Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού – Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Print Friendly, PDF & Email

Δεν είχε αποτέλεσμα η παρελκυστική τακτική που επιχείρησε μέσω του αιτήματος εξαίρεσης του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Δεν προκύπτουν ενέργειες που να τεκμηριώνουν μεροληψία του δικαστηρίου, αποφάνθηκε η νέα έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, απορρίπτοντας το αίτημα του Γιάννη Λαγού.

Το αίτημα του Γιάννη Λαγού απορρίφθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, με την πρόεδρο της νέας σύνθεσης του δικαστηρίου που το εξέταζε να τονίζει ότι «η υπόθεση αμεροληψίας πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα περιστατικά και όχι σε υποκειμενικά κατά την αντίληψη του αιτούντος της εξαίρεσης».

«Οι επικαλούμενες παρεμβάσεις έγιναν από αρχές και πρόσωπα που δεν μπορούσαν να επηρρεάσουν την έκβαση της δίκης», σημείωσε.

Αύριο η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές

Επιστρέφοντας στην έδρα, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη έδωσε τον λόγο στην εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία ανακοίνωσε ότι η πρότασή της επί των ποινών θα δοθεί αύριο, Τρίτη, στις 11 το πρωί.

Οι διεργασίες μετά το αίτημα Λαγού

Η απόφαση απόρριψης του αιτήματος του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση των μελών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων -πλην της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου- ανακοινώθηκε μετά από περίπου τρίωρη διακοπή της διαδικασίας και αφού είχε ανέβει στην έδρα νέα σύνθεση δικαστών.

Νωρίτερα, η πρόεδρος που κληρώθηκε Μαρία Βετούλα – Σιμιτζή, είχε δηλώσει κώλυμα, καθώς όπως είπε είχε οριστεί δεύτερη επίκουρος ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση.

Το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψη του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.

Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε το λόγο από το δικαστήριο, ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε κατηγορούμενους, πλην της ηγετικής ομάδας τη Χρυσής Αυγής.

«Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κύριος Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου», ανέφερε ο Γ. Λαγός.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα προκειμένου να προσέλθει ο διορισθείς από τον κ. Λαγό συνήγορος Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος ανέπτυξε τα σχετικά επιχειρήματα.

Το αίτημα του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού διατυπώθηκε μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου πως δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής και πιο συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο, που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Αυτό σημαίνει πως το πλαίσιο των ποινών δεν μπορεί πλέον να αλλάξει και είναι από πέντε έως 15 έτη κάθειρξης.

Κανένα ελαφρυντικό και για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο, το δικαστήριο αποφάσισε τη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στους βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Νίκο Μίχο και του σύννομου προτέρου βίου στον Μιχάλη Αβράμη-Αρβανίτη.

Επίσης, αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).

Πηγή: CNN Greece

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή