Επιτροπή Δεοντολογίας: Αθώος δήλωσε ο Σπάθας, εμμένει στην εισήγησή της η Σπανού

Print Friendly, PDF & Email

Με την κατάθεση του πρώην διεθνή διαιτητή, Ηλία Σπάθα, συνεχίστηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας η δίκη της επονομαζόμενης “Συμμορίας”, η οποία φιλοξενείται στο Εφετείο Αθηνών.

O πρώην διεθνής διαιτητής, κατηγορείται για αθέμιτη αλλοίωση του αποτελέσματος στον αγώνα Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-0 που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2014

Η εισήγηση της ερευνήτριας της Επιτροπής, Παναγιώτας Σπανού, για τον πρώην διεθνή διαιτητή είναι χρηματική ποινή 60.000 ευρώ, δεκαετής απαγόρευση ενασχόλησης με οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο Ηλίας Σπάθας στην κατάθεσή του, δήλωσε αθώος, υποστήριξε πως ήταν ένας από τους κορυφαίους διαιτητές της εποχής, ενώ εν συνεχεία ανέφερε ότι η κατηγορία βασίζεται σε προσωπικές κρίσεις και ζήτησε να αντιμετωπιστεί δίκαια.

Η απολογία του Ηλία Σπάθα:

«Τους 2 τίτλους τους πήρα με Πιλάβιο και Γκαγκάτση, δεν βλέπω κανένα λόγο να συμμετέχω σε καμία ομάδα, σε καμία συμμορία, να χειραγωγήσω κανένα παιχνίδι, ήμουν ένας από τους κορυφαίους διαιτητές της στιγμής

Το 2011 βγήκα πρώτος στην κατηγορία. Έχουμε κάποια στιγμή κάποιους να λένε κάτι για τους πίνακες. Το 2012 ήμουν διεθνής, δύο από αυτά πρώτος στην κατηγορία επί προεδρία Γκαγκάτση και Πιλάβιου

Στο πόρισμα Κορέα δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα μου, ίσα ίσα από κάποιον μάρτυρα αναφέρεται το όνομα μου με θετικό τρόπο.

Μετά έρχεται ένας ανακριτής που μας καταγγέλει κατηγορίες μετά από κάποιες ένορκες καταθέσεις

Η εισηγήτρια μου χρεώνει ότι με αντιαθλητικό και αθέμιτο τρόπο χειραγώγησα έναν αγώνα. Δεν έχω σε γνώση μου κανένα άλλο στοιχείο, αν υπάρχει κάτι άλλο θέλω να ενημερωθώ.

Ο μόνος που με προσωπικές του κρίσεις, μου χρεώνει κάποια λάθη είναι ο Αλαφούζος. Διαβάζοντας το πόρισμα… Το μόνο που έχω λάβει γνώση, είναι ότι η κατηγορία βασίζεται σε προσωπικές κρίσεις…

Στις 31/10/14 ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη στον Αλαφούζο για κατι δηλώσεις για μένα και τιμωρήθηκε με πρόστιμο, 3 μήνες αποκλεισμό μετά έκανε ένορκη κατέθεση για μένα. Το προφίλ των μεγάλων όταν δέχεται ένα χτύπημα δεν είναι καλό. Ο Αλαφούζος εκείνη την στιγμή είχε ένα μίσος προ το πρόσωπο μου.

Το ματς του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης το 2014 ήταν πολύ δύσκολο. Υπήρχε πίεση πριν το παιχνίδι από ΜΜΕ. Βαρύς αγωνιστικός χώρος από τη βροχή. Στο τέλος θεωρώ ότι είχαμε ένα δίκαιο αποτέλεσμα Στις κατηγορίες βλέπω περιπτώσεις οφσάιντ και μια περίπτωση για έναν ποδοσφαιριστή που έκανε θέατρο και πήρε δεύτερη κίτρινη. Το θέατρο αναγκαστικά είναι δεύτερη κίτρινη. Αρα αφού έκρινα ότι έκανε θέατρο έπρεπε να πάρει κίτρινη.

Εκείνη τη στιγμή ο διαιτητής πρέπει να πάρει στιγμιαία απόφαση. Ο κανονισμός είναι σαφής. Ο Μάσα όχι μονο δεν ήρθε σε επαφή αλλά είχε και 1 μετρο απόσταση από τον αντίπαλο. Ο μόνος του σκοπός ήταν να ξεγελάσει τον διαιτητή. Το 2017 στο Αστέρας – Ολυμπιακός 0-0 με Κύζα διαιτητή είχε αποβληθεί ο ίδιος παίκτης. Ο Μάσα για θέατρο. Δείχνει την συχνότητα που αυτός ο παίκτης προσπαθεί να παίξει. Ποιος ο λόγος να βοηθήσω κάποια ομάδα… Είμαι οικονομικά ανεξάρτητος, εργολάβος οικοδομών και ιδιοκτήτης καφετέριας. Είμαι ανεξάρτητος.

Σπανού: ”Εμένω στην έκθεσή μου, το αποδεικτικό υλικό συνελέγη από την ποινική διαδικασία”

Η εισηγήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ και τακτική δικαστής Παναγιώτα Σπανού κατέθεσε, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της «Συμμορίας» στο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΟ, ότι εμμένει στην αρχική έκθεσή της.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Θα εμείνω στην έκθεση μου, το αποδεικτικό υλικό συνελέγη από την ποινική διαδικασία. Ο βαθμός απόδειξης που απαιτείται είναι η σφοδρή πιθανολόγηση. Τα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία θεωρήθηκαν επαρκή και από το δικαστικό τμήμα για να πάει η υπόθεση σε ανακριτική διαδικασία. Ορισμένοι ανασκεύασαν τις αρχικές τους καταθέσεις, άλλοι όχι…»

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή