ΕΠΟ: Να διοριστεί προσωρινή διοίκηση στο υφυπουργείο – Αυγενάκης: Έκαναν παροιμιώδη γκάφα

Φωτογραφία από το εξώφυλλο του δίσκου των Εκτός Ελέγχου
Print Friendly, PDF & Email

Διάταξη που υπάρχει ήδη στον αθλητικό νόμο και αφορά την παρουσία εκπροσώπου διαιτητών, ποδοσφαιριστών και προπονητών στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, χωρίς ψήφο, και η οποία επανήλθε στο υπό συζήτηση στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, αθλητικό νομοσχέδιο, αποτέλεσε την αφορμή για να επιτεθεί η ΕΠΟ στον υφυπουργό αθλητισμού και να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στις FIFA/UEFA.

H αρχική ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρει τα εξής: “Καταστρατηγώντας για πολλοστή φορά με τον πλέον αυθαίρετο και ωμό τρόπο την Ολιστική Μελέτη των FIFA και UEFA και επιδεικνύοντας πρωτοφανή περιφρόνηση προς το διεθνώς κατοχυρωμένο Αυτοδιοίκητο του Αθλητικού Κινήματος και, κατά συνέπεια, προς τα Καταστατικά των FIFA, UEFA και ΕΠΟ, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ελευθέριος Αυγενάκης κατέθεσε για μία ακόμη φορά, με τον πλέον πραξικοπηματικό τρόπο και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, διάταξη νόμου στη Βουλή των Ελλήνων, με την οποία παραβιάζει βίαια και κατάφωρα το νέο Καταστατικό της ΕΠΟ.

Υπενθυμίζουμε ότι το νέο Καταστατικό της ΕΠΟ βασίζεται στη “Μελέτη για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, η οποία προκύπτει από τη δήλωση προθέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της FIFA και της UEFA” (Ολιστική Μελέτη), αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας στενής συνεργασίας των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών και της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, επικυρώθηκε εγγράφως από τη FIFA και την UEFA τον Δεκέμβριο του 2021 και εγκρίθηκε χωρίς καμία παρατήρηση από το Ειρηνοδικείο Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τις δικτατορικές μεθόδους με τις οποίες ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επιχειρεί και πάλι να χειραγωγήσει τις αυτόνομες εσωτερικές λειτουργίες του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, επιβάλλοντας αντικαταστατικές διατάξεις που προφανώς εξυπηρετούν τον τρόπο που πολιτεύεται, και ήδη ενημέρωσε εγγράφως τις FIFA και UEFA στις οποίες και απέστειλε όλα τα σχετικά στοιχεία ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους.

Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον και σε εκείνες ότι ο μοναδικός στην Ελλάδα που καταστρατηγεί και παραβιάζει την Ολιστική Μελέτη είναι ο αυτοαποκαλούμενος εκσυγχρονιστής του Ελληνικού Αθλητισμού, κ. Αυγενάκης, και πως αν σε αυτή τη χώρα χρειάζεται κάπου προσωρινή διοίκηση, αυτή πρέπει να διοριστεί στο Υπουργείο του.”

Η απάντηση από το “υφυπουργείο αθλητισμού” αναφέρει: “Η σημερινή ανακοίνωση της εναπομείνουσας διοίκησης της ΕΠΟ αποτελεί μνημείο ανοησίας.

Ουδεμία νέα διάταξη, που να την αφορά, υπάρχει στο σχέδιο νόμου που αυτή την ώρα συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Η γκάφα της να μπερδέψει την παράγραφο 6 του άρθρου 22 του νόμου 2725, που έχει ψηφιστεί από το 1999 και μέσα στη σύγχυσή της να θεωρεί ότι πρωτοεισάγεται το 2022, είναι παροιμιώδης.
Αποδεικνύει, βέβαια, για άλλη μια φορά στο πανελλήνιο και διεθνώς, το πόσο ακατάλληλοι είναι οι παράγοντες και τα στελέχη της.”

Η ΕΠΟ ανταπάντησε ισχυριζόμενη τα εξής: “Η «εκτίμηση» του κ. Λευτέρη Αυγενάκη για τον κόσμο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου είναι γνωστή και εκπεφρασμένη δημόσια από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Κατά συνέπεια, οι σημερινοί χαρακτηρισμοί για τους παράγοντες και τα στελέχη της ΕΠΟ, στην επίσημη ενημέρωση της ΓΓΑ προς τα ΜΜΕ,  δεν αποτελούν παρά φτηνές, παλαιομοδίτικες, γκαιμπελίστικου τύπου, δημόσιες συμπεριφορές που ουδόλως μας αγγίζουν. Τις έχουμε άλλωστε παρακολουθήσει και στην περίπτωση άλλων αθλητικών ομοσπονδιών.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, λοιπόν:

1. Η επίμαχη διάταξη ΔΕΝ υπάρχει στην παράγραφο 6 του άρθρου 22 του Ν.2725/1999 γιατί απλά η αρχική διάταξη του άρθρου 22 έχει 5 παραγράφους!

2.  Η διάταξη εισήχθη στην παράγραφο 9 του άρθρου 73 του Ν.3057/2002.

3. Η ισχύς της ανεστάλη με την παράγραφο 12 του άρθρου 29 του Ν.3479/2006 (Νόμος Ορφανού, μετά την παρέμβαση της FIFA).

4. Η διάταξη επανήλθε με την παράγραφο 1 του άρθρου 30 του Ν.4726/2020, τις παρεμβάσεις του οποίου, στο αυτοδιοίκητο, κατήγγειλε στις FIFA και UEFA η ΕΠΟ με την από 27 Οκτωβρίου 2020 επιστολή της.

5. Στην απάντησή τους προς την ΕΠΟ την 4η Δεκεμβρίου 2020, την οποία υπογράφουν οι κκ Ματίας Γκραφστομ (αναπλ. Γενικός Γραμματέας της FIFA) και Κέβιν Λαμούρ (αναπλ. Γενικός Γραμματέρας της UEFA), και η οποία σας κοινοποιήθηκε αμέσως από την ΕΠΟ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ρητά:

« II.        Εκτελεστική Επιτροπή ΕΠΟ
«Ο νόμος ορίζει ότι οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (ΟΔΠΕ) και της Ομοσπονδίας Προπονητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (ΟΠΠΕ) έχουν το δικαίωμα να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, χωρίς δικαίωμα ψήφου».
Το δικαίωμα συμμετοχής στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ παρέχεται αποκλειστικά και μόνο στα μέλη που μνημονεύονται υπό άρθρο 33 παρ. 1 του Καταστατικού της ΕΠΟ. Παρά το ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ δύναται να αποφασίσει να προσκαλέσει τρίτους προκειμένου να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις της σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 5 του Καταστατικού της ΕΠΟ, η συμμετοχή τρίτων δεν πρέπει να επιβάλλεται από εξωτερικούς παράγοντες, ήτοι μέσω του Νόμου.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση στην ολιστική μελέτη των FIFA/UEFA, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι σημαντικοί εμπλεκόμενοι φορείς του ποδοσφαίρου εκπροσωπούνται με ισορροπημένο και επαρκή τρόπο στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τη σημασία της ίσης εκπροσώπησης των φύλων στο ποδόσφαιρο. Μολαταύτα, οποιεσδήποτε τέτοιες αλλαγές στο Καταστατικό της ΕΠΟ πρέπει εν τέλει να εγκριθούν από τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ.»

Τούτων δοθέντων, εύκολα γίνονται αντιληπτά δύο στοιχεία στο πανελλήνιο και διεθνώς:
1. ο πραγματικός λόγος που η ΕΠΟ δεν συμπεριελήφθη στους 14 φορείς που θα τοποθετηθούν επί του νέου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής,
και το κυριότερο:
2. ποιοι είναι πραγματικά «ακατάλληλοι» για τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν κι   εκθέτουν καθημερινά με την άγνοια και την περιφρόνηση προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της την Ελληνική Πολιτεία.”

Το υφυπουργείο αθλητισμού ανταπάντησε με αναφορά, όχι στην συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά στη συγκρότηση της γενικής συνέλευσης: “Ο κατήφορος της εναπομείνουσας διοίκησης της ΕΠΟ δεν έχει τελειωμό.

Αντί να σιωπήσουν, να ντραπούν και να ζητήσουν συγγνώμη για την πρωτοφανή γκάφα τους να μπερδέψουν διάταξη που έχει ψηφιστεί πριν από 20 χρόνια, νομίζοντας ότι εισάγεται σήμερα στο αθλητικό σχέδιο νόμου, ψεύδονται κιόλας:
Παρατίθεται το σχετικό ΦΕΚ για τον νόμο 4726 (Σεπτέμβριος του 2020), όπου στο άρθρο 7, παρ. 6 αναφέρεται αυτολεξεί ότι «Για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν του παρόντος».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή