Το μεγάλο τσίρκο

Print Friendly, PDF & Email

Η διοίκηση της ΕΠΟ που προέκυψε από τις εκλογές του Αυγούστου 2017, για να οδηγήσει την ομοσπονδία και το άθλημα εν γένει στην επόμενη από την 20ετή τυραννία, ημέρα, είχε, κατ’ αρχήν, δύο κύρια γνωρίσματα.

Το πρώτο είναι ότι οι θέσεις – κλειδιά (πρόεδρος, εκτελεστικός διευθυντής, αναπληρωτής πρόεδρος, α’ αντιπρόεδρος και ταμίας) είχαν μοιραστεί σχεδόν ισομερώς μεταξύ των δύο πόλων εξουσίας. Το ίδιο συνέβαινε και με τις θέσεις στις επιτροπές αλλά και στην εκτελεστική επιτροπή. Με αυτό τον τρόπο πραγματώθηκε η «συγκυβέρνηση».

Το δεύτερο είναι ότι η διοίκηση της ομοσπονδίας, πέρασε, εν τοις πράγμασι, στα χέρια των αιρετών.

Η ισομερής κατανομή των θέσεων εξουσίας λειτούργησε ως οιονεί θεσμικό αντίβαρο που απέτρεπε σε μεγάλο βαθμό τις αυθαιρεσίες, τις «εξυπηρετήσεις» και τις διάτρητες αποφάσεις.

Και οι δύο πόλοι εξουσίας, που απάρτιζαν τη διοίκηση ήταν παρόντες στην καθημερινότητα και είχαν λόγο και επιρροή σε όλα τα βήματα που προηγούνταν της λήψης αποφάσεων, αλλά και στις αποφάσεις καθ’ αυτές.

Η απόφαση για την έλευση του Μπορμπαλάν, του πρώτου ξένου διαιτητή που ορίστηκε το Μάιο του 2018 για να σφυρίξει τον τελικό Κυπέλλου, πέρασε από σαράντα κύματα, λόγω των διαφωνιών που υπήρξαν, η πρόθεση να μην ανανεωθεί η σύμβαση ενός προπονητή της Εθνικής ομάδας (όχι της Ανδρών), κόντεψε να τινάξει τη διοίκηση στον αέρα, πολλές αποφάσεις για κρίσιμα θέματα  (π.χ. τελικός conference league, αναδιάρθρωση στη SL2) ελήφθησαν οριακά κατά πλειοψηφία.

Με άλλα λόγια, η ισορροπία δυνάμεων σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έγιναν (τακτικοί δικαστές, VAR, ΚΕΔ υπό την εποπτεία των FIFA/UEFA) απέτρεψε την ανισορροπία.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν επικρατούσε η μονοκρατορία του ενός, όπως κατά την περίοδο 1997 – 2016 με αποτέλεσμα την πρόκληση εκφυλιστικών φαινομένων, που οδήγησαν στην κατάρρευση με υπόκωφο γδούπο.

Μετά τις εκλογές του Μαρτίου 2021 η «χρυσή ισορροπία» διαταράχθηκε. Ο πρόεδρος – βιτρίνα παραιτήθηκε και η μια πλευρά, στο όνομα των «αθεώρητων δελτίων», όπως λέγεται, περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή.

Τα αποτελέσματα είναι λίγο – πολύ γνωστά. Ενδεικτικά: Λήψη παράνομης απόφασης για την αδειοδότηση των ΠΑΕ της Football League, που από τη μία έχει οδηγήσει, μετά από καταγγελία, τρία μέλη της διοίκησης στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ από την άλλη τα πρόσωποα που εισηγήθηκαν τη λήψη της παράνομης απόφασης έχουν επιβραβευθεί δια της αναβάθμισης.

Ελλιποβαρής διοίκηση που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ομοσπονδίας σε σχέση με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και δεν απολαμβάνει, παρά μόνο στα λόγια, της στήριξης των υπερθνικών θεσμών.

Καθυστέρηση στην υλοποίηση της ολιστικής μελέτης, όπως οι FIFA/UEFA με την επιστολή που έστειλαν τον περασμένο Δεκέμβριο επισήμαναν.

Δραστική μείωση του ρόλου των αιρετών και μεταβίβαση της διοίκησης στο διευθυντήριο, που έχει δημιουργήσει ένα «βαθύ κράτος» για να λειτουργεί υπέρ του, όπως γινόταν και μέχρι το 2016.

Οικονομικός μαρασμός των Ενώσεων και υποβάθμιση των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων. Επί τη ευκαιρία, με το ποσοστό υπέρ των ΕΠΣ από το κύπελλο Ελλάδας, τι γίνεται;

Κι όλα αυτά σε περίπου ένα χρόνο…

Αμφιβάλλει έστω κι ένας ότι αν οι FIFA/UEFA αποφάσιζαν να επιστρέψουν την ευθύνη της διαιτησίας στη σημερινή ομοσπονδία και οδηγούμασταν σε ελληνική ΚΕΔ, διορισμένη από το γνωστό κέντρο και σε αποκλειστικά Έλληνες διαιτητές, θα είχαμε remake όσων ζήσαμε την περίοδο 2012 – 2016 και νωρίτερα;

H επιλογή του νέου προέδρου έγινε και η επιλογή αυτή ανήκει στη μία πλευρά. Αν ενόψει του ορισμού του νέου εκτελεστικού διευθυντή, που είναι η δεύτερη ισχυρότερη θέση στην ομοσπονδία, δεν υπάρξει αναλογικότητα αντίστοιχη αυτής της διοίκησης του 2017 και το πρόσωπο που επιλεγεί προέρχεται από την ίδια μήτρα, τότε από την «συγκυβέρνηση» του 2017 – 2021 θα περάσουμε και με τη βούλα στην «αυτοδύναμη κυβέρνηση» 2021 – 2024 με ότι αυτό συνεπάγεται για όσα ακολουθήσουν.

Η «συμφωνία» δεν θα έχει τηρηθεί ως προς την αναλογικότητα της κατανομής των θέσεων. Ο νεοφαταουλισμός, χωρίς έλεγχο και χωρίς αντίπαλο στο εσωτερικό, θα επιστρέψει με άλλα πρόσωπα και άλλα χρώματα. Μετά, κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι δε γνώριζε. Και ως γνωστόν, έπειτα από την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

ΥΓ. Το 2017 ο πρόεδρος προέκυψε μέσα από συγκεντρώσεις. Το 2022 προκύπτει μέσω sms και τηλεφωνημάτων που έχει αναλάβει ένα γνωστό σε όλους πρόσωπο… Σημεία των καιρών, επστροφή στο παρελθόν.

Κουίζ 1: Τι σχέση έχει το αποτέλεσμα του αγώνα Παναιγιάλειος – Παναγρινιακός με την πρόθεση παραίτησης του ηγετικού διδύμου της ΕΠΣ Αχαϊας;

Koυίζ 2: Ποιο μέλος της ΚΕΔ που ασχολείται με τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα λέγεται ότι δε θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστό ο αναπληρωτής πρόεδρος;

Κουίζ 3: Σε ποια Ένωση που θα έχει σύντομα εκλογές, λέγεται ότι «ψήνεται»… εύπορη υποψηφιότητα για να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του σημερινού προέδρου;

Κουίζ 4: Αληθεύει ότι στη Super League 2 ορίζονται κατ’ εξακολούθηση παρατηρητές των οποίων η ηλικία υπερβαίνει το όριο του κανονισμού, επειδή ανήκουν στην κατηγορία των «δικών μας παιδιών»;

Kουίζ 5: Τι απάντησε ΕΠΣ, στο mail που δέχθηκε από την ΕΠΟ, με το οποίο της γνωστοποιούνταν δικαστική απόφαση, που είχε γίνει νωρίτερα γνωστή σε άλλη ανταγωνιστική ΕΠΣ;

Α) Είστε για γέλια.

Β) Είστε για κλάματα.

Γ) Είστε τσίρκο.

Απάντηση: Αν είσαι acting, ξέρεις…

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή