Εξομολόγηση Ακρίδα: Η δωροδοκία για τον αγώνα Λεβαδειακός – Λάρισα, η σύλληψη των δραστών και η “τιμωρία” του διαιτητή! (pics)

Ο Κώστας Ακρίδας
Print Friendly, PDF & Email

Ο άλλοτε διαιτητής Α’ Εθνικής και νυν κριτής του Master REF του SoccerPlus, Κώστας Ακρίδας, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τελευταία Σελίδα» του Αγγελου Στίμου και του Κώστα Κουκουλά, στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, με αφορμή τη συμπλήρωση 32 ετών από την απόπειρα δωροδοκίας που είχε δεχθεί το 1989 από παράγοντες του Λεβαδειακού.

Ο Κώστας Ακρίδας θυμάται (απόδοση SoccerPlus): «Εκείνη την εποχή σφύριζα στην Α’ Εθνική και είχα κληρωθεί να παίξω το Λεβαδειακός – Λάρισα. Πήγα πήρα το φύλλο αγώνος και δέχθηκα κάποια τηλεφωνήματα. Δεν υπήρχαν τότε κινητά. Στο μαγαζί μου, στην επιχείρησή μου με έπαιρναν. Χτυπήσαν τηλέφωνα και μου έλεγαν διάφορα. Αρχικά, δεν έδωσα βάση, πίστευα πως ήταν φάρσα και πλάκα. Αλλά όταν είδα ότι τα πράγματα σοβάρεψαν και κάθε 10 λεπτά χτυπούσε το τηλέφωνο από πρόσωπα γνωστά εκείνη την εποχή στο ποδόσφαιρο, άρχισαν να μου δημιουργούνται άσχημες εντυπώσεις.

Με έπαιρναν παράγοντες της Λιβαδειάς, αυτοί που μου έφερναν τα δελτία της ομάδας τους στα αποδυτήρια, με θράσος λες και ήμασταν ξαδέρφια ή αδέρφια, χωρίς να υπολογίζουν την προσωπικότητα του διαιτητή λες και είχαμε κάνει παρέα 100 χρόνια. Αρχισα να αγριεύω και τους λέω κόψτε την πλάκα και μην ασχολείστε μαζί μου.

Το ποσό που μου πρόσφεραν ήταν τρία εκατομμύρια δραχμές, αρκετά λεφτά για εκείνη την εποχή. Πήρα το φύλλο αγώνος, γύρισα στην επιχείρησή μου και ξανά τηλέφωνα. Εκλεισα το τηλέφωνο, ενημέρωσα την επιτροπή διαιτησίας, που υπήρχε εκείνη την εποχή και μου είπαν να απευθυνθώ στην Ασφάλεια.

Εκείνοι μου έδωσαν τις συμβουλές τους και μου παγίδευσαν τα τηλέφωνα. Του Λεβαδειακού συνέχισαν να παίρνουν τηλέφωνο. Εγώ πλέον αισθανόμουν πιο άνετος, μου είπαν από την αστυνομία να μιλάω και για ποσά. Αρχισα την κουβέντα και κλείσαμε το ραντεβού. Μου είχε πει η ασφάλεια δεν θα δεχθείς να βρεθείς σε σημείο, που μπορεί να κινδυνεύσουν ζωές και πάντα να μιλάω για την Αττική. Τελικά το ραντεβού δόθηκε σε ένα κατάστημα ενός μεσάζοντα, που είχε τα χρήματα και θα ερχόταν και ο πρόεδρος και ο γενικός αρχηγός του Λεβαδειακού, στην οδό ακαδημίας το Σάββατο, το παιχνίδι ήταν Κυριακή.

Πήγα στην Ασφάλεια πρώτα, μου έβγαλαν τα πάντα, ούτε δραχμή πάνω μου δεν είχα, ούτε ρολόγια, ούτε σταυρούς. Οχτώ άτομα μου είπαν θα έχεις μαζί σου και δεν θα τους χάσεις ούτε ένα δεύτερο από τα μάτια σου, γιατί αν κάνουμε ένα λάθος θα κατηγορηθείς και εσύ. Ηταν αστυνομικοί με πολιτικά. Φύγαμε από την Ασφάλεια, οι αστυνομικοί ήταν πάντα σε μία απόσταση 100-150 μέτρων από εμένα και πήγαμε στο σημείο συνάντησης.

Είδα εκεί τον Καλομοίρη τον γενικό αρχηγό της Λιβαδειάς. Δεν υπολόγιζαν καμία προσωπικότητα, αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους, πίστευαν ότι με το χρήμα κερδίζονται τα πάντα. Λέω καλημέρα, είχαμε συμφωνήσει με την αστυνομία, ότι όταν πάρω τα χρήματα, να κάνω ένα συνθηματικό σήμα, να βγω προς τη βιτρίνα και να πιάσω τη μέση μου. Για πότε μπήκαν μέσα στο μαγαζί οι οχτώ ασφαλίτες, σε χρόνο ρεκόρ μπήκαν! Από την πίσω πόρτα, από τη διπλανή, από παντού

Τους έπιασαν, τους πήγαν στην ασφάλεια και ξεκίνησε η ιστορία με τις απειλές. Φυσικά το παιχνίδι δεν το έπαιξα, ορίστηκε άλλος διαιτητής. Εγώ μπήκα στην περιπέτεια των δικαστηρίων και να καταθέσω ό,τι συνέβη. Υπέφερα πάρα πολύ, αλλά δεν μετάνιωσα για ό,τι έκανα και για να δείξω ότι ο διαιτητής δεν είναι του κατοστάρικου ή του πεντακοσάρικου.

Μέχρι να γίνουν τα δικαστήρια δεχόμουν απειλές, αναγκάστηκα να φύγω από σπίτι μου, έβαλα ιδιωτικό αστυνομικό να παραλαμβάνει την κόρη μου και να τη γυρίζει πίσω, μου έσκαγαν τα λάστιχα και μου χτυπούσαν τα κουδούνια τη νύχτα. Δεν πτοήθηκα όμως από όποιες απειλές, το πήγα μέχρι το τέλος.

Δεν έχω μετανιώσει για αυτό, διότι προσπάθησα να δικαιώσω τη διαιτησία, αλλά έπεσα πάνω σε τείχος και έγινε αυτό που έγινε να μην τολμάει κανείς άλλος διαιτητής να κάνει τέτοια προσπάθεια ξανά. Ναι μεν νιώθω ικανοποίηση σαν άτομο, αλλά οι άθλιοι, που διοικούσαν τη διαιτησία τότε, έδωσαν το μήνυμα μη μιλάτε γιατί θα έχετε την τύχη του Ακρίδα και με έβαλαν από την Α’ Εθνική στη Β’.  Τα στόματα πλέον έκλεισαν, με αποτέλεσμα οι παράγοντες του ποδοσφαίρου να κάνουν πάρτι.

Αυτοί που με πλησίασαν τιμωρήθηκαν, αλλά από την άλλη χρονιά, με μείον τέσσερις βαθμούς. Αν τους αφαιρούσαν την ίδια χρονιά θα υποβιβάζονταν. Από τότε λοιπόν υπήρχαν οι τιμωρίες από την άλλη σεζόν…”.

 

Ο κ. Ακρίδας αναφέρθηκε εν συνεχεία στη φράση που είπε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ προς τους διαιτητές ότι δίνουν λεφτά σε δημοσιογράφους για να τους προστατεύουν:

«Ήμουν ο πρώτος που κατακεραύνωσε τον κ. Κλάτενμπεργκ και τους συναδέλφους μου, που τα είπε μπροστά στα μάτια τους για τα 50 και τα 100 ευρώ και δεν αντέδρασε κανείς. Κάπου πρέπει να βάλει ο άνθρωπος φρένο. Με στεναχωρούν όλα αυτά τα πράγματα. 28 διαιτητές, εκ των οποίων έμπειροι διεθνείς, με αγώνες σε Τσάμπιονς Λιγκ και να μη μιλήσει κανείς;

Έπρεπε να του πουν δείξτε μας στοιχεία, αλλιώς δεν κατεβαίνουμε να παίξουμε, πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη. 28 διαιτητές, επιτρέπεται; Ο κύριος από την Αγγλία ήρθε με περγαμηνές, αλλά έχει κάνει την ελληνική διαιτησία μπάχαλο.

Έρχεται ο καθένας για το χρήμα το ζεστό και διαλύει ένα οικοδόμημα, ας είναι μικρό, το οποίο χτίστηκε με κόπο και με αίμα. Όμως δεν μπορείς να παίρνεις το χρήμα και να πηγαίνεις στις Μπαχάμες για διακοπές. Δεν του έχει βάλει κανένας φρένο».

Για τις ενέργειες που κάνει ο Κλάτενμπεργκ για τη βελτίωση της διαιτησίας: «Μετά από τόσα που του έχουν πει οι τρεις μεγάλοι που έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους, έχει κάνει κάτι καλύτερο; Αγωνίζονται επτά διαιτητές κάθε σαββατοκύριακο και έχει 28 στον πίνακα. Τους δέκα δεν τους έχει χρησιμοποιήσει ποτέ διότι δεν έχουν πάρει πιστοποίηση και είναι εδώ ένα χρόνο και δεν τους έχει πιστοποιήσει. Σε ποιους τα λέει αυτά;».

Για τους ξένους διαιτητές που φέρνει ο Κλάτενμπεργκ: «Σαν τον Καμπάκοφ που έφερε στο Παναθηναϊκός ή σαν τον Μαρτσίνιακ που έφερε το ΠΑΟΚ – Αρης, τέτοιους εμείς έχουμε πενήντα! Μας κάνει δηλαδή τη χάρη που φέρνει διαιτητές από τη Βουλγαρία, την Πολωνία ή από οπουδήποτε αλλού;».

Για το δεύτερο γκολ της Αρσεναλ κόντρα στον Ολυμπιακό: «Για τα ελληνικά δεδομένα είναι καθαρό φάουλ. Αυτό το γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει. Διότι με το χέρι του ο παίκτης της Αρσεναλ βρίσκει το κεφάλι του αντιπάλου και τον βγάζει από την πορεία. Με τον που τον ακουμπάει στο κεφάλι τον βγάζει από ισορροπία για να αποκρούσει. Ο VAR έκανε λάθος, έπρεπε να του πει πήγαινε να το δεις. Αν το έβλεπε δεν θα μετρούσε».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή