“Ιάκωβος Φιλιππούσης: Άμα τρουπώσω, τρούπωσα”

Print Friendly, PDF & Email

“Θα θυμάστε εκείνη φράση που επαναλάμβανε έξοχα ο Κώστας Βουτσάς στην ταινία «Ενα έξυπνο μούτρο» του Γιάννη Δαλιανίδη: «Είναι να μην τρουπώσω. Αμα τρουπώσω, τρούπωσα».

Κάπως έτσι τρούπωσε κι ο Ιάκωβος Φιλιππούσης στην ΕΠΟ και τώρα δεν λέει να ξετρουπώσει. 

Αρχικά το Φθινόπωρο του 2016, μέσω του τέως υφυπουργού αθλητισμού, Στ. Κοντονή, ως «διορισμένος από τις FIFA/UEFA σύμβουλος διοίκησης».

Από το Οκτώβριο του 2017 συνέχισε ως «διευθυντής επικοινωνίας» και από τον Απρίλιο του 2021 κατέλαβε τη θέση του «εκτελεστικού γραμματέα».

Η σχέση του Φιλιππούση με το ποδόσφαιρο ουδέποτε ήταν στενή. Ως δημοσιογράφος ειδικευόταν στο μπάσκετ ως παράγοντας, μέσω του Μίνωα Κυριακού κατάφερε να μπεί στην ΕΟΕ.

Με το ποδόσφαιρο έτυχε να ασχοληθεί ως διευθυντής του γραφείου του Στ. Κοντονή, κατά την ταραγμένη περίοδο 2015 – 2016 και να έρθει σε επαφή με το παραγοντικό κομμάτι του, το οποίο θεωρούσε… μπασκλάς. Όπως και τους προέδρους των ΕΠΣ.

Ο Φιλιππούσης από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην ΕΠΟ στόχευε στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα. Ήταν η υψηλότερη ιεραρχικά και η καλύτερα αμοιβόμενη, εξαιρουμένων του προπονητή της Εθνικής Ανδρών και του προέδρου της ΚΕΔ.

Τον Απρίλιο του 2021 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον φιλόδοξο Ιάκωβο. Θα γινόταν άτυπα «πρόεδρος της ΕΠΟ». Η παρουσία του Θ. Ζαγοράκη στη θέση του προέδρου δεν αποτελούσε εμπόδιο. Ειδικά από τη στιγμή που ο αρχηγός της Εθνικής το 2004, όταν ήρθε η στιγμή, βάσει καταστατικού, να προτείνει πρόσωπο για τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα, προτίμησε ν’ αποχωρήσει από την Εκτελεστική Επιτροπή, παρά να προτείνει τον Φιλιππούση, όπως του είχε ζητηθεί.

Έξι μήνες μετά ο Ζαγοράκης θα παραιτούνταν από την ΕΠΟ μην αντέχοντας να παριστάνει τον πρόεδρο σε μια ομοσπονδία που δεν μπορούσε να διοικήσει.

Ο Φιλιππούσης, θωράκισε τσ νέο του ρόλο. Μέσω του νέου καταστατικού της ΕΠΟ, τ καλοκαίρι του 2021, πήρε εξουσίες ανάλογες με αυτές του προέ δρου και σε κάποια θέματα, όπως το προσωπικό της ομοσπονδίας, υπέρτερες αυτού.

Επί της ουσίας μετέτρεψε εαυτόν ως το πρόσωπο – κλειδί στην ομοσπονδία, χωρίς την συναίνεση του οποίου, τίποτε δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Τουλάχιστον όχι απρόσκοπτα…

Μετά τις εκλογές του 2021 και αφού αναβαθμίστηκε σε Εκτελεστικό Γραμματέα με επεισοδιακό τρόπο, ζήτησε να του καταβληθούν επιπλέον περίπου 28.000 ευρώ ως «εκτός έδρας».

Δηλαδή να πληρωθεί εξτρά τις παρουσίες του ως διευθυντής επικοινωνίας στους αγώνες της Εθνικής Ομάδας και σε όσα ταξίδια συνόδευε τον Γραμμένο.

Όταν ο αναπληρωτής οικονομικός διευθυντής, Ν. Κολιολιός, αρνήθηκε επειδή δεν προβλεπόταν στη σύμβασή του, βρέθηκε ουσιαστικά εκτός ομοσπονδίας.

Λειτουργώντας μονομερώς, ο Φιλιππούσης προχώρησε σε αναδιάρθρωση της οικονομικής υπηρεσίας διατηρώντας στη θέση του διευθυντή πρόσωπο που είχε καταδικαστεί από τις επιτροπές της ΕΠΟ για την υπόθεση «Travel Plan» και υποβιβάζοντας τον Κολιολιό.

Τον Ιούλιο 2021 ήρθε η απόλυση του Κολιολιού, χωρίς το θέμα να περάσει από την Εκτελεστική Επιτροπή, όπως αναφέρουν οι δύο δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής σε βάρος της ΕΠΟ, και βάσει των οποίων η απόλυση κρίθηκε άκυρη.

Η ΕΠΟ έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο. Αν δεν δικαιωθεί θα πρέπει να καταβάλλει στον Κολιολιό περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, λόγω των χειρισμών του Φιλιππούση.

Αλλά ούτε και με τον Μπαλτάκο υπήρξε νηνεμία στην ΕΠΟ. Οι κόντρες του παντοδύναμου Εκτελεστικού Γραμματέα με το νέο πρόεδρο, ήταν συχνές. Ένα σχεδόν καθημερινό μπρα ντε φερ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην ομοσπονδία.

Το Δεκέμβριο του 2022, ο Φιλιππούσης, που προτάθηκε από τον Μπαλτάκο για τη θέση που κατέχει, έστειλε επιστολή στις ΕΠΣ, που άρχιζε ως εξής: “Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί την επαγγελματική μου επάρκεια και την θεσμικότητα των πράξεών μου. Πολύ περισσότερο σε κάποιον που, ενώ επαγγέλλεται δημόσια ρόλο «επόπτη» της λειτουργίας της Ε.Π.Ο., υπολείπεται στοιχειωδών γνώσεων των διατάξεων του Καταστατικού της Ε.Π.Ο. και μετά από 6 μήνες στη θέση του δεν έχει φροντίσει να ενημερωθεί ούτε καν για τα βασικά που άπτονται των κυρίαρχων θεμάτων της Ομοσπονδίας…». Προφανώς αναφέρονταν στον πρόεδρο της ΕΠΟ.

Λίγες ημέρες αργότερα, όπως καταγράφηκε από δημοσιεύματα, που δεν διαψεύστηκαν, συμμετείχε σε απόπειρα οκτώ μελών Εκτελεστικής Επιτροπής να προκαλέσουν, λόγω της απουσίας τους, τεχνική έλλειψη απαρτίας από συνεδρίαση, ώστε να οδηγηθεί σε παραίτηση ο Μπαλτάκος.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού ο Μπαλτάκος αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να παραιτηθεί, οπότε ο δυο τους οδηγήθηκαν στη λύση της αναγκαστικής συμβίωσης.

Στην πορεία του Φιλιππούση στην ΕΠΟ έχουν καταγραφεί πολλά.

Οπως για παράδειγμα το επεισόδιο με τον Λεωνίδα Θωμαϊδη στα γραφεία της ΕΠΟ επειδή δεν έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες για να έρθουν στην ΕΠΟ χρήματα από τη FIFA με προορισμό τη Super League 2.

Για τη «δημιουργική λογιστική» στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις που εμφανίζουν την ΕΠΟ πλεονασματική, επειδή δεν καταβάλλει στις ΕΠΣ χρήματα που τους οφείλει.

Ή για την υπόθεση της Επισκοπής το 2022 στην οποία δεν έγινε ανάκληση δελτίων στον χρόνο που έπρεπε παρότι είχαν διαπιστωθεί οφειλές.

Σε μία οκταετία ο Ιάκωβος Φιλιππούσης έγινε «εν τις πράγμασι» ένας παράγοντας με αρμοδιότητες προέδρου της ΕΠΟ και δημιούργησε ένα δικό του ισχυρό σύστημα στην ομοσπονδία.

Ωστόσο, η ΕΠΟ δεν μπορεί πλέον να διοικηθεί, ούτε από «προέδρους γλάστρες», ούτε με βυζαντινισμούς, ούτε στο εσωτερικό της να σοβεί μια διαρκής κρίση κι ένας ανταγωνισμός για τα πρωτεία ανάμεσα στο νέο πρόεδρο και τον εκτελεστικό γραμματέα, που στα μόνα που οδηγεί είναι η αστάθεια, η αναποτελεσματικότητα και η ίντριγκα.

Η επόμενη ημέρα στην ΕΠΟ απαιτεί καθαρές λύσεις και νέα πρόσωπα, στις θέσεις στις οποίες αυτά που είναι σήμερα, έκλεισαν τον κύκλο τους…”

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα FORZA στις 27/4/2024 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή