όμως αντιμετώπιση επί ίσοις όροις όλων των προμηθευτών σε παροχή καταλυμάτων. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα. Δεν μπορεί να μας απασχολεί το υγειονομικό σκέλος μόνο στα ξενοδοχεία. Είναι επιτακτική ανάγκη να μην αντιμετωπιστούν διαφορετικά» υπογράμμισε. Έφερε ως παράδειγμα μάλιστα τις εταιρίες που καθαρίζουν τις εκμισθώσεις και πάνε από το ένα διαμέρισμα στο άλλο και τους κινδύνους που ενέχει κάτι τέτοιο. «Στα ξενοδοχεία γνωρίζουμε πότε πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις, πότε να καθαρίζονται τα φίλτρα των κλιματιστικών». Προσέθεσε επίσης πως εκτός εξαιρέσεων, είναι δύσκολο υγειονομικά να τηρηθούν αυστηροί κανόνες σε διαμερίσματα μέσα σε πολυκατοικίες όπου οι επισκέπτες αναμειγνύονται με τον τοπικό πληθυσμό στην ίδια πολυκατοικία, χρησιμοποιώντας το ίδιο ασανσέρ ή πηγαίνοντας στο ίδιο σούπερ μάρκετ.

Ο ίδιος, πάντως, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τίποτα δε θα είναι ίδιο την επόμενη μέρα καθώς τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν σε ένα περιβάλλον ξεκάθαρης υπερπροσφοράς, και έως τώρα ουδείς γνωρίζει πότε θα ανοίξουν τα σύνορα, ποιες αεροπορικές εταιρίες και ποιες συνδέσεις θα παραμείνουν, καθώς επίσης και ποιοι tour operators.

Αναφερόμενος στη δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία συνέστησε στους Ευρωπαίους να μην κλείσουν ακόμα τις θερινές διακοπές τους, σημείωσε ότι «είναι απογοητευτική και δείχνει ξεκάθαρα ένα πράγμα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο».

Ως προς το κουπόνι των 18 μηνών αντί της επιστροφής προκαταβολών, ο κ. Βασιλικός υπογράμμισε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς κανένας στην τουριστική αλυσίδα δεν μπορεί αυτήν την περίοδο να επωμιστεί το κόστος των επιστροφών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας, μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46,6 % πιθανή, 18,3% πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8% (40,5% πιθανή, 11,3% πολύ πιθανή).

Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,1%.

Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δις για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3,26 δις για τα εποχικής και συνακόλουθα η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δις.

Οσον αφορά την απασχόληση, το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας προβλέπει μείωση της απασχόλησης κατά 40%. Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας εκ των οποίων οι 10.100 από τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και οι 35.041 από τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας.

Για να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή, το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 31,1% του τζίρου τους. Αντίστοιχα το 66,6% των ξενοδόχων με καταλύματα εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο 31,4%. Αναλογικά εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 1.29 δις. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 1.79 δις. ευρώ.

«Ο τουρισμός είναι αυτή την ώρα στο σημείο μηδέν. Τα ξενοδοχεία εκπέμπουν SOS. Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά προκειμένου να κερδίσουν το μέλλον και να συνεχίσουν τη μεγάλη προσφορά τους στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα επιτευχθεί με το δεκαετές σχέδιο για τον τουρισμό στην εκπόνηση του οποίου το ΞΕΕ θα συμμετέχει με τεκμηριωμένες θέσεις. Μέχρι τότε όμως πρέπει το ξενοδοχείο να στηριχτεί σήμερα, για να παραμείνει όρθιο αύριο» επεσήμανε ο κ. Βασιλικός προσθέτοντας ότι τα ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτη ανάγκη από άμεσα και τολμηρά μέτρα.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή