“Κεραυνοί” Μονεμβασιώτη: “Άχρηστος ο Βασιλειάδης, μαζί του κάποιοι είχαν καταπιεί την καραμέλα των 12 ομάδων στη SL 1”

Ιntime/ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Print Friendly, PDF & Email

Ο ιδιοκτήτης του Απόλλωνα Σμύρνης και πετυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο σίτισης, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, μιλάει στο SoccerPlus και επισημαίνει τα οικονομικά προβλήματα που κυριαρχούν στην Σούπερ Λιγκ 2, την ανούσια πρόταση περί ατομικών προπονήσεων και τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από αυτήν, ενώ καυτηριάζει το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1 το οποίο διεξάγεται με μόλις 14 ομάδες, τις αποφάσεις του πρώην υφυπουργού αθλητισμού και μας λέει τι ισχύει αυτή την στιγμή με τα τηλεοπτικά του Απόλλωνα, δεδομένου ότι έχουν να μπουν κάμερες στο γήπεδο της Ριζούπολης για να δείξουν αγώνα των κυανόλευκων, πάνω από ένα χρόνο.

 • Αυτήν τη στιγμή νοιώθετε δικαιωμένος από την στάση σας στο θέμα με τα τηλεοπτικά δικαιόματα; Ο Απόλλωνας επέλεξε ένα μοναχικό δρόμο και δεν ξέρουμε που είναι ακριβώς η υπόθεση για την οποία μιλάμε, αν είναι στα δικαστήρια ή περιμένουμε κάποιες εξελίξεις.

Ο Απόλλωνας είναι πάντα σε μοναχικό δρόμο, εδώ και πολλά χρόνια και δεν είναι μόνο στα τηλεοπτικά, είναι και σε άλλες θέσεις. Θα δείτε ότι πριν λίγες μέρες ψηφίσαν οι ομάδες 11-1 για να αρχίσουν οι ατομικές προπονήσεις. Ο Απόλλωνας βγήκε και είπε εμείς δεν συμφωνούμε με τις ατομικές προπονήσεις γιατί είναι άχρηστες και δεν έχουμε και τα χρήματα να τις υποστηρίξουμε, οπότε μην κάνετε το λάθος. Το κάνανε το λάθος το υποστηρίξανε και μετά διαπιστώσανε ότι δεν μπορούν να κάνουν όλα εκείνα που απαιτούν τα πρωτόκολλα. Οπότε καταλαβαίνεται ότι ο Απόλλωνας γενικά έχει μια μοναδική διαδρομή. Τώρα για τα τηλεοπτικά που με ρωτήσατε. Εμείς αν μας καλούσε η ΕΡΤ και μας έλεγε ότι θέλει να μας κάνει μια μείωση κανονική, δηλαδή λογική, θα λέγαμε ναι. Η ΕΡΤ όχι μόνο δεν μας κάλεσέ, μας απαξίωσε και προσπαθούσε να μας κάνει έμμεσες προτάσεις χρησιμοποιώντας κάποιους άλλους έμμεσους παράγοντες. Όταν λοιπόν ξεκίνησε το πρωτάθλημα, αποφάσισε να μας αποκλείσει. Μας κατήγγειλε το συμβόλαιο και μας λέει “δε σας δίνω μια”.

Αυτό δεν έχει γίνει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Και δεν ντραπήκανε που δεν βγήκε ούτε ένας να πει “τι είναι αυτό;”. Δεν βγήκε ούτε ένα μέλος της ΕΠΟ, δεν βγήκε ούτε ένα μέλος της Σούπερ Λίγκας (γιατί αυτή τη σύμβαση την κάναμε εμείς όταν παίζαμε στην Σούπερ Λίγκα) και δεν βγήκε ούτε ένας να μας υποστηρίξει από την Σούπερ Λιγκ 2.

Άρα καταλαβαίνετε ότι όπως είπα το “μοναχικός δρόμος”, είναι όντως μοναχικός. Αναγκαστήκαμε, μας ανάγκασαν δηλαδή, να πάμε στα δικαστήρια και πήγαμε στα δικαστήρια. Περιμένουμε τώρα σε πέντε χρόνια να δικαιωθούμε.

 • Οπότε είναι μια υπόθεση η οποία θα τραβήξει. Αυτό το διάστημα, έχει περάσει από το μυαλό σας να κάνετε ένα εγχείρημα αντίστοιχο με αυτό του ΠΑΟΚ δεδομένου, ότι αυτή τη στιγμή είναι και αυτός χωρίς συμβόλαιο με τηλεοπτικό πάροχο;

Όχι, δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί ο ΠΑΟΚ έχει φτιάξει μια πλατφόρμα η οποία σήμερα κανείς δεν ξέρει πόσο δοκιμασμένη και αποτελεσματική είναι. O δεύτερος λόγος είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει τη μισή Ελλάδα για οπαδούς. Άρα λοιπόν ο ΠΑΟΚ μπορεί να συγκεντρώσει πολλούς συνδρομητές σε αυτή τη πλατφόρμα και να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Εμείς είμαστε μια ομάδα που τα τελευταία 20-25 χρόνια έχουμε απολέσει τους φιλάθλους μας. Είμαστε μια ομάδα σε μια περίοδο παρακμής η οποία δυστυχώς για εμάς συνεχίζεται. Και κάνουμε μεγάλο αγώνα να επαναφέρουμε την ομάδα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Άρα εμείς δεν έχουμε κόσμο για να κάνουμε το ίδιο πράγμα.

 • Θα στεφτεί πιστεύετe με επιτυχία η προσπάθεια για να επιστρέψει φέτος ο Απόλλωνας στην Σούπερ Λίγκ 1;

Μόνο ο θεός το ξέρει. Όπως ξέρετε ο κορωνοϊός μας πήγε πίσω. Αύριο αν σκάσει ένα θέμα με τα ελληνοτουρικά; Δεν ξέρουμε. Είναι τόσοι πολλοί οι αστάθμιστοι παράγοντες, με τους οποίους κανένας μας δεν ξέρει τι θα συμβεί. Αυτό που ελπίζουμε είναι στο τέλος να ανέβει και η ομάδα μας αλλά μετά βεβαιότητας δεν μπορεί να το πει κανένας.

 • Ποια είναι η γνώμη σας για το περσινό σχέδιο της αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών πρωταθλημάτων που είχε την σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης;

Εγώ δεν θα μιλήσω για την προηγούμενη κυβέρνηση, θα μιλήσω για έναν άχρηστο υπουργό. Ο κύριος Βασιλειάδης αποδείχτηκε πολύ κακός υφυπουργός για το ποδόσφαιρο και επικίνδυνος. Αλλά δεν φταίει μόνο ο κύριος Βασιλειάδης. Μαζί με τον Βασιλειάδη ήταν τρεις – τέσσερις κύριοι οι οποίοι είχαν καταπιεί την καραμέλα ώστε να μπορέσουν οι ομάδες να γίνουν 12 στην Α Εθνική. Αλλά επειδή οι ομάδες στύλωσαν τα πόδια οι 12 ομάδες έγιναν 14. Μια χώρα με 10 εκατομμύρια πληθυσμό και δυο με τρία εκατομμύρια ξένους, δηλαδή 13 εκατομμύρια κατοίκους δεν μπορεί να έχει πρωτάθλημα των 12 ομάδων. Των 10 και των 12 ομάδων έχει η Αλβανία που έχει 1,5 εκατομμύριο πληθυσμό, έχει η Κύπρος που έχει πολύ μικρό πληθυσμό, δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει τόσες λίγες ομάδες, εκτός και αν κάποιοι ξέρουν ότι θα μικρύνει η Ελλάδα. Επειδή λοιπόν εμείς ξέρουμε ότι η χώρα μας έχει μια ιδιαίτερη προστασία από ψηλά, θεωρούμε ότι η χώρα μας θα έπρεπε να έχει το ελάχιστο 16 με 18 ομάδες.

 • Αυτή η αύξηση των ομάδων πιστεύεται ότι θα υπάρξει;

Δεν το ξέρω αυτό, δεν μπορώ να το απαντήσω.

 • Σε αυτά που μου έχετε πει μέχρι τώρα αλλά και στις ανακοινώσεις που έχει βγάλει ο Απόλλωνας για τις προπονήσεις και τις αντικειμενικές δυσκολίες, μπορούμε να βρούμε την απάντηση στο γιατί ενώ στην αρχή ζητούσατε να κάνετε προπονήσεις εν όψει των επερχόμενων αγώνων, τώρα δεν θέλετε;

Ακούστε, βγαίνει ο πρωθυπουργός και εξαγγέλλει και λέει ότι το ποδόσφαιρο θα επανέλθει στο έβδομο στάδιο. Το θυμόσαστε; Μετά από δυο μέρες βγαίνει ο υπουργός και λέει ότι εξετάζουμε πολύ σοβαρά και θα δώσουμε προπονήσεις στην Σούπερ Λιγκ 1. Βγαίνει λοιπόν ο Απόλλωνας και λέει «Κύριοι, θα κάνουμε και εμείς προπονήσεις, διότι αν τερματίσουμε δεύτεροι, θα παίξουμε με ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1 μπαράζ. Άρα δεν μπορούμε να υπολειπόμαστε σε προπονήσεις». Αυτή ήταν η ανακοίνωση η δική μας. Μετά από λίγες ημέρες πριν φτάσουν τα πρωτόκολλα, έβγαλε ανακοίνωση ο Απόλλωνας που έλεγε ότι εμείς δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τις ατομικές προπονήσεις διότι έχουν μεγάλο κόστος και για το ότι δεν θα τηρηθούν από τις περισσότερες ομάδες της Β Εθνικής λόγω του ότι είναι εξαθλιωμένες οικονομικά και δεν έχει νόημα. Θα περιμένουμε μέχρι να απελευθερωθεί η κανονική προπόνηση και να πούμε, έχει νόημα να κάνουμε ατομικές προπονήσεις; Δεν έχει. Οι περισσότεροι παίκτες της Β Εθνικής είναι για ένα χρόνο και όλοι έχουν σκοπό κάποια στιγμή να αλλάξουν ομάδα. Άρα τι νόημα έχει να πας εσύ να προπονείς ένα παίκτη Μαϊο μήνα, Ιούνιο μήνα, για να κάνει τι; Για να κάνει μεταγραφή; Δεν μπορείς να κάνεις έναν προγραμματισμό, αυτή τη στιγμή δεν ισχύει ότι εμείς μπορούμε να παίξουμε σαν Β Εθνική.

 • Η Σούπερ Λιγκ 2 δίνει την εικόνα μιας κατηγορίας στην οποία οι ομάδες που συμμετέχουν είναι συνεχώς με το «χέρι απλωμένο».

Δηλαδή ζητάνε λεφτά; Αυτό εννοείται απλωμένο;

 • Ναι, ότι περνάνε κάποιες οικονομικές δυσκολίες, προφανώς αυτό δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για όλες τις ομάδες, αλλά είναι μια γενική κατάσταση. Αυτή τη στιγμή πιστεύετε ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τους αρμόδιους σε μείωση των επαγγελματικών ομάδων;

Όχι δεν είναι αυτή η λύση. Καταρχήν πρέπει να βρούμε την αιτία, να δούμε τι φταίει που η Σούπερ Λιγκ 2 είναι μέσα στο πρόβλημα. Αιτία είναι το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι προηγούμενοι υπουργοί αντί να φροντίζουν τα συμφέροντα του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, φροντίζανε να κρατάνε την θέση τους, διατηρώντας με τις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου μια ηρεμία. Δηλαδή είχανε μια μεγάλη πίεση και αναγκαζόντουσαν οι άνθρωποι αυτοί, να δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε αυτά τα θέματα. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι γιατί δεν έχουν νομοθετήσει σωστά. Αν λοιπόν υπήρχε κανονική νομοθέτηση, όπως υπάρχει σε όλες τις δυτικές χώρες της Ευρώπης, θα υπήρχαν έσοδα και σε αυτές τις ομάδες. Οι ομάδες αυτές είναι αδικημένες και είναι αδικημένες από το πλαίσιο. Δεν υπάρχει νόμος, δεν υπάρχει πλαίσιο, δεν υπάρχουν έσοδα. Αυτές οι ομάδες λοιπόν έχουν μόνο να συντηρούν έξοδα, ελάχιστα έσοδα, φέτος η ΕΡΤ τους έδωσε 400 χιλιάρικα και κάποια χρήματα από αυτά δεν τους τα δίνει τώρα γιατί διακόπηκε το πρωτάθλημα, είναι στην απόλυτη φτωχοποίηση οι ομάδες αυτές.

Είναι λάθος λοιπόν που οι δημοσιογράφοι δεν κάνουν μια πραγματική έρευνα γύρω από τα προβλήματα αυτών των κατηγοριών και για τη Σούπερ Λιγκ 2 και για τη Φούτμπολ Λιγκ για να δείτε τι φταίει. Αντίθετα τις δείχνουνε τις ομάδες αυτές με το δάχτυλο λέγοντας τους ότι ξέρετε κάτι; Εσείς κάνατε διάφορες κακές πράξεις. Πείτε μου εσείς, μπορείτε να αντέξετε να έχετε μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό ο οποίος έχει μόνο έξοδα; Να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν χάσει πάνω από 50.000 άνθρωποι θέσεις εργασίας οι οποίοι δούλευαν στο ποδόσφαιρο; Να σας θυμίσω ότι εσείς αν πέρνατε ένα μισθό σαν δημοσιογράφος 1.500€ τώρα στο ίδιο μέσο το οποίο δουλεύετε, τώρα παίρνετε τα μισά ή λιγότερα; Για όλα αυτά λοιπόν, που όλοι χάνουνε χρήματα, δεν έχουν ευθύνη και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι όφειλαν να έχουν αναδείξει το θέμα; Που είναι το πρόβλημα του ποδοσφαίρου; Στη βια που μας λένε όλοι; Όχι, το πρόβλημα είναι στην φτωχοποίηση.

 • Για το θέμα που συζητήσαμε στην αρχή με τα τηλεοπτικά, αν πάνε όλα καλά και ο Απόλλωνας ανέβει, παραμένει το πρόβλημα ως έχει ή θα έχετε κάποιες καινούριες προτάσεις;

Εμείς περιμένουμε ότι και στη Σούπερ Λιγκ 1 και στις υπόλοιπες κατηγορίες θα υπάρχει πάντα κεντρική διαχείριση. Αν δεν επανέλθει η κεντρική διαχείριση, υπάρχει περίπτωση ομάδες σαν τον Απόλλωνα να αφανιστούνε και δεν είναι μόνο ο Απόλλωνας, είναι πολλές επαρχιακές ομάδες οι οποίες δεν έχουνε τόση μεγάλη εμπορική αξία. Άρα λοιπόν, έρχονται οι εταιρίες των τηλεοπτικών και τις ρυθμίζουνε τις αξίες όπως τις εννοούν αυτές. Δεν γίνεται όμως έτσι…

 • Πάντως η συνολική προσπάθεια που κάνετε στον Απόλλωνα είναι άξια συγχαρητηρίων γιατί από την αρχή έχετε αντιμετωπίσει πάρα πολλές δυσκολίες, όμως έχετε μια πίστη, έχετε μια μεθοδικότητα και δεν το βάζετε κάτω. Δυο λόγια πάνω σε αυτό.

Ο στόχος ο δικός μας είναι να προχωράμε μοναχικά και να είμαστε εντάξει με την συνείδηση μας. Παλεύουμε μόνοι μας σε αυτά τα έξι χρόνια που είμαστε μεσ’ την ομάδα και στόχος μας είναι πώς να την βάλουμε πάλι στο ποδόσφαιρο.

 • Να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σας και θα σας κάνω και άλλες ερωτήσεις σε λίγες βδομάδες, με την ευχή ο Απόλλωνας θα βρίσκεται ξανά στην Σούπερ Λιγκ 1.

Η πιο ωραία ευχή που θα μπορούσατε να μας δώσετε είναι αυτή.

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή