«Ενδεδειγμένη λύση οι ξένοι διαιτητές σε αυτή τη φάση για κάποια παιχνίδια»

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρόεδρος της Super League, Βαγγέλης Μπαταγιάννης, παραχώρησε εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «Live Sport» και μεταξύ άλλων στα ερωτήματα που του τίθενται απάντησε τα εξής:

Είστε υπέρ της άποψης να σφυρίξουν ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος;

«Είμαι υπέρ των καλών διαιτησιών και των διαιτητών αυτών που θα δώσουν στον κόσμο την πεποίθηση ότι δεν πάνε να ευνοήσουν ή να αδικήσουν κανέναν. Πιθανότατα οι ξένοι διαιτητές σε αυτή τη φάση που είμαστε ίσως για κάποια παιχνίδια να είναι η ενδεδειγμένη λύση. Αλλά ποτέ δεν μπορεί να προχωρήσει ένα πρωτάθλημα χωρίς να το στηρίξουν οι δικοί του άνθρωποι, θεωρώ ότι τη λύση πρέπει να τη βρούμε και μέσα από τους Έλληνες διαιτητές και μέσα από τους Ελληνες ποδοσφαιριστές και μέσα από τους ‘Ελληνες παράγοντες».

– Βλέπουμε ότι σε αυτές τις πρώτες αγωνιστικές υπάρχουν πολλά για τη διαιτησία…

«Πράγματι, υπάρχει ένα θέμα με τη διαιτησία, το οποίο όμως δεν μπορεί να λυθεί ούτε από τον πρόεδρο της Λίγκας, αλλά ούτε γενικότερα από τους ανθρώπους της Λίγκας, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Το να απευθύνεσαι στην ΚΕΔ και να λες πάω να φτιάξω κάτι κι εσείς μου το δυναμιτίζετε, ή να απευθύνεσαι στην ΕΠΟ και εκείνη να λέει αρμόδια είναι η ΚΕΔ, αυτή να λέει ότι αρμόδια είναι η UEFA, έτσι δεν βγάζουμε άκρη.

Δεν γίνεται… θα πρέπει να περιοριστούν τα λάθη, ακόμη και τα ανθρώπινα. Δεν μιλάω για τα άλλα, που είναι κατακριτέα. Πρέπει η διαιτησία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Το κόστος της διαιτησίας σε επίπεδο Super League αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Πρέπει λοιπόν αυτοί που αμείβονται να έχουν και τις επιπτώσεις, με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνουν.

Δεν σφύριξες καλά, έφυγες και έρχεται ο επόμενος. Αυτή τη στιγμή το κόστος για έναν αγώνα αγγίζει τα 6.000 ευρώ με τον ΦΠΑ και να υπολογίζετε ότι σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μετακίνηση5 των διαιτητών ή τα ξενοδοχεία. Είναι πολύ υψηλό το κόστος, είναι συνολικά κοντά στα 50.000 με 60.000 ευρώ για κάθε αγωνιστική. Η ΚΕΔ λοιπόν και οι διαιτητές που σφυρίζουν, οφείλουν να είναι όπως πρέπει».

Ποια είναι η άποψή σας για το VAR και πότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρωτάθλημα;

«Θεωρώ, από την εικόνα που έχω, ότι θα μπορέσει τις τελευταίες 10 αγωνιστικές να λειτουργήσει το VAR, έστω πειραματικά, θα πρέπει όμως να περιμένουμε να δούμε αν θα είμαστε έτοιμοι από τεχνική υποδομή, από υλική και ανθρώπινη υποδομή και αν μπορεί να καλυφτεί σε όλα τα γήπεδα.

Είναι ένα νέο πείραμα, που θεωρώ ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο που εφαρμόστηκε, έδωσε λύσεις. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες το έχουν βάλει στο πρόγραμμα και σαν καινούργιο προϊόν έχει φανατικούς υποστηρικτές και φανατικούς πολέμιouς, έτσι γίνεται πάντα.

Επειδή όμως στην Ελλάδα έχουμε ένα θέμα παραπάνω με τη διαιτησία, θεωρώ ότι όταν βάλουμε το VAR πρέπει να θεσμοθετήσουμε και να το θωρακίσουμε με τόσο αυστηρούς κανόνες ώστε να παίζουμε μπάλα και να μην παίζουμε VAR. Να βλέπουμε ποδόσφαιρο και όχι κάθε λίγο και λιγάκι να έχουμε διακοπή για να δούμε την παραμικρή φάση».

-Ποια είναι η θέση σας για τις μετακινήσεις οπαδών στα παιχνίδια του πρωταθλήματος;

«Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς την παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων σε έναν αγώνα. Δεν υπάρχει Ελληνας φίλαθλος που να μην είναι υπέρ των μετακινήσεων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θέλει να δει γεμάτα γήπεδα, με φιλάθλους και των δύο ομάδων. Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα υπάρχουν.

Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε μόνο οργανωμένες μετακινήσει φιλάθλων μπορούν να γίνουν, που να τις αναλάβουν οι ίδιες οι ΠΑΕ, αλλά δεν μπορεί εάν συμβούν οποιαδήποτε επεισόδια να έχουν ποινική ευθύνη ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος της ομάδας. Μπορεί ο πρόεδρος να βρίσκεται στο εξωτερικό. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Για παράδειγμα γίνεται μια μετακίνηση στη Λαμία και γίνονται τα επεισόδια στην εθνική οδό στη Θήβα. Δεν μπορεί να έχει ευθύνη η ομάδα. Έχουμε μια βεβαίωση από τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι θα το αλλάξει, θεωρώ ότι είναι ένα πρώτο βήμα μαζί με την προσπάθεια των ομάδων για οργανωμένεε μετακινήσει».

Ποια είναι η γνώμη σας για τους κυρίους Βαγγέλη Μαρινάκη, Ιβάν Σαββίδη, Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιώργο Σπανό;

«Ο κύριos Μαρινάκης έχει αποδείξει πως εκτός από οπαδός του Ολυμπιακού είναι και ένας επενδυτής που δεν σκιάζεται, ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο για μεταγραφές και γενικά για να μεγαλώνει συνεχώς την ομάδα του. Ενδεικτική είναι η μεταγραφή του Τουρέ στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, αλλά και τα χρήματα που έβαλε το καλοκαίρι για να αλλάξει την κατάσταση σε σχέση με την περασμένη σεζόν.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και τα στελέχη εντόπισαν το αγωνιστικό πρόβλημα και το έλυσαν. Γι’ αυτό βλέπουμε έναν καλύτερο Ολυμπιακό και θα δούμε ακόμη καλύτερο στη συνέχεια. Ο κύριος Μαρινάκης έχει το εξής καλό: λειτουργεί σαν οπαδός, αλλά και ως επενδυτής βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Υπάρχουν άλλοι που λειτουργούν σαν οπαδοί, αλλά δεν βάζουν εύκολα το χέρι στην τσέπη.

Τον κύριο Ιαββίδη δεν τον γνωρίζω προσωπικά, δεν έχουμε συναντηθεί. Είναι πάντως ένας επενδυτής που έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για τον ΠΑΟΚ, τον έχει δυναμώσει και προσπαθεί για το καλύτερο.

Τον κύριο Μελισσανίδη τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, από την εποχή που ήταν στον Ιωνικό κι εγώ στον Ατρόμητο Πειραιά. Είναι ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου που ξέρει καλά το αντικείμενο, τον σέβομαι και έχω την υποχρέωση ως πρόεδρος της Λίγκας, όπως με όλους τους ιδιοκτήτες των ομάδων ή εκείνους που ηγούνται τέλος πάντων των συλλόγων, να συνεργαστώ και να κινηθούμε σε μια κατεύθυνση για το καλό του συνεταιρισμού και του ποδοσφαίρου.

Τόσο ο κύριος Μελισσανίδης όσο και ο κύριος Σαββίδης ηγούνται δύο μεγάλων ΠΑΕ και τους σέβομαι. Όσο για τον κύριο Σπανό, μας συνδέει στενή φιλία πολλών χρόνων και είναι ο άνθρωπος που με έβαλε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με την παρουσία μου στον Ατρόμητο Αθηνών. Είναι ένας επενδυτής που το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τυχερό που τον έχει».

Θα ήταν εφικτή στο άμεσο μέλλον μια συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Μαρινάκη, Μελισσανίδη, Σαββίδη και εκπροσώπου του Παναθηναϊκού;

«Αυτό είναι ένα θέμα δικό τους. Θεωρώ ότι επιτυχία του πρωταθλήματος θα είναι να μην έχουν συνάντηση, γιατί θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και προβλήματα να λύσουμε. Αλλά επειδή τα προβλήματα πάντα υπάρχουν, από εκεί και πέρα είναι δικό τους θέμα αν θα θελήσουν να συναντηθούν. Αλλωστε, να σας πω και κάτι: Όποτε έτυχε να συναντηθούν και βγήκαν έξω χαμογελαστοί, τα αποτελέσματα στη συνέχεια μας διέψευσαν. Ας προχωρήσουμε και να πούμε ότι αυτή η συνάντηση δεν θα είναι αναγκαία».

– Ποια είναι η άποψή σας για τον κύριο Βασίλη Γκαγκάτση;

«Τον κύριο Γκαγκάιση τον βρήκα στη Λίγκα ως διευθύνοντα σύμβουλο με αποφάσεις προηγούμενων γενικών συνελεύσεων. Επειδή τον βρήκα εκεί, είμαι υποχρεωμένος να συνεργαστώ μαζί του. Αν τα καθήκοντα του τα εξυπηρετεί όπως ακριβώς αρμόζει στη θέση του, (δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αν δεν τα εξυπηρετήσει, που δεν βλέπω τον λόγο να μη γίνει αυτό, θα υπάρξει πρόβλημα, θα προσπαθήσω να μην είναι πρόβλημα ο Βασίλης Γκαγκάτσης και να δουλέψει για τον λόγο για τον οποίο προσλήφθηκε».

-Αν χρειαστεί κάποια στιγμή να λάβετε κάποια απόφαση για τον Ολυμπιακό, θα λειτουργήσει το συναίσθημα;

«Θα προσπαθήσω να μην την πάρω εγώ, αλλά τα δικαιοδοτικά όργανα και η πλειοψηφία των μελών της Σούπερ Λίγκας. Ποιος θέλει να πάρει ο Ολυμπιακός ένα πρωτάθλημα και να λένε ότι το πήρε επειδή ο πρόεδρος της Λίγκας προέρχεται από τον Ολυμπιακό; Δεν το θέλει ούτε ο ίδιος ο Ολυμπιακός. Πιστεύω ότι αν ο Ολυμπιακός πάρει φέτος το πρωτάθλημα θα το πάρει γιατί διαθέτει την καλύτερη ομάδα και όχι γιατί τον βοήθησε κάποιος».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή