Επαγγελματική Διαιτησία: ΠΑΟΚ και ΑΕΚ υπέρ της ΕΠΟ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός υπέρ της Super League!

Η είσοδος των γραφείων της ΕΠΟ
Print Friendly, PDF & Email

Οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) τοποθετήθηκαν δια των εκπροσώπων τους στη ΓΣ της ΕΠΟ για την επαγγελματική διαιτησία.

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ τάχθηκαν με την πλευρά της ΕΠΟ, ενώ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ζήτησαν η επεαγγελματική διαιτησία να λειτουργήσει εκτός ΕΠΟ.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις:

Π. Μπαλτάκος (πρόεδρος ΕΠΟ): Το Καταστατικό της ΕΠΟ και των ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ λένε ότι η διαιτησία παγκοσμίως ανήκει στις ομοσπονδίες. Πρέπει η Γ.Σ. να εγκρίνει ότι αν η Λίγκα κινηθεί αυτοβούλως και συγκροτήσει επαγγελματική διαιτησία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ, τότε η ΕΠΟ οφείλει να αντιδράσει και να εφαρμόσει το Καταστατικό. Όταν μια Ένωση παραβιάζει το καταστατικό με κατάφωρο τρόπο, η ΕΠΟ θα πρέπει να άρει την ιδιότητα μέλους της Σούπερ Λιγκ. Και μία Ένωση (όπως είναι και η Σούπερ Λιγκ) που δεν έχει την ιδιότητα του μέλους της ΕΠΟ δεν μπορεί να κάνει τίποτα ποδοσφαιρικό. Ελπίζω η λίγκα να έχει τη διάθεση και τη σοφία να μην προχωρήσει γιατί οι συνέπειες δεν θα είναι καλές.

Καραπαπάς (Ολυμπιακός): Η Σούπερ Λιγκ έχει φτιάξει ήδη μια εταιρία ανεξάρτητη. Δεν γίνεται κάποια απόσχιση, ούτε κάποια προσπάθεια. Προχωρήσαμε ακούγοντας τους ειδικούς που έφτιαξαν το μοντέλο της Πρέμιερ Λιγκ και της Πορτογαλίας. Πρέπει στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου να γίνει μια συζήτηση για το πώς θα γίνει η επαγγελματική διαιτησία. Η ΕΠΟ θα έπρεπε να είναι μέτοχος στην εταιρία που συστήθηκε. Ζητήσαμε ραντεβού από τον Μπένετ, για ενημέρωση. Γιατί η ΕΠΟ δεν θέλει να αναλάβει η Σούπερ Λιγκ την επαγγελματική διαιτησία, ώστε να φύγει και από πάνω της; Το εγχείρημα ήδη προχωράει. Χθες παρουσιάστηκε. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θέλετε να πάει στην λίγκα. Εκτός αν έχετε λόγους να είναι στην ΕΠΟ.

Γιώργος Κοσμάς (ΑΕΚ): Δεν είναι όλες οι επαγγελματικές ομάδες στην ίδια γραμμή που λέει ο κ. Καραπαπάς. Η ΑΕΚ έχει διαχωρίσει τη θέση της. Εμείς λέμε να γίνει μέσω της ΕΠΟ, σύννομα και κανονιστικά. Όχι υπό τις συνθήκες τις οποίες παρουσίασε αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ η διοίκηση της λίγκας. Ούτε με τον Κλάτενμπεργκ μπορεί να γίνει αυτό. Δεν υπάρχει καθολική αποδοχή.

Μάκης Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ): Η διαιτησία ανήκει στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, και δεν μπορεί να ανήκει πουθενά αλλού βάσει των καταστατικών ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ.

Λεωνίδας Θωμαΐδης (μέλος Ε.Ε. ΕΠΟ): Κύριε Καραπαπά, πρώτος θα έπρεπε να πείτε συγχαρητήρια σε αυτή τη διοίκηση που έφερε ξένους αρχιδιαιτητές και διαιτητές. Παλαιότερα όπως θα ξέρετε οι διοικήσεις έπαιρναν χαρτάκι και το λέω για να ακούνε και οι εκπρόσωποι των ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ.

Π. Μπαλτάκος: Στην Αγγλία και στην Πορτογαλία δεν το έκαναν μόνες τους οι λίγκες. Εδώ η λίγκα προχώρησε μόνη της, αυτοβούλως, συστήνει εταιρίες, προσλαμβάνει αρχιδιαιτητή. Η ΕΠΟ αντικατέστησε τον Κλάτενμπεργκ. Και η λίγκα θέλει να τον κάνει αρχιδιαιτητή. Έχω μια απορία: Πού θα τους βρει τους διαιτητές η λίγκα; Ποιους θα ορίζει; Οι διαιτητές είναι στην ΕΠΟ. Η ΕΠΟ τους κάνει διεθνείς. Ξαναλέω πάλι ότι η διαιτησία για την ΕΠΟ είναι βαρίδι. Η ΕΠΟ όμως έχει όλο το ποδόσφαιρο. Δεν έχει μόνο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Τι θα γίνει αν η λίγκα έχει την επαγγελματική διαιτησία, πόσες Κυριακές θα αντέξει αυτό, μέχρι να γίνει πόλεμος; Δεν γίνεται εκείνοι που παίζουν, να αποφασίζουν και ποιος θα διευθύνει τους αγώνες. Θα διαλύσουν μέσα σε δυο εβδομάδες. Η επαγγελματική διαιτησία πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα της ΕΠΟ. Η κορυφή της πυραμίδας είναι η ΕΠΟ, δεν είναι η λίγκα. Εμείς θα καλέσουμε τους 7 διεθνείς διαιτητές, τον Μπένετ και εκπροσώπους των λιγκών, και εκεί να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί αυτό να υλοποιηθεί. Προτείνω να μην ληφθεί τιμωρητική απόφαση για τη λίγκα σήμερα, για να δείξουμε καλή πίστη και καλή θέληση, αλλά η ΕΠΟ να συγκαλέσει την επόμενη εβδομάδα σύσκεψη με τους φορείς που προείπα. Στα γραφεία της ΕΠΟ βέβαια, όχι εκτός έδρας. Την πρωτοβουλία θα την έχει η ΕΠΟ. Να δούμε πώς θα φτιάξουμε την επαγγελματική διαιτησία και ποιος θα την ελέγχει είναι ένα άλλο θέμα.

 

Καραπαπάς (Ολυμπιακός): «Σε μια νορμάλ συνθήκη υπάρχει Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα έπρεπε να συζητάμε τον τρόπο που η Σούπερ Λίγκα θα οργανώσει την Επαγγελματική Διαιτησία και όχι αν «η διαιτησία είναι της ΕΠΟ» όπως, κ. Μπαλτάκο, επαναλαμβάνετε μονότονα. Πείτε μας λοιπόν για μια φορά: Για ποιό λόγο δε θέλετε την Διαιτησία στην Σούπερ Λίγκα; Τι θα χάσετε; Εκτός αν έχετε να χάσετε. Και ξέρουμε όλοι, τέλος πάντων, τι συμβαίνει. Θέλετε να πάμε μπροστά; Θέλετε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να χειρίζεται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Ναι ή όχι;

Η επαγγελματική διαιτησία θα γίνει στα πρότυπα της Πρέμιερ Λιγκ. Εμείς την προχωράμε ακούγοντας τους ειδικούς. Φαντάζομαι ότι η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ δεν έχουν αντίρρηση και χαιρετίζουν το πρότυπο. Να γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου για το πως υλοποιηθεί η επαγγελματική διαιτησία. Η ΕΠΟ πρέπει να είναι μέλος της εταιρίας, όπως ισχύει στην Αγγλία και στην Πορτογαλία. Ζητήσαμε από την ΕΠΟ να μιλήσουμε για την επαγγελματική διαιτησία και μας είπαν ότι δεν μπορεί ο Μπένετ να πάει στα γραφεία της Σούπερ Λίγκας. Το να λέτε ότι η Σούπερ Λίγκα κάνει αυτό, πάτε στο επόμενο στάδιο. Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί η ΕΠΟ δεν θέλει η επαγγελματική διαιτησία να πάει στη Σούπερ Λίγκα. Δεν θα ήταν καλύτερα να φύγει από την ΕΠΟ; Το εγχείρημα προχωρά. Πρέπει να συζητήσετε τι θα γίνει και να ασχοληθείτε με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και την Εθνική».

Μαυροκουλάκης (Παναθηναϊκός): «Δώστε μας την επαγγελματική διαιτησία(σ.σ. εννοεί στη Λίγκα) να σπάσουν οι σκιές. Δώστε μας γιατί αν εσείς μείνετε στη διαιτησία θα υπάρχει παρασκήνιο».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή