Αρνείται τη βιαιοπραγία η ΑΕΚ, βίντεο με τα επεισόδια προσκόμισε η Αστυνομία

Print Friendly, PDF & Email

Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της έφεσης της ΠΑΕ ΑΕΚ στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, αναφορικά με την τιμωρία της για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Πρωτόδικα η Ενωση είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση τριών βαθμών, δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 73.250 ευρώ.

Η εκδίκαση της έφεσης της ΑΕΚ ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ είχε διάρκεια περίπου 45 λεπτά. Την Ενωση εκπροσώπησαν η νομική σύμβουλος της ΠΑΕ, Ελλη Ρίζου και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Μηνάς Λυσάνδρου.

Οι εκπρόσωποι της ΑΕΚ υποστήριξαν πως ο εξωτερικός χώρος του ΟΑΚΑ είναι τεράστιος και δεν μπορεί να λογίζεται ολόκληρος ως περιβάλλον χώρος του γηπέδου, επέμειναν πως η ρίψη αντικειμένων βάσει του πειθαρχικού κώδικα δεν αποτελεί βιαιοπραγία, όπως θεώρησε η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League τιμωρώντας με -3 τον Δικέφαλο και υπογράμμισαν πως δεν υπήρχε τραυματισμός.

Η ΑΕΚ συμπερασματικά ζήτησε να τιμωρηθεί με βάση τις διατάξεις για τη ρίψη αντικειμένων που προβλέπουν μόνο πρόστιμο.

Η Ελλη Ρίζου αναπτύσσοντας την υπερασπιστική γραμμή της ΑΕΚ τόνισε: «Όταν επιλέγουμε ό,τι επιβαρυντικό υπάρχει παραβλέποντας τα ευμενή στοιχεία έχουμε μια άδικη δίκη. Η έκθεση των τριών παρατηρητών αναφέρουν τα ότι τα επεισόδια έγιναν εκτός σταδίου. Η απόφαση ανατρέχει στην έκθεση της αστυνομίας. Αυτή γράφει πως πετούσαν αντικείμενα στην αστυνομία στον περιβάλλοντα χώρο. Οι δράστες πετούσαν αντικείμενα από απόσταση και δεν γράφει πουθενά πως ήταν εντός του περιβάλλοντα χώρου.

Ποιοι έκαναν τα επεισόδια; Η έκθεση των παρατηρητών λέει άγνωστοι. Επίσης γράφει πως οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ μετέφεραν τον κόσμο με ασφάλεια από τη μια κερκίδα στην άλλη και δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν.

Τι είναι βιαιοπραγία κατά τον αθλητικό νόμο; Είναι σαφές, πως ο αθλητικός νόμος ξεχωρίζει τη βιαιοπραγία με σωματική επαφή και με ρίψη αντικειμένων. Εδώ, είχαμε το δεύτερο.

Το παράπονο μας είναι πως όταν υπάρχει κενό ή ασάφεια, αυτό δεν θα πρέπει να πηγαίνει εις βάρος μιας ομάδας. Δεν μπορεί να υπάρχει αδίκημα χωρίς νόμο. Στα επεισόδια δεν υπήρξε ούτε τραυματισμός, ούτε σύλληψη και δεν επηρέασαν την εξέλιξη του ματς. Επίσης, ήταν μικρής διάρκειας».

Η Αστυνομία από την πλευρά της παρουσίασε στην Επιτροπή ένα βίντεο με τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ. Η πλευρά της ΑΕΚ αντέδρασε ζητώντας να μην ληφθεί υπόψιν υποστηρίζοντας πως είναι απαράδεκτο να προσκομίζεται στην έφεση και όχι στην πρωτόδικη εκδίκαση. Από την Ενωση ξεκαθάρισαν πως δεν φέρουν αντίρρηση σε ό,τι δείχνει το βίντεο, αλλά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Μηνάς Λυσάνδρου, ο οποίος τόνισε: «Υπάρχει μια ιδιομορφία. Το ΟΑΚΑ είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε γήπεδο. Η έννοια του εν γένει χώρου του γηπέδου, αναφέρεται σε χώρο για στάθμευση ή εμπορικής εκμετάλλευσης. Η εφαρμογή του άνευ κριτηρίου σε χώρους τεράστιους όπως το ΟΑΚΑ, δεν μπορεί να γίνει. Το μεγάλο μειονέκτημα που έχει η ΑΕΚ είναι αυτή η ιδιομορφία».

Τελικά το βίντεο παίχθηκε κανονικά και η κ. Ρίζου συμπλήρωσε: «Μας επεβλήθη η εσχάτη των ποινών χωρίς βιαιοπραγίες, χωρίς τραυματισμούς, χωρίς να επηρεαστεί η εξέλιξη του ματς. Τι τιμωρία θα υπάρξει αν συμβούν αυτά; Η ίδια; Δεν θα είναι άδικο για εμάς».

Πλέον ο λόγος περνάει στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία αναμένεται να λάβει την απόφασή της τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή