Ημερίδα για το VAR στην Πάτρα – «Η τεχνολογία στην υπηρεσία του διαιτητή»

Print Friendly, PDF & Email

Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για τη νέα τεχνολογία από τους αρμόδιους εκπαιδευτές της ΕΠΟ

Σε ρυθμούς VAR μπήκε και η Αχαΐα. Με πρωτοβουλία της ΕΠΣ Αχαΐας και υπό την αιγίδα της ΕΠΟ έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Astir ενημέρωση ποδοσφαιριστών, διαιτητών και δημοσιογράφων για την νέα τεχνολογία που… έφτασε και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Προσκεκλημένοι στην ημερίδα ήταν αθλητικοί συντάκτες της πόλης και εκπρόσωποι των ομάδων της Παναχαϊκής, του Αστέρα Τρίπολης και του Παναιτωλικού.

Oι ημερίδες ενημέρωσης για το VAR που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συνεχίζονται και οι ανάδοχες εταιρίες ανά την Ελλάδα και έχουν ως σκοπό την ενημέρωση για το VAR όλων των εμπλεκομένων στους αγώνες της Superleague 1. Μετά τη Θεσσαλονίκη (28/8), την Ξάνθη (30/8), τον Βόλο (2/9) και τη Λάρισα (3/9) σειρά είχε η Πάτρα, ενώ οι ενημερώσεις ολοκληρώνονται στο Ηράκλειο (6/9).

Κατά την παρουσίαση του αρμόδιου εκπαιδευτή VAR αναλύθηκε η λειτουργία του συστήματος, οι τέσσερις περιπτώσεις παρέμβασής του, δηλαδή οι περιπτώσεις απόλυτα ξεκάθαρου λάθους σε φάσεις γκολ, πέναλτι, κόκκινης κάρτας και λανθασμένης ταυτοποίησης παραβάτη ποδοσφαιριστή, δόθηκαν διευκρινίσεις για τον βαθμό παρέμβασης των διαιτητών VAR και AVAR, ενώ τονίστηκε ότι η τελική απόφαση ανήκει πάντοτε στον διαιτητή.

Παρουσιάστηκαν επίσης η τεχνική υποδομή του κεντρικού συστήματος VAR που έχει εγκατασταθεί στους χώρους των 14 γηπέδων του πρωταθλήματος και οι υπηρεσίες που παρέχονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του αγώνα.

Μπορεί οι ομάδες της περιοχής να μην αγωνίζεται στη μόνη διοργάνωση που εφαρμόζεται ήδη (τη Super League 1) και να μην υπάρχουν αξιολογημένοι διαιτητές στην κατηγορία, αλλά η αναγκαιότητα διάδοσης και γνώσης της νέας τεχνολογίας είναι δεδομένη για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ενώ βάση σχεδίου το VAR θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλες Λίγκες στο μέλλον.

Τι είναι όμως το VAR και ποια η αναγκαιότητά του;

Ο αρμόδιος εκπαιδευτής της ΕΠΟ, Χαράλαμπος Μοιραδωράκης με τον συνεργάτη του Νίκο Κελαγιά, εξήγησαν στο κοινό τον «Ψηφιακό μετασχηματισμό του Ελληνικού ποδοσφαίρου» με το μότο της Ομοσπονδίας, «η τεχνολογία στην υπηρεσία του διαιτητή»!

Ο Video Assistant Referee ήρθε για να στηρίξει τον διαιτητή αγώνα στις κρίσιμες αποφάσεις και στο απόλυτα ξεκάθαρο λάθος και μόνο.

Τα 6 πιο σημαντικά ζητήματα της νέας τεχνολογίας:

1. Πότε παρεμβαίνει ο VAR;

Όταν εντοπίσει απόλυτα ξεκάθαρο λάθος σε: Γκολ, πέναλτι, κόκκινη κάρτα και λανθασμένη ταυτοποίηση ποδοσφαιριστή

2. Ο VAR αποφασίζει;

Ο VAR ΔΕΝ αποφασίζει! Η τελική απόφαση είναι του διαιτητή!

3. Ο VAR θα διακόπτει συχνά το παιχνίδι;

Στατιστικά σε 750 αποφάσεις, 15 ελέγχονται από VAR, 1 απόφαση επανεξετάζεται από διαιτητή

Minimum παρέμβαση – Μέγιστο όφελος

4. Ο VAR θα αυξάνει τη διάρκεια του παιχνιδιού;

Προσθέτει κατά μέσω όρο 60 δευτερόλεπτα ανά συμβάν που επανεξετάζεται

5. Ο VAR διορθώνει τις αποφάσεις των διαιτητών;

Ο VAR αυξάνει την ακρίβεια στις αποφάσεις του διαιτητή

6. Ο VAR είναι αξιόπιστος;

Ένα πρωτόκολλο για όλες της διοργανώσεις (παγκοσμίως)!

Πηγή: sportin

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή