Aπόφαση για επανεκκίνηση έως 18/05 - Αίτημα της SL στην κυβέρνηση για τις προπονήσεις

Print Friendly, PDF & Email

Στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης (29/4) oι ομάδες της Super League 1 τάχθηκαν εν τέλει ομόφωνα υπέρ της προσπάθειας επανέναρξης του πρωταθλήματος και αυτή η άποψη θα μεταφερθεί στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και την κυβέρνηση ώστε να διεξαχθούν τα πλέι οφ και να ολοκληρωθεί η σεζόν εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη των ομάδων της SL1, ξεκίνησε στις 11:00 με υψηλούς τόνους μεταξύ Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ και αφού συζητήθηκαν θέματα όπως η κεντρική τηλεοπτική διαχείριση και οι ποινές σε ενδεχόμενο μη αδειοδότησης συνεχίστηκε με το φλέγον θέμα της επανέναρξης του πρωταθλήματος λίγο μετά τις 15:00. Στο ερώτημα λοιπόν αν μπορεί να επαναρχίσει το πρωτάθλημα και να παιχθούν τα πλέι οφ η πλειοψηφία των ομάδων εξ αρχής τάχθηκε υπέρ (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΑΕΛ, Αστέρας Τρίπολης, Άρης, Ατρόμητος, Βόλος, Ξάνθη, ΟΦΗ και Λαμία).

Ο πρόεδρος της Λίγκας, Μηνάς Λυσάνδρου, τόνισε πάντως ότι “δεν παίρνουμε απόφαση για το αν ξεκινάμε. Συζητάμε για το αν θα στείλουμε αίτημα και μετά βλέπουμε τα επόμενα βήματα. Αν είμαστε θετικοί, μπορούμε να αρχίσουμε την επόμενη εβδομάδα σε μικρά γκρουπ προπονήσεις και θα περιμένουμε την υγειονομική επιτροπή”, περιμένοντας και το τι θα πουν την Πέμπτη (30/4) στις 18:00 ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατ’ αρχήν αρνητικοί για επανέναρξη Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός, Πανιώνιος
Τους προβληματισμούς τους διατύπωσε ο Γιάννης Αλαφούζος αναφορικά με το ενδεχόμενο να επαναρχίσει το πρωτάθλημα, ενώ ενστάσεις εξέφρασε και ο Μάκης Γκαγκάτσης για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Παίρνοντας τον λόγο ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού τόνισε: “Οι αρχές απαγορεύουν τις ομαδικές προπονήσεις. Δεν καταλαβαίνω τι συζητάμε. Οι παίκτες που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό πρέπει να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών. Είναι επικίνδυνο να ξεκινήσουμε το πρωτάθλημα. Αν κολλήσει έστω ένας διαγωνιζόμενος, τι θα γίνει; Εκπλήσσομαι με την ομοθυμία της επανέναρξης. Είμαι αντίθετος” και συνέχισε στη δευτερολογία του λέγοντας:

“Η κυβέρνηση που γνωρίζει έχει αποφανθεί ότι ομαδικές προπονήσεις δεν επιτρέπονται. Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία το διέκοψαν. Στον ίδιο δρόμο είναι Ιταλία και Αγγλία. Όλες οι καφετέριες έχουν διακόψει τη συνδρομή της Nova. Στο τέλος θα φτάσει στο σημείο η Nova να μας ζητάει και χρήματα πίσω. Αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα θα χάσουμε πολύ περισσότερα απ αυτά που θα κερδίσουμε. Ξεχάστε τα διαρκείας. Όλα τα ματς και του χρόνου θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Θα είναι επικίνδυνο να παίξουμε. Τι θα κάνουμε; Θα πιέσουμε υπουργούς για να αλλάξουν απόφαση για τις ομαδικές προπονήσεις.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα ανοίξουν 20 Ιουνίου. Οπότε προφανώς πριν την ημερομηνία αυτή δεν θα αρχίσουν ομαδικές προπονήσεις. Η οικονομική κατάσταση της Nova είναι αδιέξοδη. Είναι στα πρόθυρα πτώχευσης. Ναι στο πρωτάθλημα αν η κυβέρνηση διασφαλίσει τις ομαδικές προπονήσεις. Δεν θέλω όμως να ασκούμε πολιτικές και άλλες πιέσεις για να αρχίσει το πρωτάθλημα”.

Υπέρ της θέσης του Γιάννη Αλαφούζου τάχθηκε και ο ιδιοκτήτης του Παναιτωλικού, Φώτης Κωστούλας, ενώ από την πλευρά του ο Χρήστος Δάρας (Πανιώνιος) με την ιδιότητα και του γιατρού συμφώνησε με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τους κινδύνους που ενέχει η επιστροφή στην αγωνιστική δράση εν μέσω κορωνοϊού.

Γκαγκάτσης: Ασαφείς οι εξαγγελίες της κυβέρνησης

Ο Μάκης Γκαγκάτσης πρότεινε να δοθεί ένα χρονικό όριο για να γίνει αρχικά επιστροφή στις προπονήσεις και αν αυτό το όριο ξεπεραστεί να διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα, πρόταση που βρήκε σύμφωνη και τη Λαμία. “Είναι δύσκολο έως απίθανο να παιχθεί ποδόσφαιρο. Ας συμφωνήσουμε στο χρονικό όριο των ομαδικών προπονήσεων”, σχολίασε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και πρόσθεσε:

“Είναι ευκταίο αγωνιστικά και ποδοσφαιρικά η επανέναρξη του πρωταθλήματος αλλά πρώτο μέλημα είναι η υγεία των ποδοσφαιριστών. Δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ποδοσφαιριστών και προσωπικού ελαφρά την καρδία. Αν κάποιοι ποδοσφαιριστές σε μια ομάδα προσβληθούν με κορωνοϊό τι θα γίνει; Ότι σωστά δώσαμε πράσινο φως για επανέναρξη; Το ρίσκο είναι μεγάλο και τα οφέλη μικρά! Οι ατομικές προπονήσεις δεν έχουν κανένα νόημα, το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Πρέπει να τεθεί ένα χρονικό όριο για να ξεκινήσουν οι ομαδικές προπονήσεις κι αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν έχει δώσει το πράσινο φως, τότε πρέπει να το διακόψουμε. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι ασαφείς, ανέφεραν αόριστα για άνοιγμα εγκαταστάσεων μέσα στον Ιούνιο”.

Λυσάνδρου: Αναμένουμε τις αποφάσεις της πολιτείας

Ο πρόεδρος της Λίγκας τόνισε πως η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος θα περιμένει τις αποφάσεις της πολιτείας όσον αφορά την έναρξη των ομαδικών προπονήσεων και το άνοιγμα των αθλητικών κέντρων προκειμένου να αποφασιστεί η επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Γκαγκάτσης: Οριο προπονήσεων η 18η Μαΐου

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης πρότεινε ως ημερομηνία deadline για επιστροφή στις ομαδικές προπονήσεις την 18η Μαΐου και πιθανή ημερομηνία επανέναρξης του πρωταθλήματος την 7η Ιουνίου: “Να μην υπερβεί την 18η Μαΐου το χρονικό όριο των ομαδικών προπονήσεων. Το πρωτάθλημα να ξεκινήσει 7 Ιουνίου”.

Κούγιας: Ας συντηρήσουμε την ελπίδα

Από την πλευρά του ο Αλέξης Κούγιας (ΑΕΛ) που είναι υπέρ της επανέναρξης είπε: “Πρέπει να φροντίσουμε για την υγεία των διαγωνιζομένων. Πρέπει σήμερα να βγει ένα μήνυμα ότι αποφασίσαμε να συνεχίσουμε. Προτείνω να συγκεράσουμε και την άποψή του κ. Αλαφούζου και τη δική μου άποψη να, συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Να ξεκινήσουμε ατομικές προπονήσεις. Αν δεν επιτραπούν οι ομαδικές προπονήσεις, τότε να διακόψουμε. Ας συντηρήσουμε την ελπίδα”.

Υπέρ της επανεκκίνησης και ο Ηλίας Πουρσανίδης (ΟΦΗ): “Σε Γαλλία και Βέλγιο ουδείς οφείλει. Εδώ υπάρχουν ζητήματα. Γιατί να μου μειώσει χρήματα η Nova; Εμείς θέλουμε να παίξουμε. Για να μπει η ζωή μας σε μια σειρά”

Ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Τάκης Αγραφιώτης, σχολίασε: «Είναι εντολή της κυβέρνησης ότι μπορεί να ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα. Όπου έχει διακοπεί το πρωτάθλημα, διεκόπη με εντολή του πρωθυπουργού».

Πρόταση Κούγια: “Να διακοπεί αν δεν δεχτούν οι παίκτες μείωση 30-40%”

O ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ τάχθηκε αρχικά υπέρ της επανέναρξης του πρωταθλήματος στην τηλεδιάσκεψη της Λίγκας, ωστόσο έθεσε κριτήριο που αφορά τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών.

“Αν δεν δεχτεί μείωση συμβολαίων 30%-40% αύριο ο ΠΣΑΠ, εμείς να αποφασίσουμε διακοπή του πρωταθλήματος», ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας και ζήτησε προτού παρθεί οποιαδήποτε απόφαση, να προηγηθεί επικοινωνία με το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών”.

Νέο συμβούλιο μέχρι τις 18/05
Ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πρότεινε την διεξαγωγή νέου ΔΣ της λίγκας προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Στο σημείο εκείνο υπήρξε διαφωνία με τους εκπροσώπους των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ όσον αφορά στην ημερομηνία διεξαγωγής του νέου Δ.Σ.

Ομόφωνη τελικά η απόφαση της Super League για προσπάθεια επανεκκίνησης του πρωταθλήματος
Παρά λοιπόν τις αντιρρήσεις και ανησυχίες που εκφράστηκαν οι ομάδες στο τέλος θέλησαν να εκπέμψουν ένα μήνυμα ενότητας ότι θα κάνουν από κοινού μία τελευταία προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Ο νομικός σύμβουλος της Super League 1 Γ. Οικονομάκης ανέφερε το σχέδιο αιτήματος που θα αποσταλεί: “Εξουσιοδοτείται ο Μ. Λυσάνδρου να υποβάλει αίτημα στην κυβέρνηση για ατομικές και ομαδικές προπονήσεις. Η SL1 εκφράζει τη θέλησή της για επανεκκίνηση του πρωταθλήματος αν το επιτρέψουν οι συνθήκες υγιεινής”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση με τις αποφάσεις του Δ.Σ της Super League:

Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Super League, αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1/ Εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος του Δ.Σ. να υποβάλλει αίτημα προς την Κυβέρνηση και κάθε άλλη αρμόδια αρχή περί του να επιτραπούν πρώτα οι ατομικές και εν συνεχεία οι ομαδικές προπονήσεις των ποδοσφαιριστών των ΠΑΕ της Super League στις αθλητικές εγκαταστάσεις των ομάδων.

Πρόθεση του συνόλου των ομάδων είναι να επανεκκινήσει το Πρωτάθλημα Super League, υπό ένα πλαίσιο προϋποθέσεων, οι οποίες σχετίζονται με τη διασφάλιση της υγείας των ποδοσφαιριστών και την ύπαρξη επαρκούς πρότερου χρόνου προπονήσεων πριν την έναρξη των αγώνων. Το Δ.Σ. θα επανεκτιμήσει την κατάσταση και θα λάβει τυχόν αποφάσεις το αργότερο μέχρι τις 18/5.

2/ Καταγράφηκε η θέση του Δ.Σ. περί υλοποίησης επί της αρχής ενός συστήματος κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Επειδή τέθηκαν διαφορετικές προϋποθέσεις από πολλές πλευρές, το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας (working group), το οποίο έχει συσταθεί για το θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, με τη συμμετοχή της νομικής και οικονομικής υπηρεσίας.

Η εν λόγω επιτροπή θα εξετάσει και άλλα τεχνικά ζητήματα και ενδεχομένως θα προβεί και σε άλλες προκαταρκτικές -μη δεσμευτικές- ενέργειες, καθώς και στη διερεύνηση της αγοράς. Το θέμα αυτό και τα ζητήματα των προϋποθέσεων θα συζητηθούν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Super League.

3/ Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Super League ενημέρωσε τα μέλη, περί της υποβολής πρότασης χορηγίας τριετούς διάρκειας προς τη Super League από την εταιρεία Interwetten, το περιέχομενο της οποίας θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

4/ Η επίσημη μπάλα του Πρωταθλήματος Super League 2020-2021 θα είναι της εταιρείας Nike.

5/ Εγκρίθηκε η ανάπτυξη Ε-Sports Super League, με βάση τη σχετική προεργασία που έχει πραγματοποιηθεί.

6/ Εγκρίθηκε η διερεύνηση δυνατότητας υλοποίησης ενός εικονικού οπτικοακουστικού περιβάλλοντος φιλάθλων (Simulated Fans Audio and Visual Sport Broadcasting).

7/ Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, η διαμόρφωση της θέσης των εκπροσώπων της Super League στην Ε.Ε. της ΕΠΟ, αναφορικά με το πλαίσιο ποινών επί μη αδειοδότησης για τις εγχώριες διοργανώσεις, για την αγωνιστική περίοδο 2020-21, σύμφωνα με σχετική οδηγία της UEFA, η οποία εστάλη σε όλες τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.