To χρονικό της κρίσης στα τηλεοπτικά των ΠΑΕ της Super League 1 και το άδηλο μέλλον

Print Friendly, PDF & Email

Για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι η διευθέτηση της τηλεοπτικής στέγασης των ΠΑΕ της Super League 1 αποτελεί μείζον θέμα για το ποδόσφαιρο. Οι ομάδες συνδέουν την πώληση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων με την έναρξη του πρωταθλήματος, επειδή πρόκειται για το μεγαλύτερό τους έσοδο, με αποτέλεσμα να θεωρείται μείζον διακύβευμα.

Το SoccerPlus παρουσιάζει το χρονικό της κρίσης. Το πρόβλημα άρχισε να δημιουργείται όταν εκφράστηκε η δυσαρέσκεια της NOVA που είχε από το 2006 τα τηλεοπτικά δικαιώματα της μετάδοσης των αγώνων όλων των ομάδων του πρωταθλήματος, μέσω της «κεντρικής διαχείρισης».

Το καλοκαίρι του 2017, η NOVA, που είχε τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του πρωταθλήματος, επικαλούμενη θέματα που «απαξιώνουν το άθλημα» όπως οι αναβολές προγραμματισμένων αγωνιστικών, οι διακοπές αγώνων και η περιορισμένη ανταγωνιστικότητα, ζήτησε αλλαγές με βασικότερη τη μείωση των ομάδων από 16 σε 14 και πρότεινε κούρεμα του συμβολαίου ύψους 18% επί ποσού περίπου 42 εκατομμυρίων ευρώ. Η Super League αποδέχθηκε το «κούρεμα» μη έχοντας εναλλακτική λύση. Παράλληλα απέρριψε το αίτημα για μείωση των ομάδων και αποφάσισε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ναι διεξαχθεί χωρίς play-offs.

Eκείνη την περίοδο έκανε την πρώτη εμφάνισή της η ΕΡΤ, η οποία παλαιότερα είχε αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης αγώνων πρωταθλήματος ομάδων όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η Ξάνθη κ.α.

Η ΕΡΤ πρότεινε την αγορά 30 μεμονωμένων αγώνων από τη NOVA έναντι ποσού περίπου 600.000 ευρώ. Όμως τα δύο κανάλια δεν ήρθαν σε συμφωνία.

Toν Ιανουάριο του 2018 η κεντρικής διαχείριση τινάχτηκε στο αέρα. Η πρόταση της NOVA για απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων του πρωταθλήματος, πλήν του ΠΑΟΚ που είχε αποχωρήσει από την «κεντρική διαχείριση», έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ, έφερε την αντιπρόταση του συνεταιρισμού που ζήτησε επιπλέον 3,5 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που η NOVA δεν δέχθηκε.

Το συνδρομητικό κανάλι κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εννέα από τις 16 ομάδες που πήραν μέρος στο πρωτάθλημα 2018 – 2019 μεταξύ των οποίων της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, αλλά και του ΠΑΟΚ που είχε υπογράψει μαζί της μεμονωμένα.

Οι προσπάθειες της Super League για αναζήτηση άλλου καναλιού (π.χ. Cosmote TV) έπεσαν στο κενό, διότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον με πρόταση καλύτερη από αυτή που απορρίφθηκε.
Το καλοκαίρι του 2018 επτά ομάδες, Παναθηναϊκός, Άρης, Παναιτωλικός, Ξάνθη, Ατρόμητος, Λαμία και Απόλλων Σμύρνης, ήταν τηλεοπτικά άστεγες και χωρίς κανένα ιδιωτικό κανάλι να ενδιαφέρεται για την απόκτησή τους, παρότι, στο OPEN υπήρχαν σκέψεις για υποβολή πρότασης.

Τότε εμφανίστηκε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, που κλήθηκε να υλοποιήσει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης. Το σχέδιο, που από την αρχή φάνηκε ότι ήταν πρόχειρο τόσο ως προς το στόχο όσο και ως προς την εφαρμογή του, έβαζε την ΕΡΤ στο «παιχνίδι» της απόκτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των επτά «άστεγων» ΠΑΕ με αντάλλαγμα τη μείωση των ομάδων του πρωταθλήματος από 16 σε 12, ενώ συνέδεε την εμπλοκή της ΕΡΤ με την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών.

Η αναδιάρθρωση, όπως έχει γράψει το SoccerPlus, κατέληξε σε αύξηση του αριθμού των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και συνεπώς των επαγγελματικών ομάδων, γεγονός που συνιστά στρέβλωση του «σχεδίου», που συναρτούσε την ανάληψη της οικονομική βιωσιμότητα από το κράτος με τη μείωση του αριθμού των επαγγελματικών ομάδων.

Οι ομάδες είδαν την πρόταση ως «μάνα εξ ουρανού». Υπό την απειλή της μη έναρξης του πρωταθλήματος συμφώνησαν στη μείωση των ομάδων από 16 σε 14. Οι επτά ΠΑΕ υπέγραψαν συμβόλαιο δύο ετών που θα τους απέδιδε συνολικά περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπήρξαν κάποιες που ενώ ήταν στη NOVA πήγαν στον τότε υπουργό ψηφιακής πολιτικής, Ν. Παππά, για να αποσπάσουν την υπόσχεσή του ότι η πόρτα της ΕΡΤ θα είναι και γι’ αυτές ανοιχτή!

Η κυβερνητική αλλαγή του περασμένου Ιουλίου επηρέασε τη συμφωνία της ΕΡΤ με τις πέντε πλέον ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ 1, αφού ο Παναθηναϊκός πήγε στην NOVA, ενώ ο Aπόλλων Σμύρνης υποβιβάστηκε στη Σούπερ Λιγκ 2. Η «δημόσια τηλεόραση» πρότεινε μείωση των συμβολαίων κατά 45% κάτι που επισήμως έχει απορριφθεί από τις ΠΑΕ. Η ΕΡΤ φέρεται να επανήλθε με πρόταση κουρέματος 30%.

Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν πως οι πέντε ομάδες θα παραμείνουν στην ΕΡΤ. Ο ΠΑΟΚ που έφυγε από τη NOVA βρέθηκε ένα βήμα πριν την ΕΡΤ, κατέληξε στο OPEN, o νεοφώτιστος Βόλος πήγε στη NOVA, που πλέον έχει τις επτά από τις 14 ομάδες, αφού έχασε τον ΠΑΟΚ, πήρε τον Παναθηναϊκό, ανανέωσε με τους Πανιώνιο και Αστέρα και κράτησε τους υπόλοιπους. Ο ΟΦΗ που ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με τον ΠΑΟΚ (έφυγε από τη NOVA για να πάει στην ΕΡΤ), είναι ο μόνος τηλεοπτικά άστεγος με πληροφορίες να θέλουν τη διοίκησή του εφόσον δεν βρει ικανοποιητική πρόταση να μείνει χωρίς κανάλι και να διαπραγματεύεται μεμονωμένα τους εντός έδρας αγώνες που έχουν ενδιαφέρον.

Πάντως ακόμα κι αν φέτος το η «πληγή» επουλωθεί, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι του χρόνου θα ξανανοίξει.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή