Στα πολιτικά δικαστήρια Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κατά της “κεντρικής διαχείρισης”!

Print Friendly, PDF & Email

Η είδηση που προέκυψε από τη συζήτηση της προσφυγής του Ολυμπιακού στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ κατά της απόφασης της Super League 1 να εντάξει στο καταστατικό της την υποχρεωτικότητα της απο κοινού εκμετάλλευσης των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων όλων των μελών του συνεταιρισμού είναι ότι τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός, έχουν πεοσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια κατά της απόφασης.

Όσον αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης καθαυτή ο δικηγόρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Σωτηρόπουλος, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:η Ολιστική Μελέτη αναφέρει πως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της κεντρικής διαχείρισης και δεν λέει ότι πρέπει να επιβληθεί. Ουδείς γνωρίζει τι αποφάσισε η ΕΠΟ στην Γ.Σ. του Αυγούστου με τις τροποποιήσεις του καταστατικού. Δεν το έχουμε δει, δεν υπάρχει πουθενά το νέο καταστατικό. Σε κάθε περίπτωση υπερισχύει ο νόμος. (…) Είναι βασική πηγή εσόδων τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, προκύπτουν από επενδύσεις, δεν θέλουμε να τα σφετεριστούν άλλες ΠΑΕ που δεν επενδύουν και να τα διανείμουν με σκοτεινά κριτήρια άλλες ΠΑΕ».

Τις 10 ΠΑΕ που έκαναν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της sl1 εκπροσώπησαν οι Ιωάννης Βοσκόπουλος και Βασίλης Γκαγκάτσης.

«Είναι προφανές ότι ο συλλογική διαχείριση είναι επωφελής για τον συνεταιρισμό και όχι για την προσφεύγουσα. Στην Ευρώπη το brand name είναι μικρότερο κι εκεί ακολουθεί… Θα πρέπει η συλλογική διαχείριση που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη, να ακολουθηθεί και στην Ελλάδα. Οι ΠΑΕ είναι αυτές που υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη διάταξη με συντριπτική πλειοψηφία, οι ΠΑΕ είναι εδώ απέναντι στον Ολυμπιακό που είναι μόνος του, η μοναδική ομάδα που προσπαθεί να ρίξει την απόφαση. Η προσφυγή του Ολυμπιακού θα πρέπει να απορριφθεί» τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρώτος.

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν στην έκτακτη ΓΣ της ΕΠΟ, ποια ήταν η μυστηριώδης τροποποίηση που λέει ότι κυκλοφορεί. Η απόφαση πάρθηκε με 65 ψήφους. Η προσφεύγουσα συμμετείχε αλλά δεν προσέβαλε την απόφαση. Η ΣΛ εφήρμοσε αυτό που της επιτάσσει το καταστατικό της ΕΠΟ, να εναρμονίσει το καταστατικό της με αυτό της ΕΠΟ. Τι απόφαση πήρε η ΕΠΟ, κεντρική διαχείριση σε όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Τι διαφορετικό είπε η Σούπερ Λίγκα από αυτά που ισχύουν στην ΟΥΕΦΑ;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Γκαγκάτσης.

Τη Super League εκπροσώπησαν νομικά ο Πέτρος Καϊμακάμης και  Γιώργος Πιταροκοίλης και όχι ο νομικός της σύμβουλος, Ι. Οικονομάκης, που είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την απόφαση, λέγοντας ότι αντίκειται στο νόμο.

Ο Πέτρος Καϊμακάμης ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην προσφυγή του Ολυμπιακού στα πολιτικά δικαστήρια. «Ο συνάδελφος του Ολυμπιακού διαβάζει επιλεκτικά, συνειδητά παραποιεί και προσπαθεί να αποδείξει κάτι που δεν αποδεικνύεται.  Για το θέμα της αρμοδιότητας, στο υπόμνημα μας είχαμε πει κι εμείς ότι μόνο αρμόδιο είναι το μονομελές πρωτοδικείο. Όταν κατατέθηκε ο νόμος για την κεντρική διαχείριση δεν αντέδρασε. Παραλείπει να μας εξηγήσει πως είναι δυνατόν από τη μια να υποστηρίζει ότι αρμόδιο είναι το δικαστήριο σας και από την άλλη να απευθύνεται στα πολιτικά δικαστήρια. Πως και δεν προσέφυγε και στα διοικητικά δικαστήρια;»

Ο έτερος νομικός της Λίγκας, ανέφερε: «Ο συνάδελφος του Ολυμπιακού δεν μας εξήγησε για ποιον λόγο πήγε στα τακτικά δικαστήρια απλά μας είπε ότι για να μην χάσει τις προθεσμίες. Στις 11/10/21 ο Ολυμπιακός κατέθεσε προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια με τα οποία ζητάει ότι αρμόδιο είναι το μονομελές πρωτοδικείο»

Από τη Λίγκα κατατέθηκε ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, έλλειψης έννομου συμφέροντος Ολυμπιακού και ένσταση για λόγους ελαττωματικότητας.

Ο δικηγόρος Βασίλης Σαράκης που εκπροσώπησε την ΕΠΟ, είπε πως «το νέο καταστατικό της ΕΠΟ (σ.σ. που περιλαμβάνει την υποχρεωτική κεντρική διαχείριση) έχει υποβληθεί σε FIFA/UEFA προς έγκριση και μετά θα κατατεθεί στο πρωτοδικείο. Η Ισπανία, η Αγγλία, η UEFA, όλοι έχουν κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά τους δικαιώματα».

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή