Η “σιδηρά κυρία” της διαιτησίας

Print Friendly, PDF & Email

Του Ι. ΤΣΙΓΚΑ* – 

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο <<RΕFΕREE>> ενός αγώνα, σύμφωνα με τους κανονισμούς διαθέτει μεγάλη και απεριόριστη εξουσία.

Εάν την εξουσία αυτή, την διαχειριστεί σωστά και ορθά τότε θα μπορεί ο Διαιτητής να εφαρμόσει τους κανονισμούς παιδιάς και να τελειώσει τον αγώνα με τον δυνατόν καλύτερο τρόπο και με τα λιγότερα λάθη, οπότε θα έχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα  για τον αγώνα και ο διαιτητής θα έχει κάνει  ΡΕΣΙΤΑΛ Διαιτησίας.

Εάν την εξουσία, που έχει στον αγώνα την διαχειριστεί λάθος, τότε θα έχουμε επεισόδια με άσχημα και απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Η  εφαρμογή και η υλοποίηση των κανονισμών, γίνεται από το διαιτητή, με διάφορους τρόπους , ενέργειες, και μεθόδους, που έχουν ως βάση τα διάφορα εφόδια και μέσα, τα οποία είναι στη διάθεση του Διαιτητή και που προβλέπονται ως τεχνική υποστήριξη, από τους Κανονισμούς Διαιτησίας.

Ένα από τα εφόδια της τεχνικής υποστήριξης, που έχει ο Διαιτητής στην διάθεσή του είναι, << μεταξύ άλλων εφοδίων>>, είναι ένα πολύ μικρό αντικείμενο, που έχει όμως μεγάλη δύναμη, πάρα πολύ χρήση, και τεράστια σημασία σε αγώνες, αφού πρωταγωνιστεί σε όλες τις αποφάσεις του διαιτητή.

Το αντικείμενο αυτό, είναι ένα βασικό εργαλείο και έχει σπουδαίο όνομα χωρίς όμως συγκεκριμένη καταγωγή και εάν δεν καταλάβατε περί τίνος πρόκειται,είμαστε υποχρεω- μένοι να το αποκαλύψουμε.

Το όνομά του είναι << ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ >>.

Από την έρευνα που κάναμε και στη βιβλιογραφία που ανατρέξαμε, δεν προέκυψε πότε την ανακάλυψαν οι άνθρωποι, ποιος είναι ο εφευρέτης ,και που την έφτιαξαν . Ετυμολογικά η λέξη <<ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ >> προέρχεται από το αρχαίο ρήμα <<ΣΥΡΙΖΩ>> δηλαδή  ΣΦΥΡΙΖΩ.

Από την εποχή που γεννήθηκε ο άνθρωπος ,ο ήχος που ακουγότανε, έβγαινε από το στόμα των ανθρώπων ,μέχρι που αργότερα, ανακάλυψαν την σφυρίχτρα, η οποία έγινε ένα καλό και αξιόλογο εργαλείο και άριστο επικοινωνιακό μέσο, για τον άνθρωπο μέχρι σήμερα.

Η σφυρίχτρα δεν έχει μόνιμο χρώμα, μπορεί και χρήσιμοποιείται από όλο το  κόσμο, έχει διεθνή και παγκόσμια αναγνώριση και καριέρα, και πολύ μεγάλη και  σπουδαία χρήση.

Η σφυρίχτρα είναι ένα φωνητικό όργανο, από το οποίο ακούγεται ένας ήχος, που βγαίνει, όταν κάποιος, σφίγγοντας  τα χείλη του ,στέλνει στο εσωτερικό του οργάνου ΑΕΡΑ. Τότε η σφυρίχτρα, μπορεί να σφυρίζει και να πληροφορεί   για κάποιο γεγονός  ή να ειδοποιεί άλλους, για κάτι που πρέπει να μάθουν, ή να διακόψουν αυτό που κάνουν, και να λειτουργήσει σαν σήμα SOS.

Η σφυρίχτρα είναι ένα τόσο δα πραγματάκι. Μικρό και άψυχο, χωρίς δικαιώματα, Απαιτήσεις και Υποχρεώσεις. Δεν Διψάει ,δεν Πεινάει, δεν διαμαρτύρεται και το μόνο που δέχεται να πάρει, είναι ΑΕΡΑΣ εντελώς δωρεάν.

Στο εμπόριο υπάρχουν και κυκλοφορούν πολλών ειδών σφυρίχτρες. Άλλες είναι επώνυμες και άλλες ανώνυμες, όλες όμως έχουν την ίδια, ειδικότητα και αυτή είναι να παράγουν ΗΧΟ για κάποια αιτία, μετά από εντολή του κατόχου και ιδιοκτήτη της.

Οι σφυρίχτρες, μεταξύ τους διαφέρουν, σε μέγεθος

(Μικρή-Μεγάλη), σε κατασκευή (Κοκάλινη-Σιδερένια), σε χρώματα (΄Ασπρο-Μαύρο-Κίτρινο κ.λ.π.), σε  ήχους  (Ψιλό – Χοντρό) αλλά και σε Ποιότητα ήχου.

Διεθνής οίκος ερευνών, προχώρησε σε έρευνα εξετά-ζοντας όλα τα μοντέλα σφυριχτρών,που χρησιμοποιούν οι Ρέφερι, για να διαπιστωθεί πόσο θόρυβο προκαλεί η κάθε μια από αυτές τις σφυρίχτρες, διότι η ένταση της σφυρίχτρας παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναγγελία των παραβάσεων εκ μέρους των παικτών, και τον έλεγχο των συμπεριφορών εκ μέρους των εμπλεκομένων ανθρώπων, κατά τους αγώνες .

Τα ντεσιμπέλ που μετρήθηκαν σε απόσταση 2 μέτρων από τη σφυρίχτρα είναι σύμφωνα με την ανωτέρω έρευνα τα εξής:

ανά…. συσκευή:  1/Valkee: 127,6 dB , 2/ Akme T2000  126,8 dB, 3/ Acme 888  116,9 dB, 4/ Flox Blast:127,3 dB, 5/ Fox Classik  124,3 dB, 6/ Fox mini  124,3 dB, 7/ Fox sharx  123,2 dB, 8/ Fox Eclipse  118,7dB, 9/Fox 40 Caul  113,4 dB.

Για να γίνει κατανοητή η ένταση και να έχουνε ένα μέτρο σύγκρισης, θα αναφέρουμε ότι μια μοτοσικλέτα παράγει θόρυβο 100 ντεσιμπέλ.  Μια συναυλία Rοκ 115 ντεσιμπέλ, ενώ ο πονοκέφαλος στον άνθρωπο αρχίζει στα 125 ντεσιμπέλ και μετά κουφώνεται .

Η μικρή αυτή κυρία ,όταν είναι στην κατοχή του Διαιτητή μεταμορφώνεται, και γίνεται τότε ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ και ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΗ, με πολλές απαιτήσεις και διεκδικήσεις, διότι όταν βγάζει φωνή, και ακούγεται ο ήχος της, όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε, και τότε είναι που όλα ξεκινάνε ή όλα σταματάνε, σύμφωνα με την απόφαση του διαιτητή, όποιος δε, δεν συμμορφώνεται με τον ήχο της, έχει τις προβλεπόμενες ποινές.

Η σφυρίχτρα ,χωρίς αμφιβολία, είναι ο πρωταγωνιστής των αποφάσεων του Διαιτητή. Είναι αυτή που κατευθύνει το παιγνίδι, κάνει τον λογαριασμό και το κοντρόλ του αγώνα, είναι αυτή που πολλές φορές τρελαίνει κόσμο, είναι αυτή που αρκετές φορές προκαλεί με τα φαλτσοσφυρίγματά της, και είναι αυτή που καθορίζει αλλά και αναδεικνύει την εξουσία του Διαιτητή.

Η καλύτερη σφυρίχτρα είναι αυτή που δεν κάνει διακοπές, δεν μπουκώνει, και βγάζει εύκολα, δυνατά, ευχάριστα, ξεκάθαρα, και κοφτά σφυρίγματα.

Ο Διαιτητής ,εκτός από τους άλλους τρόπους επικοινωνίας, που έχει με τους διαγωνιζόμενους, έχει ακόμη έναν τρόπο να επικοινωνεί, αυτόν που γίνεται με την σφυρίχτρα που είναι η γλώσσα και η φωνή του Διαιτητή, διότι έχει ως αποτέλεσμα, να αντικαθιστά ,τις πιο πολλές φορές, την ομιλία του Διαιτητή, ο οποίος, με βάση τον ήχο, μπορεί να έχει επαφή και να συνδιαλέγεται με τους παίκτες, να ανακοινώνει και να εφαρμόζει τις αποφάσεις του και να διευθύνει τον αγώνα, σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Η  χρήση της σφυρίχτρας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ στις παρακάτω περιπτώσεις :

1) ΣΤΟ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ  ΛΑΚΤΙΣΜΑ(1οκαι 2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ) και μετά από κάθε ΓΚΟΛ (για την επανέναρξη του αγώνα)

2)ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ: Όταν έχουμε τις εξής περιπτώσεις :

.  Ελεύθερα Λακτίσματα   ή  Πέναλτυ

.  Διακοπή   ή  Τέλος  του αγώνα

.  Λήξη Ημιχρόνων (κανονικής διάρκειας και

παράτασης)

3)   ΣΤΗΝ   ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ   ΑΓΩΝΑ: Όταν έχουμε τις

εξής περιπτώσεις :

.  Ελεύθερα Λακτίσματα με απόσταση 9,15 (Τείχος )

.  Κίτρινη   ή   Κόκκινη  Κάρτα

.  Τραυματισμό   Παίκτη

.  Αντικατάσταση   Παίκτη

Τα σφυρίγματα των Διαιτητών, πρέπει να είναι δυνατά και έντονα, για ξεκάθαρη ενημέρωση και όχι άτονα, χλιαρά και χαλαρά, διότι τότε, οι παίκτες θα νομίζουν, και θα πιστεύουν, ότι ο Διαιτητής είναι άσχετος και χωρίς προσωπικότητα, δεν έχει πυγμή και είναι ανίκανος, δηλαδή, με άλλα λόγια: είναι του χεριού τους, και μπορούν να τον κάνουν ότι θέλουν.

Δεν είναι ανάγκη, να ακούγονται σφυρίγματα, όταν είναι ξεκάθαρες οι εξής περιπτώσεις : Όταν η μπάλα βγαίνει:

ΑΟΥΤ- ΑΡΑΟΥΤ- ΚΟΡΝΕΡ- ΑΠΟ ΤΕΡΜΑΤΟΣ ΛΑΚΤΙΣΜΑ και ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ  ΔΙΑΙΤΗΤΟΥ.

Σε περίπτωση που  έχουμε, από τους παίκτες κάποια αμφισβήτηση, για την κατοχή της μπάλας, τότε σφυρίζουμε, για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, και να προλάβουμε τυχόν διαπληκτισμούς παικτών.

Οσο λιγότερα σφυρίγματα ,τόσο καλύτερα είναι, γιατί τότε έχουμε ήσυχη ροή του αγώνα, χωρίς εκνευρισμούς και αντεγκλήσεις, και όταν τα σφυρίγματα, δεν είναι συχνά και πυκνά, τότε δεν είναι ενοχλητικά.

Επίσης ,επιτρέπεται και επιβάλλεται ο Διαιτητής να έχει μικρά και συνεχή κοφτά σφυρίγματα ,σε κάποιες περιπτώ- σεις για αποσαφήνιση της παράβασης, αφού αυτά βοηθούν τον Διαιτητή π.χ. να φτιάξει το τείχος των 9,15 ή να τοποθετηθεί η μπάλα στο σημείο της παράβασης ή να διακοπεί η ενέργεια που πήγαιναν να κάνουν οι παίκτες.

Σε περιπτώσεις που ο παίκτης επιδεικνύει βίαιη, βάναυση, και αντιαθλητική συμπεριφορά, το σφύριγμα πρέπει να είναι θυμωμένο και με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, για να καταλάβουν οι παίκτες το μέγεθος της παράβασης, αλλά και την άμεση αντίδραση του διαιτητή, ο οποίος στέλνει το μήνυμα, ότι δεν θα επιτρέψει παράνομες ενέργειες, από τις οποίες προκύπτουν, πολλά και μεγάλα προβλήματα, για την σωματική ακεραιότητα των παικτών και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Εκείνο που απαγορεύεται, είναι, να γίνεται κατάχρηση σφυρίχτρας από τον διαιτητή, διότι η ενέργεια αυτή, προ-καλεί δυσάρεστες καταστάσεις και ενδέχεται ο αγώνας να έχει άσχημα αποτελέσματα ,αλλά και άδοξο τέλος, αφού τα πολλά, άσκοπα και ανόητα σφυρίγματα, κουράζουν και προκαλούν, παίκτες, προπονητές, παράγοντες και θεατές. Τα σφυρίγματα πρέπει να είναι, τόσα, όσα χρειάζονται και είναι αναγκαία ,για την καλή και ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Η χρήση της σφυρίχτρας γίνεται, για την αναγγελία των παραβάσεων, την επίλυση περιπτώσεων αμφισβήτησης, την ανακοίνωση των αποφάσεων και την συμμόρφωση όλων με τους κανονισμούς.

Στο  σημείο αυτό ,πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι ο αγώνας τελειώνει, με το τελευταίο σφύριγμα του Διαιτητή, και όχι όποτε θέλουν οι  παίχτες οι ομάδες και οι θεατές.

Η σφυρίχτρα είναι ένα από τα βασικά, πολύ χρήσιμα, και σημαντικά εφόδια και εργαλεία του Διαιτητή, αφού με αυτό το μικρό όργανο ,ο Διαιτητής μπορεί :

1/ Nα διευθύνει και να ελέγχει τον αγώνα

2/ Να εφαρμόζει τους κανονισμούς

3/ Να ξεκινάει και να σταματάει τον αγώνα

4/ Να παρατηρεί και να τιμωρεί κάθε παραβάτη παίκτη

5/ Να τιμωρεί την σφάλλουσα ομάδα και

6/ Να διακόπτει προσωρινά ή οριστικά το παιγνίδι για οποιαδήποτε αιτία.

Με αυτά που αναφέραμε παραπάνω ,αποδεικνύεται η απήχηση και η χρησιμότητα ενός μικρού φωνητικού οργάνου αλλά και η μεγάλη εμβέλεια και αξία που έχει.

Εδώ, πρέπει να πούμε, ότι αυτό το μικρό αντικείμενο, που ονομάζεται ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ, μιλάει όλες τις γλώσσες του κόσμου, την χρησιμοποιούν όλες οι φυλές των ανθρώπων, όλοι οι λαοί και τα κράτη του πλανήτη, όλων των ειδών τα αθλήματα,πολλά και διάφορα επαγγέλματα, και τέλος είναι ένα εργαλείο αντίδρασης και διαμαρτυ- ρίας στις διάφορες πορείες και διαδηλώσεις, που γίνονται ανά την ΥΦΗΛΙΟ.

Πριν κλείσουμε ,κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι ο Διαιτητής ,στη διάρκεια της καριέρας του, είναι τόσο πολύ δεμένος με την σφυρίχτρα του ,που όταν σταματάει την ενεργό δράση και  δεν αγωνίζεται , δεν ΚΡΕΜΑΕΙ τα παπούτσια του, όπως κάνουν οι παίκτες ,αλλά την σφυρίχτρα του. Αυτό δείχνει, πόσο στενά ήταν, δεμένος με την σφυρίχτρα του, αφού αυτή ήταν η γυναίκα του, η σύντροφός του, η φίλη του ,και η μάνα του. Με αυτήν μοιράστηκε, όνειρα, χαρές, και λύπες. Αγάπες, μίση και περιπέτειες. Καλές και χαρούμενες στιγμές, κακές και επικίνδυνες καταστάσεις, με ωραίες ή άσχημες αναμνήσεις, και με έντονα συναισθήματα για την διαιτησία του Ποδοσφαίρου. ΄Ολα αυτά κατά την διάρκεια της καριέρας του, τα οποία είναι και η ανταμοιβή του.

Κλείνοντας ,πρέπει να πούμε ότι η μικρή αλλά παντο- δύναμη αυτή κυρία ,που λέγεται ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ, ήταν το εργαλείο ,που έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα, τον έκανε γνωστό,  επώνυμο και διάσημο και στις περισσότερες  περιπτώσεις, επειδή έκανε άριστες εμφανίσεις , έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και είχε καλή κοινωνική αποδοχή.

Δικαίως, λοιπόν η  ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ, μπορεί να είναι μικρή μεν αλλά θεωρείται, ότι είναι μια παντοδύναμη κυρία, όταν είναι  στη κατοχή και την χρήση των ανθρώπων.

   *ΜΗ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Σ.Δ.Π.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή