Κουπτσίδης: Περίεργη σύμπτωση η παραπομπή της ΑΕΚ – Ο κ. Αυγενάκης είναι Ολυμπιονίκης ή μήπως έχει μετάλλιο;

ΙΝΤΙΜΕ / ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Print Friendly, PDF & Email

Ο πρόεδρος της Γρεβενών, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και υποψήφιος στις εκλογές του Σαββάτου (27/3), Δημοσθένης Κουπτσίδης, μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ και στον Αγγελο Στίμο για τις παρεμβάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη στην εκλογική διαδικασία της ομοσπονδίας, για την υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη, ενώ αποκάλυψε πως θα γνωστοποιήσει μέσω social media από την Παρασκευή τι θα ψηφίσει διότι αμφιβάλλει για το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που επέβαλλε του Υπουργείο.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δημοσθένη Κουπτσίδη σε απόδοση SoccerPlus:

Για το αν θα γίνουν τελικά οι εκλογές το Σάββατο: «Θεωρώ ότι θα γίνουν αν και φτάσαμε στο παρά ένα. Αλλά με την ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού έχουμε πολλά επεισόδια. Από τον Ιούλιο του 2020, όταν προκηρύχθηκαν για πρώτη φορά οι εκλογές, φτάσαμε αισίως στις 27 Μαρτίου το 2021. Να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει και αν δεν μας προλάβουν τυχαία γεγονότα από καταγγελίες, τροπολογίες και παραπομπές. Είναι συμπτώσεις που κάτι… θυμίζουν. Από ένα σωματείο που δεν υπάρχει. Και προχθές βγήκε κάτι άλλο και αύριο μπορεί να βγει. Περίεργες συμπτώσεις που μας παραξενεύουν. Ερχόμαστε μία-δύο μέρες πριν τις εκλογές με την παραπομπή της ΑΕΚ και ανοίγουμε ένα θέμα, του οποίου ο χρονικός ορίζοντας παραξενεύει. Συμπτώσεις που είναι υπερβολικές για να είναι συμπτώσεις. Επίσης έρχονται τροπολογίες με αναδρομικό χαρακτήρα, που προσπαθούν να κόψουν και να ράψουν. Στη δημοκρατία όμως δεν υπάρχουν αδιέξοδα, πρέπει να αφήνεις τη διαδικασία να εξελιχθεί».

Για την υποψηφιότητα Ζαγοράκη: «Είναι ο εμβληματικός αρχηγός. Δεν τίθεται αμφισβήτηση για τον Ζαγοράκη. Είχε και μία διοικητική εμπλοκή και δεύτερη θητεία ως ευρωβουλευτής, έχει τα εχέγγυα να λειτουργήσει. Και βεβαίως το εκδηλώνει και ο ίδιος. Δεν υπάρχουν αρνήσεις για τον Ζαγοράκη. Εστω και σε αυτό το θέμα υπάρχει μία ομοθυμία και ομοφωνία».

Για τις παρεμβάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού: «Είναι ωμή παρέμβαση όταν λέει πρέπει να βγει ο τάδε ή πρέπει να βγει ο άλλος. Μήπως είναι Ολυμπιονίκης ο κ. Αυγενάκης, πρωταγωνίστησε σε κάποιο άθλημα, ή πήρε μετάλλιο για να διοριστεί υφυπουργός Αθλητισμού; Δεν μπορεί να είναι ένα και μοναδικό το κριτήριο. Από το Σεπτέμβριο που ψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο μας έχει φέρει 15-20 τροπολογίες και τη μία λέει το ένα, τη μία το άλλο. Εχει στρέψει όλο τον αθλητισμό απέναντί του. Είναι πραγματικά φαινόμενο. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα παρεμβαίνει σε τόσα πολλά θέματα και επί παντός επιστητού. Μπορεί να υπάρχουν προτιμήσεις, συμπάθειες και φιλίες αλλά δεν μπορείς να τις επιβάλλεις. Είναι τραγικό. Κανείς δεν επέβαλλε στον πρωθυπουργό να έχει τον Αυγενάκη υφυπουργό Αθλητισμού. Ετσι και αυτός δεν μπορεί να επιβάλλει τον πρόεδρο σε κάθε ομοσπονδία ή να υποδεικνύει τους εκλέκτορες. Ας βγάλει λοιπόν ένα διάταγμα για να διορίσει μία διοικούσα επιτροπή που τόσο πολύ επιθυμεί».

Για το ποια πρέπει να είναι τα προσόντα των υποψηφίων: «Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να υπάρχει διάθεση. Πρώτη φορά όμως βγαίνει ένας υπουργός και εξαγγέλλει θα κατέβει ο τάδε και πρέπει να βγει εκείνος και άλλος. Αν όμως δεν το επιθυμώ, δεν μπορεί να μου το επιβάλλει κανείς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με επιβολή. Αν είναι ας μας πει να μην ασχολούμαστε άλλο. Γιατί να μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία και να είμαστε και εμείς υποψήφιοι; Ας ψηφίσει μία διάταξη που θα λέει ότι για να είσαι υποψήφιος θα πρέπει να έχεις πάρει μετάλλιο. Είναι κάτι που δεν γίνεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι συμβολικό να ηγηθεί ο αρχηγός του 2004, αλλά όχι δεν είναι συμβολικό να είναι όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής αθλητές. Ας πάρουμε τότε όλη την 11αδα του 2004 ή την 18αδα και να την ορίσουμε Εκτελεστική Επιτροπή. Με όλες τις ομοσπονδίες έχει κάποιο θέμα ο κ. Αυγενάκης, με την ΕΠΟ το μεγαλύτερο. Αυτό δείχνουν οι τροπολογίες. Κάθε φορά κάτι θέλει να… διορθώσει. Δεν μπορώ όμως να αποκλείσω όποιον θέλει να είναι υποψήφιος. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών, της μεγαλύτερης Ενωσης της χώρας. Ο Υπουργός όμως που είναι ο θεματοφύλακας αυτών των θεμάτων, έρχεται και υποδεικνύει και προσδιορίζει και επιβάλλει».

Για το γεγονός ότι δεν επετράπη οι εκλογές να γίνουν με φυσική παρουσία: «Αυτό είναι τραβηγμένο. Μιλάμε για 53 Ενώσεις, που κάποια μέλη έχουμε ελευθέρας κίνησης. Αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή νουθετούμε και προσπαθούμε να επιβάλλουμε. Είναι σαν μία Λερναία Υδρα που κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν δέκα…»

Για την κόντρα που υπάρχει μεταξύ ΕΠΟ και υφυπουργείο Αθλητισμού: «Όχι, είναι η κόντρα από το υφυπουργείο προς την ομοσπονδία. Η ΕΠΟ ακολουθεί τους κανόνες και τους νόμους. Είμαστε υποψήφιοι με βάση το καταστατικό και τους νόμους και γίνεται ό,τι γίνεται σε κάθε δημοκρατική χώρα. Ας πούνε λοιπόν ότι δεν θα γίνει δημοκρατικά η διαδικασία κι ας μας αποκλείσουν. Ντρέπομαι με τον τρόπο που γίνεται αυτό και είμαι και στον ίδιο πολιτικό χώρο. Εχουν ξεπεραστεί τα όρια. Αν υπάρχει κάτι προσωπικό ας μας το πει, ότι εμείς δεν είμαστε αρεστοί και είναι κάποιοι άλλοι. Ας το βάλει σε τροπολογία ότι οι πέντε πρέπει να είναι πρωταθλητές ή να έχουν πάρει μετάλλιο. Πού αλλού έχει γίνει ο υφυπουργός να λέει ότι εγώ θέλω τον τάδε πρωταθλητή να εκλεγεί. Θα μπορούσε να είναι τεχνικός σύμβουλος, να είναι στο αγωνιστικό κομμάτι. Δεν φιλοδοξούμε να αναλάβουμε τα αγωνιστικά του ποδοσφαίρου ή να κάνουμε το σκάουτινγκ. Αυτή είναι η δουλειά αυτών που είναι πρωταθλητές. Άλλο όμως είναι το διοικητικό, άλλο το οργανωτικό και άλλο το αγωνιστικό. Στην ΕΕ κανείς δεν λέει ότι είναι γκουρού του ποδοσφαίρου και παντογνώστης».

Για το τι καινούριο θα φέρει η νέα διοίκηση: «Δεν ξέρω, αυτό θα φανεί από το αποτέλεσμα. Θα φέρει πάντως έναν αέρα διαφορετικό η παρουσία του Ζαγοράκη, ο οποίος έχει μία αναγνωρισιμότητα στις διεθνείς ομοσπονδίες πανευρωπαϊκά. Είναι ένα πρόσωπο, που μπορεί να αναδιοργανώσει, να αναβαθμίσει και να αναβαπτίσει την εθνική, που είναι η εικόνα του ποδοσφαίρου μας. Η εικόνα της ομοσπονδίας είναι η εθνική, και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και εκεί θα δώσει βαρύτητα. Αν πάει η εθνική καλά εμπνέει όλο το ποδοσφαιρικό κομμάτι, γιατί υπάρχουν κίνητρα όπως συνέβη το 2004, όπου και μετέπειτα υπήρξε καλή συνέχεια. Εχει γίνει ήδη το ριστάρτ με τον Φαν’τ Σχιπ και μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Η εμπειρία του Θοδωρή θα δώσει νέα ώθηση».

Για τις εισηγήσεις που έκαναν οι ειδικοί σε αγωνιστικά θέματα: «Από την εμπειρία που έχω από την ΕΕ ό,τι θέματα έχουν έρθει από τους τεχνικούς διευθυντές για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και τις εθνικές έχουν περάσει όλα όπως που τα εισηγούνται. Γιατί είναι ειδικοί. Εχουμε τεχνικούς διευθυντές τον Κωνσταντινίδη και τον Φύσσα. Όπως έρχονται οι εισηγήσεις, τις περνάμε. Δεν παρεμβαίνει κανένας σε αυτό το κομμάτι. Όταν ένας έχει ασχοληθεί δεν θα τον κρίνουμε. Όταν παίρνεις ένα προπονητή δεν του δίνεις χαρτάκι για την 11αδα. Ομόφωνα περνούσαν οι αποφάσεις τους».

Για το αν μπορεί να ενώσει ο Ζαγοράκης τους τέσσερις μεγάλους: «Δεν είναι εύκολο το στοίχημα αλλά έχει τα εχέγγυα. Θέλει όμως και βοήθεια και από την πολιτεία. Είναι δύσκολο αυτό το κομμάτι όταν υπάρχει ανταγωνισμός σε σωματειακό επίπεδο και υπάρχουν οικονομικής φύσεως συμφέροντα. Σε αυτό το κομμάτι όμως η ΕΠΟ δεν ανακατεύεται. Υπάρχει η λίγκα, η κοινοπραξία που έχουν κάνει οι ομάδες. Ο,τι έρχεται από τη λίγκα, όπως έρχεται έτσι περνάει. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της λίγκας, ούτε στη SL2 ούτε στη FL επεμβαίνουμε. Η ΕΠΟ αποφασίζει μόνο όταν έρχονται αντικρουόμενες προτάσεις από τη SL1 και τη SL2, όπως είναι η άνοδος και ο υποβιβασμός. Το θέμα της διαιτησίας έχει φύγει από την ΕΠΟ έχει πάει στον Κλάτενμπεργκ. Η ΕΠΟ έχει μόνο τα ερασιτεχνικά, την εθνική και τα αναπτυξιακά. Τα άλλα τρέχουν με αυτόματο πιλότο από τις κοινοπραξίες που έχουν συσταθεί. Η ΕΠΟ δεν έχει λόγο σε αυτά. Μόνο για το πόσες ομάδες θα ανέβουν από τη Γ’ Εθνική, συγκεκριμένα τέσσερις. Τα άλλα τα αποφασίζουν οι νόμοι».

Για τη συγχώνευση της SL2 με τη FL: «Η ΕΠΟ διαφωνούσε με το νόμο Βασιλειάδη. Επρεπε να συγχωνευθούν οι δύο κατηγορίες και να είναι οι όροι πιο ξεκάθαροι. Αυτό όμως έπρεπε να γίνει από το καλοκαίρι. Πάντως η φιλοσοφία του υφυπουργού σε αυτό το θέμα, ότι πρέπει να είναι λιγότερες οι ομάδες και να υπάρχουν προδιαγραφές στα μετοχικά κεφάλα, είναι αυτά που λέγαμε και εμείς».

Για το πώς βλέπει τα σενάρια που διακινούνται για 12 ομάδες στο πρωτάθλημα της SL1: «Ισως θέλουν να το κάνουν πιο ελκυστικό και με μεγαλύτερα έσοδα. Ισως δημιουργηθεί μία πιο ανταγωνιστική λίγκα. Δεν υπάρχουν παράγοντες να αντέξουν οικονομικά. Όπως και στη SL2 είναι πολλές οι ομάδες και από ένα σημείο και μετά τα παρατάνε. Γι’ αυτό πρέπει να μπαίνουν κριτήρια στο μετοχικό κεφάλαιο. Θέτουν κάποιους όρους και σωστά μπαίνουν. Κι εγώ θέλω να πάρω Πόρσε αλλά δεν έχω τα λεφτά. Αν πάω να την πάρω σε 2-3 μήνες θα μου την πάρουν. Δεν μπορώ λοιπόν να κάνω ομάδα και να ανταγωνιστώ τους μεγάλους και μετά να ψάχνω τι γίνεται με τα τηλεοπτικά. Πρέπει να ελεγχθούν κάποια πράγματα. Να μπουν πιο σοβαρές βάσεις, να ασχολούνται άνθρωποι που μπορούν να αντεπεξέλθουν και όχι να ψάχνουν άλλους τρόπους».

Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές: «Η διαδικασία θα είναι ηλεκτρονική, αλλά δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα, την Παρασκευή θα κάνουμε μία δοκιμαστική. Μπαίνουμε στο σύστημα με τους κωδικούς του taxis. Σε όποια θέματα έχει η ψηφοφορία θα ψηφίζουμε στην ψηφιακή κάλπη. Είναι ο πρόεδρος, είναι η ΕΕ, είναι οι αναπληρωματικοί κτλ. Μόλις ψηφίζεις θα παίρνεις την απόδειξη, θα έρχεται δηλαδή το αποδεικτικό στο τηλέφωνό σου. Εχεις δικαίωμα να αλλάξεις την ψήφο σου οχτώ φορές. Είναι μία διαδικασία που δεν έχει ξαναγίνει. Εύχομαι να μην έχουμε κάποια εμπλοκή, να κολλήσει δηλαδή αυτή η διαδικασία. Επειδή όμως οι καιροί είναι επίφοβοι και πονηροί, προσωπικά θα δηλώσω από την Παρασκευή τι θα ψηφίσω. Είναι δεδομένο ασφαλώς ότι θα ψηφίσω τον Ζαγοράκη και τον Ψαρόπουλο (σ.σ. για την Ολυμπιακή Επιτροπή). Δεν θέλω να αμφισβητηθεί αυτό που θα ψηφίσω και για αυτό θα το δηλώσω από την Παρασκευή με μία ανάρτηση. Η ψήφος πρέπει να είναι μυστική και επειδή δεν μου αρέσει αυτό που γίνεται, διότι όσα ip και να αλλάξω αυτός που χειρίζεται το σύστημα θα ξέρει τι έχω ψηφίσει, θα το δημοσιοποιήσω. Εγώ είχα προτείνει την επιστολική ψήφο, αλλά δεν προβλεπόταν από το καταστατικό. Δηλαδή να ανοίγεται ο φάκελος της Ενωσης και να πέφτει η ψήφος στην κάλπη χωρίς διακριτικά.

Για την απόσυρση του κ. Ψαρόπουλου: «Αν δεν είχε αποσυρθεί από την προεδρία θα ήμουν εκεί, γιατί είχα δώσει το λόγο μου. Θέλω να κοιτάω στα μάτια το συνάδελφό μου και αυτός να κάνει το ίδιο σε μένα».

Για το αν ήταν επιτυχημένη η προηγούμενη διοίκηση και τι πρέπει να κάνει η νέα διοίκηση: «Ηταν επιτυχημένη τηρουμένων αναλογιών. Προσωπικά ήμουν 1,5 χρόνο σε αυτήν τη θητεία. Υπήρξε μεγάλη αντιπαλότητα ανάμεσα στις ομάδες, ήταν μία δύσκολη συγκυρία. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η νέα διοίκηση είναι ένας εξορθολογισμός, να μαζέψει κάποια πράγματα. Να κάνει ειλικρινή διάλογο με όλες τις ομάδες της SL1 και μετά με όλους τους υπόλοιπους. Ένα καθαρό διάλογο να ξεκαθαρίσουν ποιες είναι οι αρμοδιότητες της ΕΠΟ. Αν εξαιρέσουμε ένα κύπελο μετά η ΕΠΟ δεν μπλέκεται. Η διαιτησία είναι ανεξάρτητη, η δικαστική εξουσία ανεξάρτητη, οι λίγκες ανεξάρτητες. Πρέπει να υπάρξει μία αμοιβαιότητα και ειλικρίνεια με όλους. Υπάρχουν πολλές εσωστρέφειες και κόντρες, οι οποίες πρέπει να εξομαλυνθούν γιατί πρώτα από όλα χάνουν οι μεγάλοι. Εκεί που συμφωνούν όπως στο στοίχημα και στην κεντρική διαχείριση κερδίζουν πράγματα όλοι».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή