Η EΠΟ προαναγγέλλει διώξεις για τα “στημένα”, αλλά στο AFP δηλώνει: “Δεν γνωρίζουμε καμία διαφθορά”!

Η είσοδος των γραφείων της ΕΠΟ
Print Friendly, PDF & Email

Πριν δύο ημέρες η ΕΠΟ έκανε γνωστό ότι εκπαιδεύει τους δικαστές μέλη των δικαστικών οργάνων της “εν όψει πιθανών διώξεων για θέματα στoιχηματικής απάτης”.

Πριν μια εβδομάδα ο αθλητικός εισαγγελέας Κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος παράλληλα είναι και υπεύθυνος άσκησης πειθαρχικών διώξεων της ΕΠΟ και χειρίζεται την νέα δικογραφία που αφορά υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, προανήγγειλε ποινικές διώξεις εντός του 2024, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα σταματήσει το φαινόμενο να εξακολουθούμε να βλέπουμε στον αθλητισμό ανθρώπους που και στο παρελθόν τους είχαν ασκηθεί διώξεις.

Εντούτοις η ΕΠΟ μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων παριστάνει την ανήξερη:

Ακολουθεί το δημοσίευμα του amna.gr

«Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εξελέγη με το 91% των ψήφων. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής. Είναι αδιανόητo αυτό που λέγεται για πλειοψηφική “μαφία”.

Δεν γνωρίζουμε καμία διαφθορά και δεν υπάρχει διαφθορά, με εξαίρεση ορισμένους αγώνες της δεύτερης κατηγορίας, ένα φαινόμενο που έχει εξαφανιστεί εντελώς αυτή τη σεζόν».

Αυτή είναι η απάντηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), στο πλαίσιο εκτενούς αναφοράς του σήμερα (8/12) στο ελληνικό ποδόσφαιρο-αθλητισμό, μετά τα χθεσινά σοβαρά γεγονότα στου Ρέντη.

Αφού θυμίζει τις δηλώσεις του προέδρου του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζου στη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο AFP («Πολλές ομάδες παλεύουν να επηρεάσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο» και «Αν δεν αλλάξουμε το σύστημα με το οποίο εκλέγεται το διοικητικό όργανο της Ομοσπονδίας, θα είμαστε ευάλωτοι σε πιέσεις, σε διαφθορά, σε απειλές…»), σημειώνει ότι «θεωρώντας τον εαυτό του αδικημένο για άλλη μια φορά από τη διαιτησία της Κυριακής κατά τον αγώνα στο γήπεδο του Βόλου, ο πιο επιτυχημένος σύλλογος της χώρας κατήγγειλε “μια εγκληματική οργάνωση” που φέρεται να διευθύνει το ελληνικό ποδόσφαιρο (“Μια ομάδα ανθρώπων που λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της μαφίας και της οποίας ο μοναδικός στόχος είναι να εξοντώσουν τον Ολυμπιακό”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πειραϊκή ομάδα)».

Θυμίζει τις δηλώσεις -επίσης στο AFP-του Γεώργιου Αντωνόπουλου, καθηγητή εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria στο Νιούκαστλ και μέλους της παγκόσμιας πρωτοβουλίας κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος: «Τα οικονομικά διακυβεύματα που συνδέονται με τον τίτλο του πρωταθλητή είναι πολύ υψηλά για να αφεθούν μόνο στο παιχνίδι», αναλύει και περιγράφει μια «γενίκευση της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο στο πλαίσιο της αυτόνομης διακυβέρνησης όπου ο κρατικός έλεγχος πρακτικά απουσιάζει. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον δυσπιστίας όπου οι περισσότεροι σύλλογοι πρέπει να επιλέξουν πλευρά εάν θέλουν να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση».

Επίσης ο Βασίλης Μπαρκούκης, αναπληρωτής καθηγητής που ηγήθηκε της μελέτης, εξήγησε στο AFP ότι «πολλές ομάδες έχουν οικονομικά προβλήματα και οι παίκτες ξέρουν ότι θα πληρωθούν χάρη στο αθλητικό στοίχημα. Για αυτούς είναι θέμα επιβίωσης. Μερικές φορές εμπλέκονται εγκληματικές οργανώσεις και οι παίκτες φοβούνται να αρνηθούν, φοβούνται να μιλήσουν».

Το AFP αναφέρει επίσης ότι «σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές έρευνα της Interpol για στημένους αγώνες βρίσκεται σε εξέλιξη», ενώ ο Γιάννης Μπράχος, γενικός διευθυντής του ΠΣΑΠΠ, ανέφερε: «Είμαστε σε μια χώρα όπου ο καθένας μπορεί να γίνει πρόεδρος, όπου δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου στη διοίκηση ενός συλλόγου. Η φτώχεια και το status quo ταιριάζουν σε αυτούς που διευθύνουν το ποδόσφαιρο, τους δίνει μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης».

Πηγή: amna.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή