“Η ΕΠΟ να πάψει να είναι υποτελής στον εκάστοτε υφυπουργό αθλητισμού και να εφαρμόζει αντισυνταγματικούς νόμους”

Ο δικηγόρος Γιώργος Παναγόπουλος
Print Friendly, PDF & Email
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ,
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΔΕΑΔ,
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΛΤΑΚΟ,
ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΟ
Κύριε Πρόεδρε,
Δεν ξέρω αν έχετε πληροφορηθεί οτι κάποια… ΧΑΜΡΟΥΝ ΣΠΑΡΤΑΝΣ(φιλέλληνες πάντως) από την Μάλτα που ακόμα την ψάχνουν με… GPS οι ποδοσφαιρικοί εξερευνητές, στους πρόσφατους προκριματικούς γύρους του CONFERENCE EUROPA LEAGUE απέκλεισε αρχικά την ΒΕΛΕΖ ΜΟΣΤΑΡ (που πέρυσι είχε αποκλείσει την ΑΕΚ) και στην συνέχεια την ΛΕΦΣΚΙ ΣΟΦΙΑΣ(που φέτος απέκλεισε τον ΠΑΟΚ) και δεν είναι απίθανο στα play-offs να ολοκληρώσει τους Βαλκάνιους άθλους της αποκλείοντας και την ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ και να βρεθεί στους ομίλους της διοργάνωσης ως φόβητρο ακόμα και για τον παραπαίοντα Πρωταθλητή Ελλάδας ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ που δεν αποκλείεται να αποκλεισθεί από τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ και να υποβιβασθει μέσα στην ίδια σαιζόν από το CHAMPIONS EUROPA LEAGUE, αρχικά στο EUROPA LEAGUE και τελικά στο CONFERENCE!
Μάλιστα αυτή η αγωνιστική και βαθμολογική κατηφόρα, ακολούθησε μετά την πρόσφατη δήλωση του κ.ΤΣΕΦΕΡΙΝ προς εσάς οτι 160 αγώνες της περυσινής περιόδου έχουν σταμπαρισθει από την SPORTRADAR ως χειραγωγημενοι, μετά την ανακοίνωση της FIFPro προς τα μέλη της για να μην μεταγράφονται στην Ελλάδα, επειδή οι ΠΑΕ μας  είναι μακράν παγκόσμιοι πρωταθλητές και στα χρέη προς ποδοσφαιριστες κλπ.
Όλο αυτό το ποδοσφαιρικό γαϊτανάκι που μόλις σας περιέγραψα, απεικονίζει την ακριβή… γεωδαιτική θέση του Ελληνικού ποδοσφαίρου στο Ευρωπαϊκό στερέωμα.
Και αυτή η θέση, σίγουρα είναι προσωρινή, γιατί με γεωμετρική ακρίβεια επίκειται η καταβαράθρωση του σε ακόμα χαμηλότερα γεωγραφικά υποστρώματα, κάτω από την ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ… ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ της Μάλτας, του Γιβραλτάρ και της Κύπρου!
Δεν χρειάζεται κανείς να διαθέτει το προφητικό χάρισμα ενός “ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΥ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ” για να διαβλέψει την επερχόμενη ολική καταστροφή που καμιά… Ολιστική Μελέτη δεν μπορεί να αποτρέψει, όσο η φαινομενικά κυρίαρχη ΕΠΟ εκχωρεί συνεχώς κεφάλαια του ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου σε έναν άκρατο κρατικό παρεμβατισμό που ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και υφυπουργών αθλητισμού, άγεται και φέρεται από τους αδηφάγους οικονομικούς εξουσιαστές του τόπου (και του… τοπιού!)
Προσωπικά κρούω τον κώδωνα του κινδύνου από την δεκαετία του ογδόντα με συνεχείς προτάσεις και εισηγήσεις που φυσικά υποβάλλω δωρεάν, ενώ η πρώην ΕΠΑΕ και η SUPER LEAGUE πληρώνουν επί χρόνια με τεράστια ποσά διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους για μελέτες που καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων, όπως καλή ώρα η περιβόητη… Ολιστική!
Χωρίς να προσδοκώ σε κάποιο κέρδος, ως Αντιπρόεδρος του ΙΔΕΑΔ,( ακριβώς όπως ο Πρόεδρος του κ. Ανδρεας ΜΑΛΑΤΟΣ και τα δεκάδες μέλη μας, αγαπάμε και διακονούμε την “ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΘΕΑ” με τον ίδιο τρόπο που υπηρετούμε την ΘΕΜΙΔΑ, χωρίς να βάζουμε το βιοποριστικό επάγγελμα μας πάνω από το ιερό λειτούργημα μας), επανέρχομαι σε συνέχεια της τελευταίας εισήγησης μου που είχε αναρτηθεί (30.3.2020) στο blog του ΙΔΕΑΔ με τίτλο “ΠΛΑΝΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ-ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ”,
για να σας την επανυποβάλλω προσωπικά, αναπροσαρμοσμενη όμως βάσει των τελευταίων τραγικών δεδομένων.
Επέλεξα εσάς προσωπικά για να σας απευθύνω αυτή την ανοιχτή επιστολή-πρόκληση, γιατί γνωρίζω οτι σας εξιτάρει στην μέχρι τώρα πολυσχιδή καριέρα σας,
ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟ ΛΥΣΙΜΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ “ΓΟΡΔΙΟΥ ΔΕΣΜΟΥ”, δράση που χαρακτηρίζει και την δική μου στάση ζωής και επαγγελματικής λειτουργίας και κατά την ταπεινή μου γνώμη θα έπρεπε να αποτελεί αξιοποιήσιμη για ολόκληρη την φυλή μας ιδεολογική κληρονομιά του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ μας και του κατά τον Desmond MORRIS , Πατέρα του Ποδοσφαίρου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Κεντρική ιδέα της εισήγησης μου είναι η κατάργηση των κρατικών αναδιαρθρώσεων και η θεσμοθέτηση από την ΕΠΟ ενός μόνιμου ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ που με καταστατική και κανονιστική πρόβλεψη θα απαγορεύεται να αλλάξει για τουλάχιστον μία πενταετία, ώστε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο όχι μόνο να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση αλλά να αναρρώσει και να προσαρμοσθεί στα νέα ευρωπαϊκά, διοργανωτικα, αγωνιστικά και οικονομικά δεδομένα.
Κεντρικοί πυλώνες αυτής της ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ πρέπει να είναι οι εξής:
1.Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μας σηκώνει μετά βίας μόλις 2 επαγγελματικές κατηγορίες και το πολύ 32 ΠΑΕ.
Στην SL 1 πρέπει να μετέχουν 12 ή 14 το πολύ ΠΑΕ, ενώ στην SL 2 είτε 20, είτε 18!
2.Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μας δεν αντέχει άλλο τον άχρηστο πια θεσμό των play-offs και play-outs.
Η SL 1 πρέπει να διεξάγεται σε ένα πρωτάθλημα 2 γύρων, είτε με 22, είτε με 26 αγωνιστικές.
3.Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μας δεν αντέχει άλλο 2 ομίλους στην SL 2,το πρωτάθλημα της οποίας πρέπει να διεξάγεται σε 2 γύρους, είτε με 38, είτε με 34 αγωνιστικές.
4.Απο την SL 2 πρέπει να προβιβάζονται οι 2 πρώτοι απευθείας και ο 3ος κατόπιν διπλού μπαράζ με τον 3ο από το τέλος της SL 1.
5.Εκτός από το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, πρέπει να θεσμοθετηθούν ακόμα 2 διοργανώσεις,το ΥΠΕΡΚΥΠΕΛΛΟ(Super Cup) και το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ(League Cup).
6.Με το ΥΠΕΡΚΥΠΕΛΛΟ θα ανοίγει η νέα αγωνιστική περίοδος, αρχές Ιουλίου, πριν αρχίσουν τα προκριματικά των ευρωκυπελλων, και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν:ο πρωταθλητής της SL 1, ο πρωταθλητής της SL 2, ο Κυπελλούχος Ελλάδος και ο Νικητής του Επαγγελματικού Κυπέλλου (την πρώτη χρονιά εφαρμογής, ο φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος).
Οι αγώνες θα γίνονται σε μορφή FINAL FOUR σε μία επαρχιακή πόλη, με φιλάθλους μόνο αυτής της περιφέρειας.
7.Αμεσως μετά το ΥΠΕΡΚΥΠΕΛΛΟ, θα διεξάγεται από τέλη Ιουλίου μέχρι τέλη Αυγούστου κάθε Κυριακή, το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ, στο οποίο θα μετέχουν μόνο οι 32 ΠΑΕ της SL 1 και SL 2, χωρισμένες σε 8 ομίλους των 4 ομάδων που θα δίνουν από 3 ματς σε κάθε όμιλο και θα προκρίνονται οι 8 πρώτοι, οι οποίοι θα συνεχίζουν στα προημιτελικά και ημιτελικά με νοκ άουτ αγώνες , κατά προτίμηση στην έδρα της ασθενεστερης ως προς την κατηγορία ομάδας.
Στους αγώνες του επαγγελματικού κυπέλλου, υποχρεωτικά θα μετέχουν στην αρχική ενδεκάδα τουλάχιστον 5 Έλληνες ποδοσφαιριστές, είτε της πρώτης, είτε της δεύτερης ομάδας των ΠΑΕ.
Ο τελικός θα διεξάγεται αρχές Σεπτεμβρίου πριν την έναρξη των 2 επαγγελματικών πρωταθλημάτων.
8.Τελος το ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ πρέπει να ενοποιηθεί και να περιλαμβάνει το σύνολο του ερασιτεχνικού κι επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεκινούν στην αρχή της περιόδου, τουλάχιστον 64 ερασιτεχνικές ομάδες που θα ανανετρωνται σε 5 γύρους με νοκ άουτ αγώνες και οι 2 φιναλίστ,οι 2 ημιφιναλιστ μαζί με τις 28 ομάδες της Γ’ΕΘΝΙΚΗΣ που μετείχαν στα μπαράζ και δεν ανέβηκαν στην SL2 , σύνολο δηλαδή 32 εκπρόσωποι του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου θα μπαίνουν στην κληρωτίδα με τις 32 ΠΑΕ του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.
Αυτές οι 64 ομάδες θα συναντώνται σε νοκ άουτ αγώνες στην έδρα της ασθενεστερης, όπως και οι 32 στην επόμενη φάση.
Οι φάσεις των 16-8 και 4 θα διεξάγονται με διπλούς αγώνες, ενώ σε όλους τους αγώνες θα μετέχουν 5 Έλληνες ποδοσφαιριστές.
Όσο για τον Τελικό(που θα κλείνει την σαιζόν), χαίρομαι κ.Προεδρε που υιοθετήσατε την ιδέα πολλών (την οποία κι εγώ ενσωμάτωσα στην προηγούμενη εισήγηση του ΙΔΕΑΔ) για την διεξαγωγή του σε μία πόλη της Ομογένειας.
(θεωρώ οτι πρέπει να γίνεται εναλλάξ στην Ευρώπη,στην Αυστραλία,στις ΗΠΑ και στον Καναδά!)
9.Κυριε Πρόεδρε,όπως αντιλαμβάνεστε μέσα από αυτό το “Κουαρτέτο Διοργανώσεων”,το Ελληνικό Ποδόσφαιρο θα επαναποκτησει την ισορροπία του και οι ομάδες μας,δεν θα κόβονται ή θα μένουν μετεξεταστεες στα προκριματικά του καλοκαιριού, αφού θα κατεβαίνουν αγωνιστικά διαβασμενες και προετοιμασμένες.
10.Αν μάλιστα αυτό το διοργανωτικο μοντέλο συνδυασθεί με εσωτερική θεσμική μεταρρύθμιση των οργάνων του οργανωμένου ποδοσφαίρου,(αδειοδοτήσεις, χρέη, επιτροπές κλπ), τότε είναι βέβαιο οτι το καράβι θα αποφύγει αρχικά τα βράχια και στην συνέχεια θα σαλπάρει στις ανοιχτές θάλασσες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Κύριε Πρόεδρε,
Είναι αδιανόητα αυτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια με την ανοχή της ΕΠΟ, σε βάρος του ποδοσφαίρου μας από όλους ανεξαιρέτως τους Υφυπουργούς Αθλητισμού των τελευταίων κυβερνήσεων,με όργανο, είτε την αναδιάρθρωση, είτε την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, είτε το Στοίχημα, είτε το Μητρώο Σωματείων.
Ειδικά το τελευταίο, έχει εργαλειοποιηθει σε τέτοιο βαθμό από τον κ.ΑΥΓΕΝΑΚΗ που όχι μόνο απειλεί να δυναμιτισει συθέμελα το οικοδόμημα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αλλά μας εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους επιβολής κυρώσεων από τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς θεσμούς.
Ως έγκριτος νομικός γνωρίζετε οτι ο νόμος που επέβαλε το μητρώο αθλητικών σωματείων είναι προδήλως αντισυνταγματικός, καθώς θέτει υπό κρατική αίρεση θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα, όπως ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ,ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΖΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Και επίσης ξέρετε πολύ καλά οτι η FIFA δεν κάνει εκπτώσεις, όσον αφορά την κρατική παρέμβαση στο αγωνιστικό δικαίωμα αθλητών και ομάδων και στο εκλογικό δικαίωμα σωματείων και ενώσεων.
Αν μάλιστα κρίνουμε και από τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις, το Μητρώο ουσιαστικά στερεί τα ερασιτεχνικά σωματεία και από το ρητά προστατευόμενο από την ΕΣΔΑ δικαίωμα της Δίκαιης Δίκης!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ταλανίζει την ΕΠΟ, η περιβόητη υπόθεση του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ που λόγω κακής εφαρμογής του νόμου για το μητρώο ,ΑΠΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΒΙΑΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ, ενώ κανείς δεν ξέρει σήμερα ποιες ομάδες θα μετέχουν στην επόμενη SL 2 και στην Γ’Εθνικη!
Είναι ηλίου φαεινωτερον οτι το προαναφερθέν επαναστατικό διοργανωτικο μοντέλο, ακόμα κι αν το ενστερνισθειτε, σε καμια περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, όσο η ΕΠΟ είναι υποτελής στον οποιονδήποτε Υφυπουργό Αθλητισμού και τα όργανα της εφαρμόζουν παράνομους κι αντισυνταγματικούς νόμους που μάλιστα ευθέως αντίκεινται στους εγχώριους και διεθνείς ποδοσφαιρικούς κανονισμούς!
Κύριε Πρόεδρε,
Το μαχαίρι ή το … σπαθί,αν προτιμάτε, το κρατάτε στα χέρια σας κι απέναντι σας βρίσκεται ένας ποδοσφαιρικός χιλιομπερΔΕΜΕΝΟΣ σύγχρονος “Γόρδιος Δεσμός” που αρκετοί πριν από σας επιχείρησαν ανεπιτυχώς να λύσουν.
Μόνο από εσάς εξαρτάται, αν θα παραμείνει δεμένος με ατέλειωτους κόμπους!
      ΑΙΓΙΟ 13.8.2022
Με συναδελφικους-ποδοσφαιρικους
χαιρετισμούς
 Γιώργος ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Υ.Γ.Το παρόν πόνημα γράφτηκε μετά από πραγματικό πόνο του υπο-γραφοντος για τον διεθνή εξευτελισμό του ποδοσφαίρου μας,στο ίδιο μπαλκόνι του πατρικού του στον Σελινούντα Αιγιαλείας, όπου είχε γραφτεί το 1987 η αρχική πρόταση του προς τον αείμνηστο Βασίλη ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ( Χάρρυ ΚΛΥΝΝ), τότε Πρόεδρο της ΕΠΑΕ!

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή