Ο Κυριάκος Θωμαΐδης, ο δημιουργός της εκπομπής θρύλος στην ελληνική τηλεόραση «Η Δίκη της Δευτέρας», αλλάζει τηλεοπτική στέγη (από το OPEN στο ΣΚΑΪ) και με αφορμή αυτήν την αλλαγή μιλάει στο SoccerPlus για το πώς ξεκίνησε η ιδέα για μια τέτοια εκπομπή, για τις «Δίκες» που έχουν γράψει τα μεγαλύτερα ποσοστά τηλεθέασης, το πώς απέφυγε το ντου του εισαγγελέα το 2016, με αφορμή την σχετική μήνυση του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και την πρόταση που είχε πριν λίγο καιρό από τον ιδιοκτήτη του Mega Channel για να συνεχίσει τις εκπομπές του εκεί.
-Επιστροφή της “Δίκης” από την Δευτέρα 19/8 στο ΣΚΑΪ. Τι να περιμένει κάποιος από την εκπομπή σου; Για ποιο λόγο να είναι εκείνη την ώρα στην τηλεόραση για να τη δει;
-Μιλάμε πλέον για μια κλασσική εκπομπή, το ίδιο προϊόν με 37 χρόνια ζωής. Όποιος δεν κάτσει να δει την εκπομπή, ξέρει γιατί δεν θα την δει και όποιος κάτσει να την δει, ξέρει γιατί θα το κάνει.
-Καλύτερα ή χειρότερα η πρώτη προβολή της εκπομπής στην υβριδική τηλεόραση; Αφενός η ώρα προβολής από την υβριδική είναι πιο φιλική, στις 22:00 το βράδυ, αλλά από την άλλη μειώνει τους τηλεθεατές στην βραδινή προβολή της εκπομπής στις 00:45 μετά τα μεσάνυχτα στο αναλογικό κανάλι…
-Είναι η νέα εποχή. Η υβριδική τηλεόραση είναι το μέλλον της τηλεόρασης. Και το πιο μακρινό μέλλον της τηλεόρασης είναι το διαδίκτυο. Δεν μπορείς να αποφύγεις τη νέα εποχή, έτσι προχωράς με τα πιθανά μειονεκτήματα της, αλλά και τα πλεονεκτήματα της όπως τον παγκόσμιο ιστό.
-Η αλλαγή τηλεοπτικής στέγης σχετίζεται και με τις φήμες για πώληση του ΟΡΕΝ;
-Δεν έχω εικόνα ότι το OPEN τελικά θα πουληθεί. Οπότε δεν έχει να κάνει με αυτό. Έχει να κάνει με μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του Γιάννη Αλαφούζου, τον οποίο τον γνωρίζω εδώ και 30 χρόνια και τον θεωρώ κορυφαίο στα media. Παράλληλα θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Ιβάν Σαββίδη που επί 5 χρόνια προστάτευσε πλήρως την ελευθερία της έκφρασης που είχα στην εκπομπή.
-Βέβαια στον ΣΚΑΪ παρατηρούμε μια συνολική επαναδραστηριοποίηση στον χώρο των αθλητικών.
Ναι, αυτό είναι αλήθεια
-Έχει αλλάξει κάτι από πέρυσι;
-Έχει αλλάξει η πολιτική του σταθμού ως προς τα αθλητικά και αυτή η αλλαγή περιείχε και την απόκτηση της Δίκης.
-Πάντως ακόμα και να άλλαζε ιδιοκτήτη το ΟΡΕΝ εσύ δεν θα είχες πρόβλημα, αφού και ο φερόμενος ως αγοραστής του καναλιού, γνωρίζει την εκπομπή και πιθανολογώ ότι είναι τηλεθεατής της…
-Για τον Μαρινάκη λες;
-Ναι…
-Μου είχε προτείνει να πάω στο Mega…
-Και γιατί δεν προχώρησε η συνεργασία σας;
-Όταν μου το πρότεινε είχα ήδη συμβόλαιο με τον Σαββίδη.
-Πως ξεκίνησε η ιδέα για να γίνει μια εκπομπή όπως αυτή της Δίκης;
-Ξεκίνησε όταν το 1982 είχα δει κάτι παρόμοιο στο Ιταλικό κρατικό κανάλι «Rai 3». Έτσι όταν άρχισα να κάνω τηλεόραση το 1984 και στην ΕΡΤ 3 το 1989, σκέφτηκα ότι αν προβάλλω κάτι τέτοιο, θα «περπατήσει» σαν προϊόν και μάλλον έτσι ήταν…
-Η εκπομπή είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένη και με πολύ μεγάλες αποκαλύψεις, από τον πατέρα Σπάθα, μέχρι ένα σωρό άλλες συνομιλίες. Αλλά ο μέσος τηλεθεατής θα πει, θα δω την Δίκη, θα μάθω κάτι παραπάνω, αλλά στο τέλος πάλι δεν θα γίνει τίποτα…
-Αν το λέει αυτό ο μέσος τηλεθεατής και πιθανό να είναι και δικαιολογημένος που το λέει, προφανώς μπερδεύει τις συνταγματικές εξουσίες. Ο δημοσιογράφος δεν είναι ούτε αστυνομικός ούτε δικαστής. Το τι θα γίνει στο τέλος δεν είναι δουλειά του δημοσιογράφου, είναι δουλειά του αστυνομικού και του δικαστή.
-Ποια είναι η εκπομπή που έχει σπάσει μέχρι στιγμής τα κοντέρ της τηλεθέασης;
-Εγώ θα σου πω για την εκπομπή που είχε την μικρότερη τηλεθέαση, αλλά κανονικά θα έπρεπε να είχε την μεγαλύτερη.
-Ποια είναι αυτή;
-Ήταν η εκπομπή με καλεσμένο τον Declan Hill και μιλούσε για το βιβλίο του “Soccer and Organized Crime”. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου είχε γράψει στο πόρισμα της, ότι πρώτα είπε διάβασα το βιβλίο του Hill και μετά κατάλαβα τι είναι στοιχηματική απάτη στο ποδόσφαιρο. Αλλά οι τηλεθεατές προτιμούν το ουσιαστικό και όχι το θεωρητικό και τους καταλαβαίνω απόλυτα. Ο Declan Hill μιλούσε θεωρητικά με μεγάλη επάρκεια και επιστημονική γνώση για τους στημένους αγώνες, αλλά ο κόσμος θέλει ονόματα, σκορ, ομάδες και το καταλαβαίνω.
-Προτιμά ο κόσμος παρουσίες, όπως, για παράδειγμα, του Στηβ Κακέτση ;
-Του Κακέτση του συγχωρεμένου είχε όντως πολύ υψηλή τηλεθέαση. Άλλες εκπομπές με πολύ μεγάλη τηλεθέαση ήταν η καταγγελία στην ΕΡΤ 3 του Τροχανά που είχε κάνει καταγγελία για τον Βαρδινογιάννη για δωροδοκία διαιτητή. Ή η εκπομπή πάλι στην ΕΡΤ 3 που είχε γίνει το ντου από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Τότε έβλεπε για πρώτη φορά ο κόσμος στην τηλεόραση τον συγχωρεμένο Γιώργο Γεωργίου.
Οι έρευνες για το Coriopolis και για την Εγκληματική Οργάνωση. Οι εκπομπές με Κούγια και με Μπέο, όταν καταφέρονταν κατά του Μαρινάκη, αλλά και οι εκπομπές όταν μιλούσαν υπέρ του Μαρινάκη. Τα πρόσωπα που κάνουν την τηλεθέαση, είναι τα πρόσωπα που έχουν ατάκες. Για παράδειγμα η εκπομπή του Μελισσανίδη στο προ αλήστου μνήμης Tempo πριν από 23 χρόνια, όταν είχε προαναγγείλει την επιστροφή του Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ πάνω σε άσπρο άλογο. Τότε το κανάλι είχε καταγράψει τηλεθεάσεις που δεν τις είχε ποτέ. Ο δημοσιογράφος πολλές φορές παίζει μικρότερο ρόλο στην τηλεθέαση από τον καλεσμένο. Όπως για παράδειγμα η παρέμβαση του Μελισσανίδη στο ΟΡΕΝ, εναντίον του Κάκου.
Ένα άλλο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η πρώτη αποχώρηση καλεσμένου που είχε γίνει ποτέ σε τηλεοπτική εκπομπή ήταν το 1989 του παλιού προέδρου του Ολυμπιακού, Αργύρη Σαλιαρέλη, ενώ στην ίδια εκπομπή ακολούθησε και η αποχώρηση του παλιού προέδρου της ΕΠΑΕ, Γιώργου Δέδε. Η Δίκη είναι η εκπομπή με τις περισσότερες αποχωρήσεις καλεσμενων στην ελληνική τηλεόραση.
-Οι εκπομπές της Δίκης ήταν πάντα ζωντανές; Γιατί θυμάμαι πριν μερικά χρόνια που σε έβλεπα, ότι είχε γίνει σεισμός μετά τις μια το βράδυ και αμέσως μετά σε ακούω να λες ότι «με ενημερώνουν από το κοντρόλ ότι έγινε σεισμός πριν από λίγο»…
-Οι εκπομπές πάντα ήταν ζωντανές, αλλά από το 2016 και για μια περίοδο ήταν μαγνητοσκοπημένες γιατί είχαμε την πληροφορία ότι ο Μαρινάκης θα καλέσει εισαγγελέα εναντίον μου, οπότε όταν όντως έγινε αυτό και ήρθε ο εισαγγελέας στο ΣΚΑΪ, ανέβηκε, έψαξε και βρήκε μόνο την κασέτα…
Διαβάστε ακόμα:
Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News