UEFA: Kατήφορος του ελληνικού πρωταθλήματος και στα οικονομικά στοιχεία

Print Friendly, PDF & Email

Mετά τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου (δείτε ΕΔΩ) και δείχνουν ότι στο πρωτάθλημα της Super League καταγράφεται ραγδαία πτώση των εισιτηρίων τα τελευταία χρόνια, κατατάσσοντας το ελληνικό πρωτάθλημα στα τελευταία της Ευρώπης, η έκθεση της UEFA σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία των ευρωπαϊκών συλλόγων κατά την περίοδο 2010-2016 έρχεται να επιβεβαιώσει τον κατήφορο του ελληνικού πρωταθλήματος σε σχέση με ότι συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των πρωταθλημάτων της υπόλοιπης Ευρώπης, στα οποία παρατηρείται αυξητική τάση, τόσο ως προς την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα, όσο και ως προς τα έσοδα των συλλόγων, ιδιαίτερα δε των μεγάλων.

H έκθεση της UEFA κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από τις μόλις τέσσερις χώρες, που κατά την προαναφερθείσα περίοδο, τα έσοδα των συλλόγων της μειώθηκαν σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος μείωσης των εσόδων των ελληνικών συλλόγων υπολογίζεται στο 33%. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν η Ουκρανία με 49%, η Σκωτία με 29% και η Νορβηγία με 13%.

Την μεγαλύτερη αύξηση εσόδων έχουν οι ομάδες του Καζαχστάν με 92%, της Αγγλίας με 82% και της Γερμανίας με 64%.

Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί η Ελλάδα είναι μια από τις τέσσερις χώρες των οποίων οι σύλλογοι έχουν πτώση στα έσοδα.

Για την πτώση των εσόδων υπάρχουν λόγοι.

Και οι λόγοι αυτοί είναι: α) η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, που έπαψε να δίνει μεγάλες χορηγίες, ως «αντάλλαγμα» για παράνομες αναδιαρθρώσεις, όπως αυτή που έκανε το «σύστημα» το 2012, με μειοψηφία μόνο του Παναθηναϊκού,

β) η κατ’ εξακολούθηση διογράνωση πρωταθλημάτων χαμηλής ανταγωνιστικότητας, περιορισμένου ενδιαφέροντος και υψηλής αναξιοποιστίας και

γ) η έλλειψη στρατηγικού πλάνου προσέλκυσης νέων πόρων αφού τα χρήματα του κρατικού ΟΠΑΠ και της NOVA «έφταναν και περίσσευαν» στους «μικρομεσαίους» για να βγάλουν τη χρονιά.

Τώρα, ενόψει την διαφαινόμενης λήξης της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, το πρόβλημα για κάποιες ομάδες θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στον αντίποδα, το ποσοστό από το στοίχημα, που αποτελεί το «μεγάλο στοίχημα» της διοίκησης της ΕΠΟ, εφόσον γίνει πραγματικότητα, θα δώσει μια ανάσα το μέγεθος της οποίας αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί επακριβώς να προσδιοριστεί.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή