To εξώδικο της ΕΠΟ στην “Αυγή” και η απάντηση της εφημερίδας

Print Friendly, PDF & Email

Εξώδικο στην εφημερίδα “Αυγή” έστειλε η ΕΠΟ με αφορμή δημοσίευμα που βασιζόταν σε έκθεση οίκου αξιολόγησης σχετικά με την οικονομική λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Η εφημερίδα δημοσίευσε το εξώδικο και έδωσε τοποθετήθηκε σχετικά.

Ακολουθεί το περιεχόμενο του εξώδικου της ΕΠΟ:

Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής

Εξώδικη δήλωση – πρόσκληση

Του τριτοβάθμιου αθλητικού σωματείου με την επωνυμία “Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία” (ΕΠΟ), το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, Πάρκο Γουδή, με ΑΦΜ 090036380, ΔΟΥ ΙΒ’ Αθηνών, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

ΠΡΟΣ

1. Την Αλέκα Ζούμη, συντάκτρια της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ της Κυριακής” και της ενημερωτικής ιστοσελίδας της, κάτοικο ως εκ της εργασίας της Αθηνών επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου 12

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα γραφεία της ΕΠΟ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ 22.11.20 16:30
Αποκάλυψη / «Πάρτι» στην ΕΠΟ με… ταξίδια και ενοίκια
2. Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Η ΑΥΓΗ – Εκδοτικός και Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ανώνυμη Εταιρεία” και τον διακριτικό τίτλο “Η ΑΥΓΗ Α.Ε.” που εδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου 12, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

3. Τον Άγγελο Τσέκερη, διευθυντή της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ της Κυριακής”, κάτοικο ως εκ της εργασίας του Αθηνών επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου 12.

4. Τον Λάμπρο Τσουκνίδα, διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ της Κυριακής”, κάτοικο ομοίως.

Αθήνα, 7.12.2020

Η πρώτη από εσάς, συντάκτρια της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ της Κυριακής” και της ενημερωτικής ιστοσελίδας της, δημοσίευσε την 22.11.2020 στην άνω εφημερίδα άρθρο της με τον τίτλο “Αποκάλυψη / ‘Πάρτι’ στην ΕΠΟ με… ταξίδια και ενοίκια”. Το ίδιο δημοσιεύθηκε αυθημερόν, επωνύμως από την ίδια συντάκτρια και στην ιστοσελίδα της άνω εφημερίδας στη διεύθυνση https://www.avgi.gr/athlitika/372441 parti-stin-epo-me-taxidia-kai-enoikia, όπου παραμένει προσβάσιμο μέχρι και σήμερα. Το εν λόγω δημοσίευμα διαπνέεται από πνεύμα ιδιαίτερα επιθετικό και δυσφημιστικό και οικοδομείτα εξ ολοκλήρου επάνω σε παρερμηνεία, εκ μέρους σας, και αποσπασματική προβολή στοιχείων της Έκθεσης που τιτλοφορείται “Διαγνωστική αξιολόγηση των λειτουργιών του Οικονομικών Τμήματος της ΕΠΟ – Οκτώβριος 2020”. Η έκθεση αυτή συντάχθηκε από τον διεθνή οργανισμό “PricewaterhouseCooper” που συνεργάζεται με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).

Προς αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και για τη διαφύλαξη των εν γένει εννόμων συμφερόντων μας και σε συνέχεια της από 24.11.2020 ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας, σας δηλώνουμε τα ακόλουθα:

1. Κατ’ αρχάς η άνω Έκθεση της PWC δεν αποτελεί “χρηματοοικονομική αξιολόγηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας” όπως εσφαλμένως ισχυρίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα, αλλά αφορά τον έλεγχο των λειτουργιών του λογιστηρίου της Ομοσπονδίας σε σχέση με διεθνή υφιστάμενα πρότυπα. Δεν αξιολογεί κατά πόσον οι Οικονομικές Υπηρεσίες της Ομοσπονδίας έχουν ενσωματώσει στη λειτουργία τους κάποια διεθνή πρότυπα. Αυτό γίνεται αμέσως κατανοητό από τον σκοπό (Project Goal) της Έκθεσης (σελ. 5), την οποία προφανώς έχετε εις χείρας σας. Άλλωστε οι 20 συστάσεις που περιέχονται στην Έκθεση (σελ. 54) είναι εντελώς τυπικές και αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του λογιστηρίου, σε καμία δε περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως “ιδιαίτερα αυστηρές”, όπως θέλει το δημοσίευμα.

2. Το έτος 2018, η FIFA μας γνωστοποίησε ότι επιθυμεί να παρεμβάλλεται η ΕΠΟ στην πληρωμή των πάσης φύσεως δαπανών των διαιτητών ποδοσφαίρου, ούτως ώστε οι τελευταίοι να μην πληρώνονται απ’ ευθείας από τις Ομάδες. Έτσι, τα χρήματα που αφορούν διαιτητές κατατίθενται, πλέον, από τις ομάδες σε τραπεζικό λογαριασμό της ΕΠΟ και, εν συνεχεία, μεταφέρονται τραπεζικά στους λογαριασμούς των διαιτητών. Συγκεκριμένα, μετά από κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα, οι ποδοσφαιρικοί Συνεταιρισμοί Σούπερ Λιγκ και Football League μας αποστέλλουν την “Οικονομική Εκκαθάριση Διαιτησίας”, όπου αναγράφονται οι δικαιούχοι διαιτητές και τα ποσά που πρέπει να αποδοθούν στον καθένα από αυτούς. Η ΕΠΟ πιστώνει τα αντίστοιχα ποσά στους λογαριασμούς των διαιτητών και στη συνέχεια τιμολογεί τις Ομάδες και λαμβάνει από αυτές ό,τι κατέβαλε, χωρίς να έχει κανένα έλεγχο και καμία ανάμειξη ούτε στα πρόσωπα των διαιτητών, ούτε στο ποσό που πρέπει να λάβει έκαστος εξ αυτών. Με άλλα λόγια, δεν αφορούν χρήματα της ΕΠΟ οι όποιες δαπάνες σχετίζονται με τους διαιτητές, ούτε βέβαια οι αυξήσεις των ποσών κατά 547%, 175% και 171% που αναφέρει το δημοσίευμά σας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δεν περιέχεται ούτε καθ’ υποφοράν στην άνω Έκθεση της PWC. Επίσης, δεν περιέχονται στην Έκθεση της PWC οι τρεις πρώτοι Πίνακες του δημοσιεύματος που δείχνουν με θηριώδεις αριθμούς τα ποσοστά 54%, 175% και 171%, οι οποίοι Πίνακες έχουν κατασκευαστεί από εσάς, αν και εντέχνως οδηγείται ο αναγνώστης στο να θεωρεί ότι είναι μέρος της Έκθεσης. Επομένως, τόσον ο κραυγαλέος τίτλος του δημοσιεύματος όσο και το με λυρική διάθεση εξαχθέν συμπέρασμά σας περί “έντονης… οσμής κακοδιαχείρισης”, είναι εξαιρετικά άστοχοι και ατυχείς.

3. Προσπερνώντας όσο άδικα και δυσφημιστικά αναφέρετε, επιθυμούμε για λόγους τάξεως και όχι γιατί μας αφορά, να σας εξηγήσουμε τις αιτίες των ποσοστιαίων αυξήσεων που αναφέρατε στο δημοσίευμα. Σας γνωστοποιούμε, λοιπόν ότι το έτος 2018 η ρηθείσα διαδικασία πληρωμής των διαιτητών μέσω της ΕΠΟ εφαρμόστηκε μόνο για την Football League. Το έτος 2019 εφαρμόστηκε για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα έξοδα μετακίνησης των διαιτητών κατά 171% για την Football League και το Κύπελλο Ελλάδας και κατά 547% για τη Σούπερλιγκ. Για τον ίδιο λόγο αυξήθηκαν κατά 175% τα έξοδα στον υπο-κωδικό 64.98.05 “Έξοδα Τρίτων”, τα οποία δεν επωμίζεται η Ομοσπονδία. Άλλωστε γι’ αυτό και λέγονται “Έξοδα Τρίτων”, γιατί αφορούν τρίτους και όχι την ΕΠΟ. Δεδομένου, λοιπόν, ότι όλα τα ανωτέρω ποσοστά αφορούν αυξήσεις σε έξοδα, τα οποία είναι ταυτόχρονες και έσοδα, είναι προφανές ότι υπάρχει μηδενική απώλεια χρημάτων για την Ομοσπονδία.

4. Πέραν των άνω αυξήσεων που έχουν μηδενικό αποτέλεσμα για την Ομοσπονδία, υπάρχουν πράγματι και οι εξής, απόλυτα δικαιολογημένες αυξήσεις: Δημιουργήθηκε αύξηση των ενοικίων κατά 43% το έτος 2019, οφειλομένη στη μίσθωση και τη φύλαξη χώρων στο Μαρούσι για τη χρήση του VAR, μακριά από την έδρα της ομοσπονδίας στο Πάρκο Γουδή. Εξ αυτού του λόγου, υπάρχει και αύξηση κατά 8% των δαπανών κοινής ωφελείας, καθώς και αύξηση κατά 25% των δαπανών τηλεπικοινωνίας. Αύξηση υπάρχει επίσης κατά 52% και στις δαπάνες των ταξιδιών της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στο εξωτερικό, καθόσον οι συμμετοχές σε διεθνείς εκδηλώσεις των 16 εθνικών μας ομάδων αυξήθηκαν το έτος 2019 κατά 55% σε σχέση με το έτος 2018.

Επειδή το περιεχόμενο του εν λόγω δημοσιεύματος είναι εντελώς αναληθές, χρησιμοποιήσατε δε σε αυτό ανοίκειες φράσεις και μεταφέρατε στους αναγνώστες σας αυθαίρετα δικά σας συμπεράσματα, σας καλούμε να παραλείπετε στο εξής ενέργειες και δηλώσεις που θίγουν το κύρος του νομικού προσώπου της ΕΠΟ, να ανακαλέσετε στην εφημερίδας σας και στην ιστοσελίδα σας το δημοσίευμα και να το αφαιρέσετε από την ιστοσελίδα σας και να προβείτε, εντός πενθημέρου από την επίδοση της παρούσας, σε επανορθωτικό δημοσίευμα και δημοσίευση της παρούσας στην εφημερίδα σας και στην ιστοσελίδα σας και σε αντίστοιχη θέση προβολής που είχε το άνω δημοσίευμα. Άλλως, σας δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε κάθεν νομικό δικαίωμά μας ενώπιον των Ποινικών και Αστικών Δικαστηρίων, προκειμένου να προστατεύσουμε την τιμή και την υπόληψή μας από τη βάναυση, αναίτια και συκοφαντική πράξη σας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς αυτήν που απευθύνεται για να λάβει γνώση και για κάθε έννομη συνέπεια αντιγράφοντας την παρούσα ολόκληρη στην έκθεση επίδοσής του.

Για την ΕΠΟ

Ευάγγελος Γραμμένος

Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΠΟ

Η απαντηση της ΑΥΓΗΣ

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, μετά την ανακοίνωση με την οποία απαντούσε στην αποκάλυψη της έκθεσης της «PricewaterhouseCoopers» από την ΑΥΓΗ με τίτλο: «Πάρτι στην ΕΠΟ με ταξίδια και ενοίκια», επανήλθε με εξώδικη δήλωση, όπου επιχειρεί εκ νέου να εξηγήσει τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

Δημοσιεύουμε αυτονόητα την εξώδικη δήλωση, απορώντας για τους χαρακτηρισμούς περί συκοφαντικών δημοσιευμάτων, καθώς το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να παρουσιάσει στοιχεία που περιέχονται στις 57 σελίδες της έκθεσης, την οποία συνέταξε η «PricewaterhouseCoopers» και δεν έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η Ομοσπονδία, προκειμένου ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι σελίδες της εφημερίδας είναι πάντα στη διάθεση του προέδρου της Ομοσπονδίας προκειμένου να αρθρογραφήσει ή να απαντήσει σε ερωτήσεις μας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή: https://www.avgi.gr/

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή