“Σαν ηφαίστειο που ξυπνά…”

Του Θάνου Μπλούνα * –

Οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ την Πέμπτη 12/9 δικαιώνουν τους ποδοσφαιριστές που προσέφυγαν κατά των ΠΑΕ ΟΦΗ, Ηρακλής, Παναχαϊκή και Αιολικός.

Το θέμα με τους ποδοσφαιριστές που απευθύνονται στα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου διεκδικώντας χρήματα από ΠΑΕ που υποβιβάστηκαν σε ερασιτεχνική κατηγορία και εν συνεχεία ιδρύθηκαν με νέο ΑΦΜ διατηρώντας τα ίδια χρώματα, την ίδια ονομασία και το ίδιο σήμα (έτσι ορίζεται η «αθλητική διαδοχή»), «σέρνεται» εδώ και χρόνια.

Οι απαιτήσεις των ποδοσφαιριστών «αποκρούονταν» από τη διάταξη του νόμου και του ΚΑΠ σύμφωνα με την οποία οι «νέες ΠΑΕ» είναι υποχρεωμένες να καλύψουν το 50% των απαιτήσεων των ποδοσφαιριστών, μόνον εφόσον ο υποβιβασμός των ομάδων έγινε από την περίοδο 2016 – 2017 και εντεύθεν.

Με αυτήν τη διάταξη οι προηγούμενες οφειλές «έσβηναν».

Επίσης, βάσει ΚΑΠ, οι «νέες ΠΑΕ» είναι υποχρεωμένες να καλύψουν χρέη, που δημιουργούνταν μόνον από την «αμέσως προηγούμενη ΠΑΕ» και όχι από «παλαιότερες ΠΑΕ».

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Διαιτητικό Δικαστήριο έρχονται για να αλλάξουν άρδην το σκηνικό, όπως είχε διαμορφωθεί έως τώρα.

Βασίζονται, σύμφωνα με νομικές πήγες, σε διάταξη που πέρασε πριν ακριβώς έναν χρόνο στον κανονισμό αδειοδότησης της ΕΠΟ και η οποία αίρει τον χρονικό περιορισμό (2016 – 2017), «ανοίγοντας το δρόμο» σε ποδοσφαιριστές που διεκδικούν χρήματα από οφειλές προηγούμενων ετών, εφόσον υπάρξει νέα προσφυγή στα δικαιοδοτικά όργανα.

Και κάτι ακόμα:

Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ «κατέρριψε» και τον περιορισμό για ευθύνη των «νέων ΠΑΕ» μόνον ως προς τις οφειλές της «αμέσως προηγούμενης ΠΑΕ».

Στην περίπτωση, δηλαδή, της Παναχαϊκής το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι η σημερινή «Παναχαϊκή ΓΕ ΠΑΕ» «τυγχάνει διάδοχος της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Παναχαϊκή ΓΕ 1981 ΠΑΕ», η οποία με τη σειρά της τυγχάνει διάδοχος της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Παναχαϊκή ΓΕ 2005 ΠΑΕ» και της αρχικής ΠΑΕ Παναχαϊκή».

Πλέον, η Παναχαϊκή και ο Αιολικός, εάν δεν προχωρήσουν σε «ολοσχερή εξόφληση» των ποδοσφαιριστών θα αντιμετωπίσουν την ποινή της αφαίρεσης τριών βαθμών από κάθε αγώνα της Super League 2, ενώ ο Ηρακλής και ο ΟΦΗ θα έχουν πρόβλημα με την αδειοδότηση.

Oι αποφάσεις αυτές «ανοίγουν την όρεξη», όπως είναι φυσικό, σε πολλούς άλλους ποδοσφαιριστές, που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία, ώστε έπειτα από αυτήν την εξέλιξη να προσφύγουν ξανά στο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Όπως επίσης, υπάρχουν ήδη, προσφυγές πρώην ποδοσφαιριστών κατά των ΠΑΕ ΑΕΚ, Άρης και ΟΦΗ, που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, των οποίων (των προσφυγών) η συζήτηση εκκρεμεί, σε πρώτο βαθμό, ενώπιον της Επιτροπής Ιδιότητας και Μεταγραφών της ΕΠΟ.

Είναι σα να άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου»… – Πηγή: monobala.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή