Αρχική SocceroPolis Politics ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στους φόρους η Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στους φόρους η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων σε συνάρτηση με το ΑΕΠ αναδείχτηκε η Ελλάδα για το 2016,σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δέκατη θέση σε επίπεδο φορολογικής επιβάρυνσης. Την ίδια ώρα η χώρα μας κατατάσσεται στην κορυφή των επιβαρύνσεων όσον αφορά ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές.

Σε σχέση με το μέσο όρο οι φόροι εισοδήματος είναι σημαντικά χαμηλότεροι.Ενδεικτικά, στα 100 ευρώ εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, στην Ελλάδα οι εισφορές συνδράμουν με 29 ευρώ (26 ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ), έμμεσοι φόροι (ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ) εισφέρουν 39 ευρώ (32 ο μέσος όρος) ενώ η συμμετοχή των εταιρικών φόρων είναι στα 6 ευρώ (έναντι 9 στον ΟΟΣΑ) και οι φόροι στην περιουσία δίνουν 8 ευρώ (έναντι 6 στον ΟΟΣΑ).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέχει την 9η υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά τους φόρους στην περιουσία κυρίως λόγω ΕΝΦΙΑ, ενώ καταλάμβανε το 2015 την 15η θέση. Όσον αφορά στους έμμεσους φόρους κατέλαβε την 7η θέση ανάμεσα στις 35.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στην φορολογία παρατηρούνται στην Αυστρία και τη Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: politik.gr

Exit mobile version