Του Θάνου Μπλούνα * –
Το VAR λειτούργησε για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα την περίοδο 2019 – 2020.
Όχι πολύ αργότερα, με αφορμή μια φάση, επί της οποίας υπήρξαν διαφορετικές απόψεις για το αν ήταν ή όχι οφσάιντ, αποκαλύφθηκε ότι στη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία δεν είχε προβλεφθεί και επομένως δεν υπήρχε η δυνατότητα των «γραμμών του οφσάιντ».
Ο Ευ. Γραμμένος, πρόεδρος της ΕΠΟ τότε, ενέργησε άμεσα και ζήτησε να προστεθεί αυτή η «παροχή». Όπως κι έγινε.
Στις 3 Οκτωβρίου 2023 κατά τη διάρκεια ΔΣ της Super League o ΠΑΟΚ, που εκπροσωπούνταν από τον νυν πρόεδρο της ΕΠΟ, Χρ. Γκαγκάτση, πρότεινε να ενισχυθεί περαιτέρω η τεχνολογία στη διαιτησία με την εισαγωγή (α) της “ημιαυτόματης τεχνολογίας οφσάιντ”, και (β) του συστήματος «goal-line technology».
Η Super League αποφάσισε να διερευνήσει και τα δύο συστήματα ως προς το κόστος και να επανέλθει, δείχνοντας επί της αρχής θετική στην πρόταση του ΠΑΟΚ.
Τον περασμένο Μάιο έγιναν συζητήσεις μεταξύ του τότε προέδρου του συνεταιρισμού, Μ. Λυσάνδρου και των πολιτικών ηγεσιών των συναρμόδιων υπουργείων με θέμα την ανανέωση της σύμβασης λειτουργίας του VAR, η οποία είχε υπογραφεί το 2019 και λήγει τον επόμενο μήνα.
Αποφασίστηκε να παραταθεί για έναν ακόμα χρόνο η ισχύουσα σύμβαση και το κόστος να εξακολουθήσει να επιβαρύνει το δημόσιο, όπως και στην αρχική σύμβαση.
Ήταν μια λύση που σίγουρα βόλεψε την πλευρά του ποδοσφαίρου, επειδή δεν θα επιβαρυνθούν οι ΠΑΕ με το κόστος.
Όμως η συμφωνία αυτή «έθαψε», τουλάχιστον προς το παρόν, την πρόθεση για την ένταξη στο VAR του ημιαυτόματου οφσάιντ και της goal line technology.
To θέμα του ημιαυτόματου οφσάιντ επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τη φάση από την οποία προήλθε το δεύτερο και νικητήριο γκολ του Ολυμπιακού στον αγώνα με την Καλλιθέα.
Ο βοηθός διαιτητή υπέδειξε οφσάιντ, όμως οι γραμμές από το VAR έδειξαν πως, έστω για λίγα εκατοστά, ο επιτιθέμενος καλυπτόταν.
Και πέρυσι υπήρξαν αμφισβητήσεις για τις γραμμές του οφσάιντ και μάλιστα εντονότερες κι από επίσημα χείλη.
Στην ηγεσία της ΕΠΟ, κατά σύμπτωση βρίσκεται σήμερα ο Γκαγκάτσης, ο οποίος εξακολουθεί να είναι υπέρμαχος της προσθήκης των δύο προαναφερθέντων συστημάτων και δεν αποκλείεται να το θέσει ως θέμα στη σημερινή συνάντηση (28/8) με τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα αθλητισμού, Ι. Βρούτση.
Ωστόσο, οι πληροφορίες μας από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η θέση της είναι ότι το ημιαυτόματο οφσάιντ και η goal line technology μπορούν να ενταχθούν στο VAR με νέα σύμβαση που θα συνάψουν με την εταιρεία οι ποδοσφαιρικοί φορείς και όχι η κυβέρνηση.
Σε μια εποχή που το διαιτητικό λάθος, ως «ανθρώπινο» δεν γίνεται αποδεκτό από κανέναν, λόγω της κατάχρησης που γινόταν στα παρελθόντα έτη προκειμένου να δικαιολογηθούν τα διαιτητικά εγκλήματα.
Σε μια εποχή που η καχυποψία είναι διάχυτη και η διαιτησία εκλαμβάνεται ως εργαλείο επιβολής και επίδειξης ισχύος του εκάστοτε ισχυρού.
Σε μια εποχή που η λειτουργία του VAR αποδεικνύεται σωτήρια για το κύρος των διαιτητών, των αγώνων και εν γένει των διοργανώσεων.
Σε μια εποχή με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, η υιοθέτηση της τελευταία λέξης της τεχνολογίας στη διαιτησία προβάλει, εκών άκων, ως αδήριτη ανάγκη. – Πηγή: monobala.gr
Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News