Οι μεγάλες αλλαγές που έγιναν στη διαιτησία κατά την περίοδο των FIFA/UEFA και Περέιρα

Ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ, Μέλο Περέιρα μαζί με τον συνεργάτη του Μαρίν και τον ειδικό εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA, Πετρ Φούσεκ στο κτίριο που στεγάζεται το VAR.
Print Friendly, PDF & Email

Θέλοντας να δούμε τη «μεγάλη εικόνα» της διαιτησίας και όχι τη «μικρή» που δείχνουν οι ΠΑΕ εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους και ικανοποιώντας το οπαδικό τους ακροατήριο, απαριθμούμε τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στη διαιτησία στα τελευταία χρόνια, τα «συνέπεσαν» με την παρουσία του Περέιρα στην προεδρία της ΚΕΔ, αλλά κυρίως με την απαγκίστρωση του κομματιού της διαιτησίας από τον έλεγχο της διοίκησης της ΕΠΟ.

Η μεγαλύτερη καινοτομία από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι σήμερα είναι ότι ο έλεγχος της διαιτησίας πέρασε στις FIFA/UEFA. Αν δεν υπήρχε αυτή η συνθήκη και αν η νυν διοίκηση της ΕΠΟ δεν ήθελε να βοηθήσει ουσιαστικά το έργο των διεθνών συνομοσπονδιών για “δομικές αλλαγές” στη διαιτησία, ο Περέιρα, που σε λίγες ημέρες θα είναι και τυπικά παρελθόν, θα είχε τη τύχη του Χιού Ντάλας, που ήρθε επί των ημερών του Σαρρή και σε δύο μήνες έγινε καπνός.

Οι μεγάλες αλλαγές στη διαιτησία

1.Τον Αύγουστο του 2017 αλλά και τον επόμενο χρόνο ο Περέιρα έκανε το μεγάλο ξεκαθάρισμα στους πίνακες της Σούπερ Λιγκ. Τους ανανέωσε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό θέτοντας εκτός όσους διαιτητές κατηγορούνταν από την ποινική δικαιοσύνη και όσους με τις αποφάσεις τους τα προηγούμενα χρόνια είχαν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε πολλές ομάδες.

Οι 26 διαιτητές που “φαγώθηκαν” στην περίοδο Περέιρα και οι έξι που “επιβίωσαν”!

2.Από τον τελικό κυπέλλου ΑΕΚ – ΠΑΟΚ το 2017 και από τη σεζόν 2017 – 18 στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκα άρχισαν να ορίζονται αλλοδαποί διαιτητές. Μέχρι το 2016, παρά τα αιτήματα ομάδων για ξένους διαιτητές το θέμα αντιμετωπιζόταν ως «ταμπού», ενώ οι παλαιότερες διοικήσεις διέρρεαν ότι η UEFA δεν επιτρέπει την κλήση ξένων διαιτητών.

3.Η ΚΕΔ για πρώτη φορά στην ιστορία στελεχώθηκε από αλλοδαπούς παράγοντες, οι οποίοι δεν ήταν επιλογή της διοίκησης της ΕΠΟ, αλλά των FIFA/UEFA, στις οποίες, όπως είπαμε, είχε περάσει ο έλεγχος της διαιτησίας. Τον Ιούλιο του 2017 ήρθε ο Περέιρα και την άνοιξη του 2018 κατόπιν αιτήματος του Ολυμπιακού Πειραιά για ΚΕΔ με αποκλειστικά αλλοδαπά μέλη, οι Μαρίν και Λίντμπεργκ.

4. Από τον τελικό κυπέλλου ΑΕΚ – ΠΑΟΚ το 2019 και από την έναρξη της σεζόν 2019 – 20 στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ λειτούργησε το VAR, που είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την αποφυγή διαιτητικών λαθών και απέδειξε τη διάθεση να βοηθηθούν οι διαιτητές στο έργο τους και να μειωθούν τα «ανθρώπινα λάθη».

5.Η ΚΕΔ υπό τον Περέιρα λογοδοτώντας στην UEFA και όχι στην ΕΠΟ και κατ’ επέκταση στις Ενώσεις, πήρε αποφάσεις όσον αφορά τη συγκρότηση πινάκων που έστρεψαν εναντίον της πολλές «συμπολιτευόμενες» Ενώσεις. Η συγκρότηση των πινάκων έπαψε να γίνεται με τη μορφή άτυπης διαβούλευσης μεταξύ της διοίκησης της ΕΠΟ, των Ενώσεων και της ΚΕΔ, όπως γινόταν μέχρι το 2016.

Τα παράπονα των ΕΠΣ για την εκκαθάριση στους πίνακες διαιτησίας άκουσε ο Περέιρα

Οι πίνακες παραδίδονταν σε κλειστό φάκελο την ημέρα του ΔΣ της ΕΠΟ και ο φάκελος άνοιγε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, χωρίς τα μέλη του να γνωρίζουν τα ονόματα των διαιτητών που βρίσκονται στους πίνακες. Επίσης η ΚΕΔ αρκετές φορές, αν και όχι συστηματικά, τοποθετήθηκε δημόσια για θέματα που απασχόλησαν την ποδοσφαιρική κοινή γνώμη. Ανακοίνωσε ακόμη και τιμωρίες διαιτητών φωτογραφίζοντάς του, ή πήρε θέση π.χ. για τη λειτουργία του VAR.
Mέχρι το 2016 η ΚΕΔ δεν είχε φωνή. Επικρατούσε «ο νόμος της σιωπής»…

Εκτός πινάκων ο διεθνής βοηθός Καμπούρης, εκτός ορισμών άλλοι τρεις διαιτητές!

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή