Sportradar: “Ελλάδα και Σερβία δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από οργανωμένα κυκλώματα χειραγώγησης αγώνων”!

Print Friendly, PDF & Email
Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της ΓΓΑ “Ολοκληρώθηκε στα Σκόπια το σεμινάριο ΔΟΕ–Interpol για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων με τη συμμετοχή εκπροσώπων από Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Κόσοβο.
Στις εργασίες της τελευταίας ημέρας έγινε, από την Interpol, παρουσίαση για τις βασικές αρχές στην ποινική διερεύνηση των παραβάσεων χειραγώγησης αθλητικών αγώνων αλλά και τη διεθνή συνεργασία. Δόθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα και καλές πρακτικές.
Από τη SportRadar έγινε ανάλυση επικινδυνότητας αναφορικά με τις χώρες των της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως τονίστηκε η Ελλάδα μαζί με τη Σερβία είναι οι χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από οργανωμένα κυκλώματα χειραγώγησης αγώνων για στοιχηματικούς λόγους.
Στη συνέχεια Interpol, ΔΟΕ και Sportradar έκαναν από κοινού παρουσίαση, με ανάλυση σεναρίων χειραγώγησης αγώνων, ενώ οι συμμετέχουσες χώρες από την πλευρά του κατέθεσαν συγκεκριμένες εμπειρίες αλλά και το πώς κινήθηκαν στη διερεύνηση τους.
Παράλληλα η Μονάδα αντιμετώπισης χειραγώγησης αγώνων (Interpol Anti-Match Fixing Task Force) παρουσίασε τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Interpol για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης.
Στις παρεμβάσεις τους ο Γιώργος Μαυρωτάς και οι εκπρόσωποι της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. αναφέρθηκαν στις εμπειρίες συνεργασίας που υπάρχουν με τις αρχές επιβολής του νόμου στη διερεύνηση των σχετικών υποθέσεων καθώς και στις προκλήσεις που υπάρχουν για την εμβάθυνση της διεθνούς συνεργασίας σε ένα πρόβλημα που δεν έχει σύνορα.
Στο κλείσιμο των εργασιών έγινε αναλυτική παρουσίαση μιας πραγματικής περίπτωσης ποινικής καταδίκης για χειραγώγηση από την Sarah hamlet (επικεφαλής ερευνήτρια της υπηρεσίας ακεραιότητας της παγκόσμιας ομοσπονδίας τένις), σύνοψη των συμπερασμάτων και σχεδιασμός των επόμενων βημάτων.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την αντιμετώπιση των φαινομένων χειραγώγησης στην Ελλάδα, είναι η ιδιαίτερη αναφορά των εκπροσώπων της Interpol για την ελληνική εμπειρία. Όπως τόνισαν η ΕΠΑΘΛΑ αποτελεί μια βέλτιστη διεθνής πρακτική εθνικής πλατφόρμας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που εμπλέκει αποτελεσματικά όλους τους αρμόδιους φορείς και αποτελεί ένα παράδειγμα που μπορούν να προσαρμόσουν οι συμμετέχουσες χώρες στα δικά τους δεδομένα.
O Γ. Μαυρωτάς πρότεινε στους επικεφαλής της Μονάδας αντιμετώπισης χειραγώγησης αγώνων της Interpol να διοργανώσουν το επόμενο ετήσιο συνέδριο τους στην Ελλάδα, κάτι το οποίο είδαν πολύ θετικά όπως και την ιδέα να γίνει στη χώρα μας ένα περιφερειακό συνέδριο των μεσογειακών χωρών σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Interpol πάνω στα θέματα χειραγώγησης αγώνων.”

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή