Η προίκα του διαιτητή

Print Friendly, PDF & Email

Του Ι. ΤΣΙΓΚΑ* – 

Η γοητεία της φήμης του Διαιτητή που αποκτάει ένας άνθρωπος, αποτελεί για έναν διαιτητή που προσφέρει τις υπηρεσίες του στα γήπεδα, το ανώτατο και κορυφαίο επίτευγμα στη διαιτητική του καριέρα και σε συνδυασμό με τις οικονομικές απολαbές που έχει από τους αγώνες που διευθύνει.

Ο τρόπος που λειτουργεί η γοητεία της φήμης, μοιάζει με τη σκιά που σε προστατεύει από τον καυτό ήλιο. ΄Οσο δύει ο ήλιος τόσο μεγαλώνει και η σκιά της φήμης και μάλιστα προηγείται της πραγματικότητας και συμβάλει αρκετά για μια επιτυχημένη διαιτησία σε έναν δύσκολο ή έναν ρουτίνας αγώνα.

Για τους διαιτητές που έγιναν επώνυμοι και δοξάστηκαν κατά την  διάρκεια ή μετά της ενεργούς δράσης τους , εκτός από τη φήμη τους έπαιξαν ρόλο και άλλες χαρακτηριστικές παράμετρες στην ανάδειξή τους ως κορυφαίων διαιτητών όπως είναι η στιγμή, ο χρόνος, η συγκυρία, η γοητεία, η σκιά, το μπόι, η αξιοπιστία και η ευθύνη που επιδεικνύουν με τις σωστές ή όχι αποφάσεις που βγάζουν όταν σφυρίζουν παραβάσεις.

Σημαντικό ρόλο για να μετρήσει το μπόι του ένας διαιτητής, παίζει ο ήλιος και η ώρα που διαλέγει να κάνει το μέτρημα, δηλαδή να κάνει στο ακέραιο το καθήκον του. Εάν κάποιος μετράει το μπόι του το απόγευμα την ώρα που δύει ο ήλιος τότε η σκιά του είναι πολύ μεγάλη και νομίζει ότι μόνον αυτός είναι πανέξυπνος, πανύψηλος και ικανός.

Εάν κάποιος μετράει το μπόι του το πρωί  την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος τότε η σκιά του είναι πολύ μικρή και πιστεύει πεπλανημένα ότι είναι βλάκας, λίγος και ανίκανος.

Αμφότερες οι μετρήσεις είναι ανόητες και λανθασμένες.  Το σωστό είναι να το μετράνε κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και τότε ένα είναι το σίγουρο ότι ως κανονικοί άνθρωποι θα είναι και υπεύθυνοι διαιτητές.

Είναι βέβαιο ότι οι επιτυχημένες Διαιτησίες είναι ότι καλύτερο μπορεί να έχουν οι διαιτητές και έτσι σιγά – σιγά αποκτούν μεγάλη φήμη και τους τυλίγει το μέλλον με τον μανδύα του μύθου ως καλών, σωστών και αξιόπιστων διαιτητών και έτσι φτιάχνουν  την προίκα τους.

Αντίθετα αποτυχημένες διαιτησίες δημιουργούν πολλά και πολλές φορές μεγάλα προβλήματα στους αγώνες και έτσι αυτοί οι διαιτητές αποκτούν συνεχώς και μελλοντικά κακή φήμη και μιας άσχημης υπόστασης για τους ίδιους εξ αιτίας λανθασμένων αποφάσεων και ενεργειών τους με αποτέλεσμα όταν παίζουν ή γίνονται παλαίμαχοι να τους προσάπτουν την φήμη κοροϊδευτικά  και να τους θεωρούν ως αρνητικούς διαιτητές με « ηρωικά κατορθώματα στους αγώνες».

Για έναν εν ενεργεία διαιτητή, η φήμη που αποκτά και τον συνοδεύει στη διαιτητική του καριέρα, όταν αποφασίσει στο τέλος της πορείας του να μεταπηδήσει στους παρατηρητές Διαιτησίας, αποτελεί μια πολύ καλή προίκα, ένα σοβαρό πλεονέκτημα και μια ισχυρή υποψηφιότητα να επιλεγεί στους παρατηρητές, έναντι άλλων ανταγωνιστών, διότι διαθέτει την φήμη ότι έχει ικανότητες, κατάρτιση και κατέχει την σφραγίδα και την εγγύηση του σωστού, και του δίκαιου κριτή καθώς και του αξιόπιστου φημισμένου Διαιτητή.

 

Η φήμη λειτουργεί όχι μόνο ως προίκα αλλά και ως στοιχείο με κεκτημένη ταχύτητα για την ανέλιξη του παλαίμαχου διαιτητή ως παρατηρητή διαιτησίας. Μπορεί κάποιος παλαίμαχος να θεωρηθεί ως ιδιοφυΐα και αυθεντία στη διαιτησία. Όμως δεν μπορεί να συμπεριληφθεί με τις παραπάνω διαπιστώσεις, μεταξύ των κορυφαίων παρατηρητών διαιτησίας, επειδή είχε την προίκα της φήμης ως εν ενεργεία διαιτητής, γιατί η προίκα του μπορεί να είναι πολύ μικρότερη έναντι άλλου συναδέλφου του ή να απέχει κατά πολύ σε όραμα και ιδέες στην ανάλειψη των νέων καθηκόντων του ή να χρειάζεται νέα διαφορετική και σε άλλους ρυθμούς κατάρτιση στα νέα καθήκοντα ή να έχει μειωμένες γραμματικές γνώσεις ή να υπάρχει αδυναμία σύνταξης σωστής, αναλυτικής και αντικειμενικής έκθεσης παρατηρητή Διαιτησίας.

Συνήθως για την ένταξη κάποιου διαιτητή σε κάποια κατηγορία, εκτός του ότι λαμβάνoνται υπόψη, τα σωματικά προσόντα, οι γραμματικές γνώσεις, η προσωπικότητα, η ακεραιότητα του χαρακτήρα και η αξιοπιστία του ατόμου λειτουργεί με θεωρητικά και με λογιστικά πρότυπα  αλλά και με εξυπηρέτηση συμφερόντων με λειτουργική προσέγγιση και βεβαίως και με την προίκα που απόκτησε ο Διαιτητής.

*Παλαίμαχος Διαιτητής Σ.Δ.Π.Αργολίδας

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή