Κατατίθεται στην UEFA ο φάκελος υποψηφιότητας για τον τελικό του Europe Conference League

Print Friendly, PDF & Email

Το νέο σύστημα αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών, με την ονομασία «Χίλων», παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (19/2), παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, καθώς και πολυάριθμων εκπροσώπων των ομοσπονδιών.

Ο γ.γ.Α. εξήγησε αναλυτικά με πίνακες τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογούνται πλέον οι ομοσπονδίες και το πώς η αξιολόγηση αυτή θα συνδέεται με την ετήσια επιχορήγησή τους, ενώ διευκρίνισε ότι για τη φετινή χρονιά η εφαρμογή του προγράμματος θα είναι πιλοτική και το 70% της χρηματοδότησης για το 2020 θα γίνει με βάση την αντίστοιχη επιχορήγηση του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, η πρώτη εικόνα δείχνει μικρές μειώσεις για τις μεγάλες ομοσπονδίες και αντίστοιχα μικρές αυξήσεις για τις μικρομεσαίες ομοσπονδίες, ενώ στην πρώτη κατάταξη αξιολόγησης στην κορυφή βρίσκεται η ΚΟΕ, ακολουθούμενη κατά σειρά από την ΕΟΠΕ, την ΕΟΚ και τον ΣΕΓΑΣ. «Η αξιολόγηση έχει ρόλο παιδευτικό και βελτιωτικό, όχι τιμωρητικό. Δεν είναι ανταγωνιστική διαδικασία μεταξύ των ομοσπονδιών. Στηρίζεται σε ποσοτικά δεδομένα και όχι σε συμπάθειες», επισήμανε ο κ. Μαυρωτάς, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία που θα βελτιώνεται συνεχώς.

«Θέτουμε τα θεμέλια για ένα διαφανές, δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης ομοσπονδιών με απολύτως μετρήσιμα στοιχεία. Ηταν κάτι που ακουγόταν για χρόνια, υπήρξαν φιλότιμες προσπάθειες, αλλά όλα έμειναν στο δρόμο. Εφαρμόζουμε για πρώτη φορά μία τεχνοκρατική προσέγγιση αξιολόγησης», τόνισε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. «Χρησιμοποιήσαμε 63 δείκτες για να καταλήξουμε σε τέσσερα κριτήρια: το μέγεθος, τη δραστηριότηρα, τις διακρίσεις και τη χρηστή διακυβέρνηση. Στόχος μας είναι μία όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική αξιολόγηση, η οποία θα συνδεθεί με χρηματοδότηση», πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος ζήτησε τη συμβολή των ομοσπονδιών για να βελτιωθεί περαιτέρω το σύστημα.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε ότι το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης για το 2020 θα ανέλθει στα 18 εκατ. ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον χρηματοδότησης, λόγω των επικείμενων Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε με την ευκαιρία και έναν μικρό απολογισμό της επτάμηνης θητείας του στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. Στάθηκε στην ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου, με την έγκριση του νέου κανονισμού της ΕΟΕ αλλά και τη θέσπιση ορίων ηλικίας και θητειών για τις διοικήσεις των ομοσπονδιών, στην υλοποίηση των αρχών καλής διακυβέρνησης και τη μείωση της φορολογίας στα επαγγελματικά συμβόλαια. Μίλησε για την ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον Αθλητισμό και την καμπάνια ενίσχυσης αθλητών ενόψει Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, η οποία αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του μήνα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα κατατεθεί στην UEFA ο φάκελος υποψηφιότητας για τον τελικό του Europe Conference League για το 2022 ή το 2023, ενώ στο θέμα της αξιοποίησης του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου των Άνω Λιοσίων από την ΚΑΕ ΑΕΚ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρεθεί φόρμουλα συνύπαρξης με τις ομοσπονδίες που στεγάζονται στο χώρο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή