Τσίκινης: ”Ελλιπής η εκπαίδευση των διαιτητών στο σύστημα της γραμμής οφσάιντ”

Print Friendly, PDF & Email

Ο παλαίμαχος διαιτητής και κριτής Master Ref, Ηρακλής Τσίκινης παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ”Κανάλι Ένα 90,4” για τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική διαιτησία και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι διαιτητές VAR στις απαιτήσεις της «γραμμής οφσάιντ»

Αναλυτικά όσα είπε:

Θεωρείται ότι η περίοδος της καραντίνας μας έκανε πιο σοφούς στην προσέγγιση που έχουμε προς το ποδόσφαιρο;

Σίγουρα πολλοί από εμάς όλο αυτό το διάστημα καθίσαμε να σκέφτομαι το ποδόσφαιρο τι είναι; Το ποδόσφαιρο είναι μία γιορτή είναι μία διασκέδαση δεν είναι για τσακωμούς και βία. Είναι πολλά που μας ενώνουν είναι η χαρά της νίκης αλλά ακόμα και στεναχώρια της ήττας
Πόσο άδικο είναι να στήνουμε στα 11 βήματα τον διαιτητή;
”Ο διαιτητής επί της ουσίας είναι το εξιλαστήριο θύμα στο ποδόσφαιρο, αυτό το λέω σε εισαγωγικά και μη, από την άποψη ότι είθισται στο ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα που έχουμε μία κουλτούρα ο φίλαθλος και ο τύπος να ασχολείται με τον διαιτητή, όταν κάτι δεν πάει καλά να φταίει ο διαιτητής, είτε με ένα ανθρώπινο σφύριγμα είτε σε μία κακή μέρα που μπορεί να έχει ένας διαιτητής πάντοτε όταν φταίει κάτι ξεκινάνε με τον διευθυντή. Αυτό βέβαια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά εδώ στην Ελλάδα είναι περισσότερο.”
Τι είναι αυτό που ωθεί κάποιον να γίνεται διαιτητής;
Ο διαιτητής είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι στο οικοδόμημα του ποδοσφαίρου, είναι ο κριτής του δευτερόλεπτου, είναι ο άρχοντας του αγώνα είναι αυτός που διευθύνει που τηρεί τους κανόνες για να διεξαχθεί ένα παιχνίδι μέσα σε κανόνες που διέπουν το ποδόσφαιρο. Πρέπει να έχει προσωπικότητα, είναι ένας άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τους κανονισμούς. Είναι μία ιδιαίτερη μορφή μέσα στον αγώνα. Για να ασχοληθεί κάποιος, αξίζει να ασχοληθεί και πρέπει να το αγαπάει πολύ, αν δεν αγαπήσει κάποιος τη διαιτησία. Δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί στο τοξικό περιβάλλον που επικρατεί. Μην κοιτάμε τη βιτρίνα που είναι το champions league για να φτάσει κάποιος εκεί πρέπει να περάσει πολλά πράγματα και πολλές φορές δεν φτάνει σε αυτό το επίπεδο
Τι πιστεύετε ότι φταίει για τα λάθη στο VAR;
Η τεχνολογία του VAR είναι ένα σύστημα που κατά την άποψη μου βοηθάει και καλώς μπήκε στην ζωή μας στο ποδόσφαιρο, όμως υπάρχουν ατέλειες όσον αφορά την χρήση αλλά και την εκπαίδευση των διαιτητών στο VAR. Είναι ένα πρώτο στάδιο της χρήσης. Στην Ελλάδα ίσως λόγω ελλιπής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των διαιτητών ως προς την χρήση του είδαμε αρκετά λάθη. Το VAR έχει ακόμα αρκετά πράγματα να διορθώσει και ως προς το θέμα της απόφασης του διαιτητή και ως προς τον τρόπο που το χειρίζεται. Είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να λυθούν, όμως το VAR βοηθάει στο να αποφεύγεται το μεγάλο λάθος και η μεγάλη αδικία. Η κρίση του διαιτητή πάντοτε θα υπάρχει και στη χρήση VAR, όταν ο διαιτητής πηγαίνει στο μόνιτορ, που έχει την πολυτέλεια αυτή να δει την φάση, έχει την ανθρώπινη κρίση και για αυτό βλέπουμε και εμείς οι τηλεκριτικοί που σχολιάζουμε τις φάσεις ότι δεν το βλέπει; Είναι η κρίση που πολλές φορές μπορεί να ναι και λανθασμένη.
Έχετε κάποια πληροφορία για το αν θα υπάρχει γραμμή στο VAR στα πλέι οφ και όχι στα πλει άουτ αλλά και γιατί άργησε τόσο πολύ;
Στην Ελλάδα έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη όσον αφορά στην εγκατάσταση του VAR. Αρχικά ήρθε ελλειπή το VΑR στην Ελλάδα. Είναι αδιανόητο να μην έχει έρθει με τη γραμμή του οφσάιντ και να έχουμε παίξει ένα ολόκληρο πρωτάθλημα και να έχουν γίνει τόσες συζητήσεις για φάσεις που χρειαζόντουσαν τη γραμμή, μακάρι να διαψευστώ, είναι τόσο ελλειπή η εκπαίδευση των διαιτητών στο σύστημα που κανονικά χρειάζεται ένα μήνα βάσει των στατιστικών στοιχείων και οι διαιτητές θα εκπαιδευτούν σε δύο μέρες για την γραμμή του οφσάιντ. Οι διαιτητές για τη γραμμή του οφσάιντ θα εκπαιδευτούν μέσω τηλεδιάσκεψης Τρίτη και Τετάρτη στο τι σημαίνει η γραμμή του offside που δεν είναι εύκολη η χρήση της. Υπάρχουν τεχνικά θέματα, υπάρχουν θέματα στο πώς θα χειριστείς την κονσόλα, δεν είναι τόσο εύκολο. Φοβάμαι και τώρα που θα μπει η γραμμή του offside θα υπάρχουν παλινωδίες όσον αφορά την γραμμή του οφσάιντ. Για μένα ακόμα ένα κομμάτι που λείπει είναι αυτό της γραμμής του τέρματος η οποία μπορεί να χρειαστεί μία φορά αλλά σε αυτή τη φορά θα είναι απαραίτητη. Στην Ελλάδα πρέπει όταν ξεκινάμε να φτιάξουμε κάτι να το κάνουμε ολοκληρωμένα και να μην βιαζόμαστε.
Κλείνοντας ο κ. Τσικινης σχολίασε την παρουσία των Ελλήνων διαιτητών στα πλέι οφ: ”Ευχή μου είναι οι Έλληνες διαιτητές απο το παράδοξο ότι με την καραντίνα δεν μπορούμε να φέρουμε ξένους διαιτητές αλλά πρέπει να παίξουν οι Έλληνες τα παιχνίδια, να πάνε καλά να είναι τυχεροί να δώσουν μεγάλη σημασία Γιατί αυτό που κάνουν είναι πάρα πολύ δύσκολο και δεν πρέπει να δώσουν αφορμές γιατί οι Έλληνες για τέσσερα σαν αφορμές το προηγούμενο διάστημα”
Ερωτηθείς για το αν θα παίξουν όλα τα παιχνίδια των πλέι οφ οι Έλληνες διαιτητές απάντησε: “Η ένδειξη είναι ότι θα πάμε στο πρώτο διάστημα με Έλληνες διαιτητές και μετά λόγω της καραντίνας να πάμε σε ξένους ενδεχομένως αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε παρατράγουδα και πολλές γκρίνιες και η ιστορία με τον κόβεις μπει σε μία σειρά ελπίζω να τελειώσουμε το πρωτάθλημα με Έλληνες διαιτητές και να μην χρειαστεί να φέρουμε ξένους διαιτητές.”

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή