Αυγενάκης: “Οι εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών πρέπει να διεξαχθούν ως τις 31 Μαρτίου – Δεν θα δοθεί παράταση”

Print Friendly, PDF & Email

Για τη διάταξη που επιτρέπει στις αθλητικές Ομοσπονδίες και Ενώσεις, εφόσον το επιθυμούν, να κάνουν «χρήση Μέσων Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνίας για τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων και Αρχαιρεσιών» μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Δίνουμε άμεσες λύσεις στα προβλήματα που εμφανίζονται και προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα» τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και υπογράμμισε ότι «η τρέχουσα συγκυρία, με τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία δεν επιτρέπουν τη συγκέντρωση πολλών προσώπων στον ίδιο χώρο, μας προσφέρουν την πιο κατάλληλη ευκαιρία, την καλύτερη «πάσα» (για να χρησιμοποιήσω αθλητική ορολογία) να ακολουθήσουμε τα σημεία των καιρών και να θεσπίσουμε τη δυνατότητα εισαγωγής των νέων τεχνολογιών και στην εσωτερική λειτουργία των αθλητικών φορέων.

Με αυστηρά κριτήρια, ωστόσο. Με διαφανείς διαδικασίες, με τάξη και νοικοκυροσύνη και πρωτίστως με τη διασφάλιση του αδιάβλητου, της μυστικότητας και της ακεραιότητας των ψηφοφοριών που αποτελούν τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας».

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε πως «οι εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών πρέπει να διεξαχθούν ως τις 31 Μαρτίου. Να σημειώσω ότι οι εκλογές δεν επιδέχονται περαιτέρω παράτασης λόγω της ιδιαιτερότητας ότι διανύουμε μήνες Ολυμπιακής προετοιμασίας για τους αγώνες το καλοκαίρι στο Τόκυο, που ευχόμαστε να διεξαχθούν.

Θέλω να γίνει σαφές: τέλος Μαρτίου ολοκληρώνονται οι θητείες των διοικήσεων των αθλητικών Ομοσπονδιών. Δεν θα δοθεί άλλη παράταση» και ανέλυσε τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των εκλογών με το σύστημα «ΖΕΥΣ», το οποίο έχει την εγγύηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, διασφαλίζοντας το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε και στην παράταση των προθεσμιών για τις αρχαιρεσίες σε αθλητικές ενώσεις, αλλά και για την Ολομέλεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Απόσπασμα από την ομιλία του κ. Αυγενάκη:

«Η συγκεκριμένη διάταξη φέρνει και τον Αθλητισμό στην εποχή της χρήσης των σύγχρονων Μέσων Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνίας.

Οι δυσκολίες και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουμε στη μάχη με την πανδημία, μας δίνουν την ευκαιρία να αναπτύξουμε το αθλητικό οικοδόμημα της χώρας μας και στην ψηφιακή κατεύθυνση, να το εκσυγχρονίσουμε και σ’ αυτό τον τομέα, στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής μας πολιτικής.

Δίνουμε την εναλλακτική δυνατότητα στους αθλητικούς φορείς όλων των βαθμίδων (σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες) να συγκαλούν Γενικές Συνελεύσεις και εφεξής να διεξάγουν εκλογικές διαδικασίες, κάνοντας χρήση ασφαλέστατων ψηφιακών μέσων επικοινωνίας.

Ουσιαστικά, λοιπόν, υπάρχουν πλέον τρεις επιλογές για τη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων και τις εκλογικές διαδικασίες:

1) Το πλαίσιο του ν. 2725/1999, δηλαδή να διεξάγονται η Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες με φυσική παρουσία όλων στον ίδιο χώρο.

2) Να διεξάγονται η Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες, ταυτόχρονα, στις κατά τόπους Ενώσεις των Ομοσπονδιών. Την εναλλακτική αυτή της αποκέντρωσης την δώσαμε με το άρθρο 7 του ν. 4726/2020 (τον περασμένο Σεπτέμβριο).

3) Και τώρα παρέχουμε μια τρίτη εναλλακτική στους αθλητικούς φορείς: την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Δίνουμε, λοιπόν, άμεσες λύσεις στα προβλήματα που εμφανίζονται και προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα.

Η τρέχουσα συγκυρία, με τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία δεν επιτρέπουν τη συγκέντρωση πολλών προσώπων στον ίδιο χώρο, μας προσφέρουν την πιο κατάλληλη ευκαιρία, την καλύτερη «πάσα» (για να χρησιμοποιήσω αθλητική ορολογία) να ακολουθήσουμε τα σημεία των καιρών και να θεσπίσουμε τη δυνατότητα εισαγωγής των νέων τεχνολογιών και στην εσωτερική λειτουργία των αθλητικών φορέων.

Με αυστηρά κριτήρια, ωστόσο. Με διαφανείς διαδικασίες, με τάξη και νοικοκυροσύνη και πρωτίστως με τη διασφάλιση του αδιάβλητου, της μυστικότητας και της ακεραιότητας των ψηφοφοριών που αποτελούν τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας.

Άλλωστε, η διαφάνεια και η δημοκρατικότητα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της εξελισσόμενης αθλητικής μεταρρύθμισης. Όσα έχουμε προβλέψει στους νόμους μας, τον 4639/2019 και τον 4726/2020, για τις αρχαιρεσίες -και όχι μόνο- των αθλητικών φορέων εκεί αποσκοπούν.
Στο πιο φωτεινό και σύγχρονο, αντάξιο της ιστορίας της Ελλάδας, περιβάλλον για τη νέα γενιά αθλητών μας. Στην καλύτερη επόμενη ημέρα του αθλητισμού μας.

Οι εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών πρέπει να διεξαχθούν ως τις 31 Μαρτίου. Να σημειώσω ότι οι εκλογές δεν επιδέχονται περαιτέρω παράτασης λόγω της ιδιαιτερότητας ότι διανύουμε μήνες Ολυμπιακής προετοιμασίας για τους αγώνες το καλοκαίρι στο Τόκυο, που ευχόμαστε να διεξαχθούν.

Θέλω να γίνει σαφές: τέλος Μαρτίου ολοκληρώνονται οι θητείες των διοικήσεων των αθλητικών Ομοσπονδιών. Δεν θα δοθεί άλλη παράταση!

Σε περίπτωση, λοιπόν, που επιλεγεί από τις απερχόμενες Διοικήσεις των Ομοσπονδιών η εναλλακτική της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αυτή προβλέπεται να διεξαχθεί με την χρήση του ειδικού πληροφοριακού συστήματος (σύστημα «ΖΕΥΣ») του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. («Ε.Δ.Υ.Τ.Ε Α.Ε.»).

Το σύστημα «ΖΕΥΣ» έχει την εγγύηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία.

Το σύστημα «ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία εγγυώνται και διασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.

Επιπλέον, προκειμένου να δοθεί επαρκές χρονικό διάστημα στις εφορευτικές επιτροπές, ώστε να καταχωρίσουν εγκαίρως τις υποψηφιότητες στο σύστημα «ΖΕΥΣ» και έτσι να προετοιμάσουν καλύτερα τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, προβλέπεται:

α) η υποχρεωτική ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων 5 τουλάχιστον ημέρες πριν από τις εκλογές, εκτός εάν το οικείο καταστατικό προβλέπει μεγαλύτερη προθεσμία, οπότε ισχύει η προθεσμία του καταστατικού.

β) ότι ειδικά οι ψηφιακές εκλογές θα γίνονται ενώπιον τριμελούς εφορευτικής επιτροπής που θα απαρτίζεται ΜΟΝΟ από δικηγόρους, με πρόεδρο δικηγόρο παρ’ Εφέταις ή παρ’ Αρείω Πάγω.

Η επιτροπή αυτή θα ορίζεται 20 ημέρες πριν από τις αρχαιρεσίες, από τον δικηγορικό σύλλογο στην περιφέρεια του οποίου έχει την έδρα του ο ενδιαφερόμενος αθλητικός φορέας, κατόπιν σχετικής αιτήσεως που θα πρέπει να υποβάλλεται στον δικηγορικό σύλλογο 25 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Το χρονικό διάστημα των 20 ημερών είναι αναγκαίο για την «εκπαίδευση» της εφορευτικής επιτροπής στη χρήση του συστήματος ΖΕΥΣ, αλλά και για την προετοιμασία των ψηφοφοριών (καταχώριση υποψηφίων, εκλογέων, λοιπών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης επί των οποίων θα γίνουν ψηφοφορίες κλπ).

Η διάταξη περιέχει δύο εξουσιοδοτικές διατάξεις:

α) Μία εξουσιοδοτική για ΚΥΑ του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες και κάθε αναγκαίο θέμα για τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών Γενικών Συνελεύσεων για τις αρχαιρεσίες και για την ολοκλήρωση των αντίστοιχων ψηφοφοριών.

β) μία δεύτερη εξουσιοδοτική προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού που ισχύει μόνον για φέτος και μόνον για την παρούσα συγκυρία, ώστε να παραταθεί, αν τυχόν χρειαστεί, για δέκα το πολύ ημέρες (έως και τις 10-4-2021) το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα δύναται να διεξαχθούν οι εκλογές των ομοσπονδιών, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο για την ομαλή ολοκλήρωση των σχετικών εκλογικών διαδικασιών.

Διευκρινίζεται ότι οι ρυθμίσεις περί δυνατότητας διενέργειας αρχαιρεσιών και με ψηφιακά μέσα, κατισχύουν των διατάξεων που περιέχονται στα καταστατικά των αθλητικών φορέων και προβλέπουν τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών μόνον με τον «παραδοσιακό» τρόπο, ο οποίος προϋποθέτει και επιβάλλει εκ των πραγμάτων, τη φυσική παρουσία στον ίδιο χώρο των μελών τους ή των αντιπροσώπων των μελών τους.

Έτσι, θα αποφευχθούν και τυχόν δικαστικές διενέξεις, που ενδεχομένως θα επιδίωκαν να ακυρώσουν τις διεξαχθείσες αρχαιρεσίες με ψηφιακά μέσα, επειδή θα είχαν παραβιαστεί οι καταστατικές διατάξεις για διενέργεια εκλογών μόνον με τον παραδοσιακό τρόπο.

Δίνουμε επίσης τη δυνατότητα στις ομοσπονδίες που έχουν προκηρύξει ήδη και έχουν προγραμματίσει αρχαιρεσίες, να τις αναβάλουν με αποφάσεις των καταστατικών οργάνων τους, για ημερομηνίες προγενέστερες της 31-3-2021, που όμως θα είναι πρόσφορες και κατάλληλες ώστε να τηρηθούν οι προθεσμίες των ψηφιακών εκλογών που σας ανέλυσα.»

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή