Tα χρήματα της UEFA και το παρασκήνιο ΕΠΟ-ΕΠΣ Ηλείας για το ενωσιακό γήπεδο!

Print Friendly, PDF & Email

Στις 27/11 έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτση, με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος απαγγέλθηκε από την Εισαγγελία σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση για την υπόθεση μεγάλου χρηματικού ποσού της UEFA που προορίζονταν προς ενίσχυση πυρόπληκτων περιοχών μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 χωρίς να διατεθεί για τον σκοπό αυτό.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ και νυν διευθύνων σύμβουλος της Super League δήλωσε ότι κατασκευάστηκε ενωσιακό γήπεδο στην Ηλεία για το οποίο δόθηκαν από την ΕΠΟ περισσότερα χρήματα από αυτά που έδωσε η UEFA και ότι η σε βάρος του δίωξη ασκήθηκε γιατί εκείνο το ποσό, για ένα μήνα, μετά την επίτευξη της πρόκρισης της Εθνικής ομάδας στο Euro 2008, είχε δοθεί ως μπόνους στον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό, Ότο Ρεχάγκελ.

Το SoccerPlus παρουσιάζει το παρασκήνιο της υπόθεσης την κατασκευής ενωσιακού γηπέδου στην Ηλεία, έτσι όπως την έζησαν παράγοντες που εκείνη την περίοδο ήταν μέσα στα πράγματα:

– Τέλη του 2007, αρχές 2008 ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτσης ζητά να συναντήσει το ΔΣ της ΕΠΣ ΗΛΕΙΑΣ σε συνεδρίαση στον Πύργο.

– Νωρίτερα επικρατεί στην ΕΠΣΗ έντονος προβληματισμός γιατί φημολογείται ότι το Ενωσιακό Γήπεδο που αποτελούσε πολυπόθητο έργο δεν πρόκειται να γίνει εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλου χώρου και της μεγάλης καθυστέρησης διαδικασιών προετοιμασίας.

– Πράγματι ο Γκαγκάτσης έρχεται στον Πύργο και ζητά η συνάντηση με το ΔΣ της ΕΠΣΗ να γίνει «κεκλεισμένων των θυρών». Δυο σύμβουλοι δεν βρίσκουν το λόγο για κάτι τέτοιο και αντιδρούν. Ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ βάζει βέτο και προκειμένου να μην αποχωρήσει από την αίθουσα πραγματοποιείται συμβούλιο με κλειστές πόρτες για δημοσιογράφους και παράγοντες σωματείων.

– Από εκείνη τη συνεδρίαση ανακοινώνεται ένα κακό και ένα καλό νέο. Το κακό είναι η επιβεβαίωση ότι η ΕΠΣ Ηλείας βγήκε εκτός πλάνου του προϋπολογισμού της ΕΠΟ για Ενωσιακό Γήπεδο παρά το ότι βρισκόταν σε πρώτη προτεραιότητα και ήταν ήδη από τους ελάχιστους Νομούς που δεν είχαν τέτοιο γήπεδο. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές τις προηγούμενες δεκαετίας η ΕΠΟ έτρεξε ένα φιλόδοξο έργο κατασκευής ενός αθλητικού κέντρου σε κάθε Ένωση.

– Το καλό νέο ήταν ότι η UEFA ευαισθητοποιημένη από το πρόσφατo δράμα των σεισμοπλήκτων θα δώσει ένα εκατομμύριο ελβετικά φράγκα (περίπου 600.000 ευρώ) προς ενίσχυση πυρόπληκτων του νομού Ηλείας, ο οποίος αποτέλεσε το κέντρο των φονικών πυρκαγιών του 2007.

– Στο τραπέζι μπήκε το θέμα καλύτερης αξιοποίησης αυτών των χρημάτων. Ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ υπενθύμισε το μεγάλο στόχο και πρότεινε να διατεθεί όλο το πόσο στην κατασκευή του Ενωσιακού Γηπέδου προσθέτοντας ότι επειδή τα χρήματα δεν θα φτάσουν θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση και από την ΕΠΟ.

– Μέλη της τότε αντιπολίτευσης στο ΔΣ της ΕΠΣΗ συμφωνούν με την πρόταση Γκαγκάτση αλλά θέτουν θέμα χρησιμοποίησης υπέρ της ΕΠΣΗ των χρημάτων που υπήρχαν στον προϋπολογισμό της ΕΠΟ για την κατασκευή ενωσιακού γηπέδου στην Ηλεία όπως αρχικώς είχε προγραμματισθεί αφού δεν πείθονται ότι έχει χαθεί το κονδύλι της ΕΠΟ. Δημιουργείται ένταση αλλά επικρατεί η άποψη της πλειοψηφίας στο ΔΣ που “καιγόταν” να κάνει το έργο αφού δεχόταν πολλές επικρίσεις.

– Γίνεται αγώνας δρόμου και μετά από συναντήσεις και διαβουλεύσεις ο Δήμος Πύργου παραχωρεί ένα δικό του γήπεδο με κερκίδες και αποδυτήρια και έτσι διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση.

– Το 2008 άρχισαν οι εργασίες από υπεργολάβο της εταιρείας ΑΒΑΞ εκπρόσωπος της οποίας ερχόταν τακτικά στην Ηλεία. Το γήπεδο ήταν σχεδόν έτοιμο μετά απά 2 με 2,5 χρόνια

– Η ΕΠΣ Ηλείας δεν έβαλε ποτέ στα ταμεία τα χρήματα της UEFA τα οποία διαχειρίσθηκε η ΕΠΟ. Ούτε μπήκε ποτέ στη διαδικασία συναλλαγής Ομοσπονδίας και αναδόχου εταιρείας. Είχε περισσότερο ρόλο βοηθητικό στο να διευκολύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, να διατυπώνει τις ενστάσεις της όταν έβλεπε ότι κάτι δεν γινόταν σωστά και να πιέζει για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

– Το 2009 – 2010 όταν εξελέγη νέα διοίκηση στην ΕΠΣΗ, στην πρώτη επίσκεψη στο χώρο του ενωσιακού γηπέδου διαπιστώθηκαν λάθη και κακοτεχνίες και ζητήθηκε άμεσα από την ΕΠΟ, η οποία είχε περάσει από την «εποχή Γκαγκάτση» στην «περίοδο Πιλάβιου» εξηγήσεις. Η ΕΠΟ έστειλε περί τις 100.000 ευρώ και έγιναν οι διορθώσεις

– Το ενωσιακό γήπεδο της ΕΠΣΗ εγκαινιάσθηκε πολύ αργότερα από την ολοκλήρωση του, περί το 2012, παρουσία εκπροσώπου της UEFA.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και όταν τελείωσε το έργο υπήρχαν θέματα νομιμότητας αφού δεν είχε εξασφαλιστεί η αδειοδότησή του!

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή