Ανατροπή στην ΕΕ της ΕΠΟ, δεν πέρασε η προκήρυξη της Super League!

Print Friendly, PDF & Email

Ανατροπή δεδομένων στη σημερινή (24/8) συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, η οποία δεν ενέκρινε την προκήρυξη της Super League και αποφάσισε πέρα από τον υποβιβασμό τριών ομάδων στη Football League και μπαράζ παραμονής ανάμεσα στον 13ο της Super League και τον δεύτερο της Football League.

Η απόφαση της Ε.Ε. της ΕΠΟ αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι το «3-1» που επιθυμούσε η Super League πέρασε ως εισήγηση προς την Ε.Ε. από την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου που συνεδρίασε την Πέμπτη (23/8).

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα θέματα που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις πρώτα περνούν από την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και εν συνεχεία φτάνουν την Ε.Ε. της ΕΠΟ, η οποία συνήθως τα επικυρώνει. Σε αυτήν όμως την περίπτωση δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αφού η ΕΠΟ επέλεξε μία λύση που είναι πιο κοντά στα «θέλω» της Football League.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου αποτελείται από πέντε μέλη της ΕΠΟ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Γραμμένος, από πέντε μέλη της Super League, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της λίγκας, Β. Μπαταγιάννης, ενώ τη Football League εκπροσωπεί μόνο ο πρόεδρος της Λ. Λεουτσάκος. Όπως γίνεται αντιληπτό η Super League είχε την υπεροχή και πέρασε την πρόταση, που είχε και στην προκήρυξή της για υποβιβασμό τριών ομάδων και άνοδο μίας από τη Football League, προκειμένου να διεξαχθεί το ερχόμενο πρωτάθλημα με 14 ομάδες, όπως επιτάσσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Γ. Βασιλειάδη.

Στην Ε.Ε. όμως της ΕΠΟ τα πράγματα πήραν τελείως διαφορετική τροπή καθώς με ψήφους 10-6 (απών ήταν ο κ. Βρακάς) πέρασε και το μπαράζ ανόδου μεταξύ του 13ου της Super League και το δεύτερου της Football League.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έξι που ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Super League ήταν οι προερχόμενοι από τη Super League Μπαταγιάννης, Γκαγκάτσης, Ασλανίδης, Αγραφιώτης, και από τις Ενώσεις μόνο οι Πανίδης και Παπαχρήστος.

Εκνευρισμός στη Super League

Ο εκνευρισμός στις τάξεις των ανθρώπων της Super League ήταν διάχυτος, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως ο πρόεδρος της λίγκας, Β. Μπαταγιάννης, που θεωρούσε σίγουρο ότι θα περάσει το «3-1» φέρεται να αποχώρησε από την αίθουσα πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΠΑΕ ΑΕΛ, η οποία προανήγγειλε ότι θα καταθέσει έτοιμα στο συνεταιρισμό για αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος, ενώ και στον Παναθηναϊκό υπήρξε εξ αρχής ιδιαίτερη ανησυχία για το σενάριο του μπαράζ καθώς αυξάνονται πλέον οι επισφαλείς θέσεις στο πρωτάθλημα της Super League.

Πλέον το μπαλάκι περνάει στο ΔΣ της Super League, το οποίο συνεδριάζει και καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πιθανά, ακόμη και αυτό της αναβολής, εφόσον η πλειοψηφία των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας αρνηθεί τη απόφαση της ΕΠΟ.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της ΕΠΟ:

«Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, παρουσία του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA κ.Petr Fousek και του εκπροσώπου της UEFA κ. Άντζελο Ρηγόπουλου.

Απουσίασε το μέλος της Ε.Ε. κ. Κώστας Βρακάς.

Η Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

* Εγκρίνεται το πλαίσιο αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών από την αγωνιστική περίοδο 2019-20, και τροποποιείται το άρθρο 10, παρ. 2 της προκήρυξης της Super League, στην οποία προστίθεται διάταξη που προβλέπει τη διεξαγωγή αγώνα μπαράζ για την άνοδο μίας (1) ακόμα ομάδας στη νέα Super League1.

Κατά συνέπεια, το πλαίσιο ανόδου και υποβιβασμού των ομάδων προς και από τη Super League, ενόψει και της δημιουργίας της Super League2 διαμορφώνεται ως εξής: Στο τέλος της περιόδου 2018-19 από τη Super League θα υποβιβαστούν τρεις (3) ομάδες στη Super League2, από την Football League θα προβιβαστεί στη νέα Super League1 απευθείας μία (1) ομάδα, ενώ θα γίνει αγώνας μπαράζ μεταξύ της 13ης ομάδας της τελικής κατάταξης της Super League και της 2ης ομάδας της Football League για μια ακόμα θέση στη νέα Super League1.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε με 10 ψήφους, έναντι 6 ψήφων υπέρ της διάταξης της προκήρυξης της Super League, που προέβλεπε τον υποβιβασμό τριών (3) και την άνοδο μίας (1) ομάδας.

Η άνοδος/παραμονή στη νέα Super League1 θα κρίνεται σε διπλό αγώνα στις έδρες των δύο αντιπάλων. Η σειρά των αγώνων θα καθορίζεται με κλήρωση, εφαρμοζομένων των σχετικών διατάξεων του Κ.Α.Π.

Δημιουργείται άμεσα ειδική επιτροπή που θα δρομολογήσει τη δημιουργία του νομικού πλαισίου για την ανεξάρτητη λειτουργία της νέας Super League2 και της νέας Football League, καθώς και το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης της Football League.

* Εγκρίνεται το αίτημα της Super League για χορήγηση παράτασης ως τις 31 Αυγούστου 2018, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάθεση των τηλεοπτικών συμβολαίων των Π.Α.Ε. στην Ε.Π.Ο.

* Εγκρίνεται το συνοπτικό πρόγραμμα της Super League περιόδου 2018-19.

* Εξελέγη ο Πρόεδρος Εφετών κ . Νικόλαος Δαύρος, ως μέλος του Διαιτητικού Δικαστηρίου στη θέση του παραιτηθέντος κ. Τζανάκη. Αναπληρωματικό μέλος εξελέγη η κα Ιωάννα Μαργέλλου-Μπουλταδάκη.

* Θα στηριχθεί η υποψηφιότητα του Προέδρου της UEFA κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν στις εκλογές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τον Φεβρουάριο του 2019. Η σχετική ομόφωνη απόφαση θα κοινοποιηθεί επίσημα στον κ. Τσέφεριν και την UEFA».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή