Ο Ηρακλής Τσίκινης κάνει το δικό του σχόλιο για τη παρουσία του Μαρ Κλάτενμπεργκ ως αρχιδιαιτητής στην Ελλάδα, εντοπίζει τα σωστά και τα λάθη του και ξεχωρίζει τους θετικούς και αρνητικούς πρωταγωνιστές της σεζόν που ολοκληρώθηκε, τονίζοντας πως δεν είδε ιδιαίτερη πρόοδο στην ελληνική διαιτησία.
Αναλυτικά:
Ο κύριος Κλάτνεμπργκ ήρθε με περγαμηνές στην Ελλάδα. Υπήρξε διαιτητής με φοβερό βιογραφικό, ενώ είχε υπάρξει αρχιδιαιτητής και σε άλλη χώρα.
Προσωπικά πιστεύω πως δεν μπόρεσε να αναδείξει το βιογραφικό του και ως αρχιδιαιτητής στην Ελλάδα. Δεν μπόρεσε να περάσει την φυσιογνωμία που είχε ως διαιτητής. Θεωρώ ότι δεν προσαρμόστηκε στην ελληνική ποδοσφαιρική κουλτούρα. Φάνηκε να είναι μονοκεντρικός και επί της ουσίας να είναι μόνο αυτός που κάνει τη δουλειά και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔ ήταν μόνο στα χαρτιά. Αυτό δείχνει πως ήθελε να είναι πρωταγωνιστής και όχι ένας εργάτης της διαιτησίας που θα δουλέψει με χαμηλούς τόνους και να βοηθήσει στην εκπαίδευση και την ανάδειξη των Ελλήνων διαιτητών.
Η τηλεκριτική
Αυτό (το να είναι πρωταγωνιστής) φάνηκε και με την ιδέα της τηλεκριτικής στους διαιτητές κάθε Τρίτη. Μπορεί να ήταν θετική σαν κίνηση γιατί έδειχνε στον κόσμο την άποψη της ΚΕΔ, αλλά δημιούργησε πολλά προβλήματα. Για να “δουλέψει” αυτό στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι προσαρμοσμένο διαφορετικά. Θα έπρεπε να δείχνει όλες τις φάσεις και όχι επιλεκτικά, όποιες φάσεις αυτός ήθελε και δεύτερον μπέρδευε με τις αποφάσεις του τους διαιτητές. Έβγαινε από τον κανονισμό, δίνοντας δικές του προσωπικές αποφάσεις. Τρίτον, δημιουργούσε πρόβλημα εσωτερικά στους ρέφερι, όπου εξέθεσε αρκετούς προς το κοινό, με αποτέλεσμα να μην έχουν ηρεμία. Θεωρώ πως η τηλεκριτική είναι ένα μέτρο που θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά, αν είναι στην ΚΕΔ και του χρόνου. Νομίζω πιο πολύ δημιούργησε προβλήματα, παρά έδωσε λύσεις αυτή η κίνηση. Η ιδέα είναι σωστή, αλλά στην Ελλάδα επικρατεί εσωστρέφεια. Σε μία άλλη χωρά, ενδεχομένως να βοηθούσε περισσότερο.
Ξένοι διαιτητές
Υπήρξαν παλινδρομίες και σε αυτόν τον τομέα. Έφερε κάποιους διαιτητές που πραγματικά βοήθησαν με σωστά σφυρίγματα και με σωστό προφίλ, αλλά έφερε και κάποιους αμφιβόλου αξίας, που δεν θα πέρναγαν ούτε έξω από το ελληνικό πρωτάθλημα, αν ήταν Έλληνες. Ακόμα και με ξένους διαιτητές μπήκαμε στη διαδικασία να συζητάμε για αξιοπιστία κλπ. Πολλά λάθη στον χειρισμό. Είδαμε ακόμα και σε αδιάφορα παιχνίδια να βάζει ξένους διαιτητές. Ο κ. Κλάτενμπεργκ είχε λάθος κριτήριο στους ορισμούς των διαιτητών.
Οι ορισμοί
Αυτό ισχύει και για τους Έλληνες διαιτητές. Είδαμε για παράδειγμα σε “επικίνδυνα” και δύσκολα παιχνίδια να βάζει ρέφερι που θα μπορούσε να αποφύγει. Έβαζε πιο άπειρους ή κάποιους που είχαν “προκαλέσει” τις ομάδες που έπαιζε ή το κοινό και έμπαιναν οι διαιτητές με κακή ψυχολογία στο παιχνίδι.
Έπρεπε να δώσει στον εαυτό του λίγο χρόνο για να καταλάβει σε ποιο κοινό απευθύνεται και μετά να κάνει κάποιες δικές του επιλογές. Ήρθε σε ένα πρωτάθλημα που δεν γνώριζε τίποτα. Γίνανε πολλά λάθη στις τοποθετήσεις διαιτητών και παρατηρητών. Φάνηκε να υπάρχει γύρω του ένας κύκλος από άτομα που δεν άλλαζε και αυτό ήταν κακό. Πιο πολύ για το θεαθήναι δούλεψε ο Κλάτενμπεργκ, παρά για την ουσία.
Εσωτερικά, υπήρχαν πολλά προβλήματα μεταξύ των διαιτητών και απέναντι στον Κλάτενμπεργκ. Υπήρχε μεγάλη γκρίνια και δυσπιστία. Δημιουργήθηκαν τριβές. Είχε γίνει και το περιστατικό που είχε κατηγορήσει κάποιους ότι πληρώνουν δημοσιογράφους για να τους κάνουν καλές κριτικές. Στην ουσία πέταξε κάτι στον “αέρα” και δημιούργησε μεγάλο θέμα.
Ξεχώρισαν θετικά
Φέτος δεν είδα κάποιον διαιτητή να έχει πολύ σταθερή πορεία, από την άποψη ότι υπήρχαν ρέφερι με καλές διαιτησίες, όπου όμως αδίκησαν και τον εαυτό τους.
Θεωρώ πως καλή παρουσία σε γενικές γραμμές είχε ο Διαμαντόπουλο, δεν έδωσε δικαιώματα. Ο Κουτσιαύτης επίσης είχε καλή πορεία, όπως και ο Καραντώνης που ήταν η έκπληξη.
Ξεχώρισαν αρνητικά
Ο Σκουλάς και ο Τζήλος, πιάνω δύο διεθνείς. Ειδικά ο πρώτος δεν με έχει πείσει πως είναι ένας διαιτητής που πρέπει να είναι διεθνής, πρέπει να βρει τον εαυτό του. Ο Τζήλος είχε κάποια θέματα. Δεν με ευχαρίστησε η παρουσία τους στο πρωτάθλημα.
Ο Τσαγκαράκης ( νομίζω δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την πολύ καλή περσινή του χρονιά και ίσως καβάλησε το καλάμι εντός εισαγωγικών. Φέτος προσγειώθηκε ανώμαλα.
Οι ποινές
Συμφωνώ στην ύπαρξη ποινών, για να μπορεί ο διαιτητής να καταλααίνει το λάθος του, να το δουλεύει και να μπορεί στη συνέχεια να επανέλθει. Διαφωνώ όμως σε κάποιες περιπτώσεις, όπως του Παπαπέτρου, ο οποίος έμεινε εκτός για 8 αγωνιστικές (VAR στο παιχνίδι Ατρόμητος – Ολυμπιακός). Νομίζω ήταν υπερβολική ποινή αυτή.
Συμπερασματικά
Περίμενα καλύτερη την εικόνα της διαιτησίας φέτος. Δεν είδα κάποια βελτίωση. Έχω μεγάλο προβληματισμό για το τι θα κάνει ο κ. Κλάτενμπεργκ του χρόνου. Πρέπει να αναθεωρήσει τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα που έχει στην ΚΕΔ και να βρει Έλληνες συνεργάτες. Υπάρχουν πολλοί μη εν ενεργεία διαιτητές που μπορούν να βοηθήσουν με συμβουλές που αφορούν στην ψυχολογία, το πως μπορεί να χρησιμοποιήσει τους διαιτητές και να γίνει δουλειά, που δεν έγινε καθόλου, στην ανάδειξη νέων διαιτητών και στις πιο κάτω κατηγορίες.
Πρέπει να αναθεωρήσει τον πίνακα που παρέλαβε από τον προκάτοχό του, τον κύριο Περέιρα και να κάνει ο ίδιος την αξιολόγηση. Νομίζω πρέπει να προσγειωθεί και να δουλέψει σωστά και ταπεινά πάνω στο κομμάτι της διαιτησίας.
Καλό καλοκαίρι, καλή ξεκούραση, με υγεία και με πολύ κόσμο στα γήπεδα από του χρόνου.
Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News