Μπένετ: Οι σχέσεις με τον Μπαλτάκο, το υπονοούμενο για τον Κλάτενμπεργκ και το ερώτημα για την επαγγελματική διαιτησία

Ο τέως πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ, Στιβ Μπένετ Photo: https://www.faw.cymru/
Print Friendly, PDF & Email

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ, Στιβ Μπένετ, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και τον Δημήτρη Μαλισιώβα, για τους Έλληνες διαιτητές και τις μεγάλες διοργανώσεις, καθώς και όσα αφορούν το ποδόσφαιρο στη χώρα μας, ενώ έκανε και το σχόλιο του για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Άγγλος που ανέλαβε πρόεδρος της ΚΕΔ το καλοκαίρι κάνει τον απολογισμό του πρώτου γύρου του ελληνικού πρωταθλήματος  επισημαίνοντας παράλληλα «ο δεύτερος γύρος θα έχει καλύτερες διαιτησίες, αφού οι περισσότεροι είδαν τη διαφορά στον πρώτο. Στόχος είναι να βελτιώσουμε την εικόνα και ευελπιστώ πως θα τα καταφέρω. Λάθη γίνονται και θα γίνονται  σε όλο τον κόσμο και στο ελληνικό πρωτάθλημα και πάνω σ αυτά δουλεύουμε όλα τα μέλη της ΚΕΔ. Είμαι μόλις πέντε μήνες στην Ελλάδα ,αλλά πιστεύω πως έχω την ικανότητα να τα καταφέρω .Μελετώ την κουλτούρα των Ελλήνων και  προσπαθώ να μπω στη σκέψη σας. Είναι ρίσκο να εργάζεσαι στην Ελλάδα στον τομέα της διαιτησίας ,όμως και ποια δουλειά σε υψηλό επίπεδο δεν αποτελεί ρίσκο; Ουσιαστικά πρέπει  να αλλάξει η νοοτροπία όλων στην Ελλάδα, αν θέλετε να δείτε καλύτερα αποτελέσματα».

Για τυχόν παρεμβάσεις στους ορισμούς: «Εγώ είμαι υπεύθυνος αποκλειστικά για τους ορισμούς. Υπάρχει πίεση, αλλά δεν επηρεάζομαι. Θέλω να ξεκαθαρίσω ,πως  δεν υπάρχει μέχρι στιγμής  καμία παρέμβαση από κανέναν, ούτε από τον Πρόεδρο  με τον οποίο σε άλλα συμφωνώ ,και σε άλλα διαφωνώ  όταν συζητάμε στο πλαίσιο της λειτουργίας. Αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο ,θα είναι ένας λόγος να σκεφτώ την αποχώρηση μου από την ΕΠΟ». 

Για το πέναλτι στον αγώνα Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός που σήκωσε πολλή συζήτηση: «Οι φίλαθλοι φορούν χρωματιστά γυαλιά σ όλο τον πλανήτη ,όπως και στην Ελλάδα άρα χαίρονται για πέναλτυ υπέρ των ομάδων τους. Να τονίσω όμως ,πως οι διαιτητές ΠΡΕΠΕΙ να λαμβάνουν την απόφαση μέσα στο γήπεδο και να την λαμβάνουν ΠΡΩΤΟΙ κι όχι ο VAR. Ο VAR πρέπει να αναρωτηθεί, αν για αυτόν υπάρχει ξεκάθαρο λάθος για να παρέμβει .Ο διαιτητής επι προκειμένω  καταλόγισε φάουλ, με τον VAR  να παρεμβαίνει για το, αν ήταν εντός η εκτός περιοχής κι όπως είδαν όλοι  στο τέλος ήταν εντός περιοχής. Ξεκαθαρίζω, πως για την ΚΕΔ σημασία  έχει η απόφαση να λαμβάνεται από τον διαιτητή εντός  γηπέδου κι έτσι έγινε».  

Σε ερώτηση για την τοξικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Τα θαύματα συμβαίνουν, όντως είναι πολύ δύσκολο, αλλά όλα είναι θέμα εκπαίδευσης, αφού πολλοί δεν γνωρίζουν τους κανονισμούς. Σημαντικό είναι να εκπαιδεύσουμε πρώτα τους διαιτητές να μην κάνουν λάθη και μετά τους δημοσιογράφους και το κοινό, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση. Επίσης να ξεκαθαρίσουμε πως τους ξένους διαιτητές τους προσκαλούμε στην Ελλάδα και  ανήκουν σε άλλες Ομοσπονδίες. Ξέχωρα πως δεν είναι εύκολο να βρεις  διαιτητές υψηλού επιπέδου στο χρόνο που θέλουμε , γιατί έχουν προτεραιότητα το εγχώριο πρωτάθλημα τους ή τα ματς των Ευρωπαικών διοργανώσεων, δεν έχουμε δικαίωμα βάσει κανονισμών να παρέμβουμε αν κάνουν λάθη. Αρμόδια για αυτό είναι η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ». 

Για τη σχέση του με τον Κλάτενμπεργκ: «Ίσως δεν ξέρουν πολλοί, πως για τρία χρόνια ήμουν ο προσωπικός κόουτς του κ. Κλάτενμπεργκ και μιλούσαμε  πάρα πολύ. Παρ όλα αυτά ,δεν μπορώ να πω ,πως συμφωνώ 100/ 100 με τον τρόπο που λειτουργεί. Εγώ λειτουργώ βάσει κανονισμών  και λαμβάνω ή κρίνω μια απόφαση, βάσει κανονισμών..».

 Για την επαγγελματική διαιτησία: «Στην Αγγλία η επαγγελματική διαιτησία έχει Άγγλους διαιτητές. Το θέμα στην Ελλάδα  είναι με ποιους θα κάνουμε την επαγγελματική διαιτησία; Με τους ξένους που καλούμε συνεχώς ή με τους Έλληνες; Μπορούμε  πάντως να προχωρήσουμε σταδιακά, αφού πρέπει να δούμε τα συμβόλαια, αλλά και  τον τρόπο που θα συνδυάσουν την εργασία τους οι   διαιτητές. Πάντως αν εξοικονομούσαμε τα χρήματα που δίνονται για την έλευση των ξένων με σεμινάρια και πολλή δουλειά θα είχαμε καλά αποτελέσματα». 

Για την πιθανότητα να δούμε Έλληνα ρέφερι στα ντέρμπι: «Μπορείτε να μου απαντήσετε εσείς σ αυτή την ερώτηση; Εγώ  πάντως προσπάθησα  να ορίσω ,αλλά αντέδρασαν  οι μεγάλοι σύλλογοι, αντέδρασε ο κόσμος οπότε αυτό μας πήγε πίσω και είναι λυπηρό. Θέτω  παράλληλα το ρητορικό ερώτημα, γιατί  οι σύλλογοι, ή οι παίκτες αλλάζουν συμπεριφορά σε έναν άγνωστο ρέφερι που παίζει στο ελληνικό πρωτάθλημα ή σε αγώνα  τους για τα Κύπελλα Ευρώπης; Μήπως κρύβεται κάτι πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, μήπως πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη συμπεριφορά»;

Για την “Ένωση Διαιτητών”: «Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προκύπτει η ανάγκη  να υπάρχουν παλαιοί διαιτητές  ως Ένωση στην ΕΕ ,αφού η ΚΕΔ κάνει πολύ καλά τη δουλειά της , συνομιλεί  με  την ΕΕ, ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να δώσει λύσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω ,γιατί υπάρχει αυτή η διάθεση να βρεθούν πρώην διαιτητές στην ΕΕ της ΕΠΟ».

Για την έλλειψη διαιτητών στα τοπικά πρωταθλήματα: «Όντως συμβαίνει ,αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, Η παραβατικότητα παραγόντων – παικτών, η βία από φιλάθλους είναι αποτρεπτικοί παράγοντες  να έλθουν νέα παιδιά στο χώρο. Πρέπει να δούμε ,αν είναι ελκυστικό το προϊόν  που προσφέρουμε στη  νεα γενιά. Δεν είμαι σε θέση να πω, αν το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά τη διαιτησία».

Πηγή: ertsports.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή