Κουτσιαύτης: Δεν υφίσταται η αναγκαιότητα ξένων διαιτητών, δεν γίνεται οι ομάδες να υπονομεύουν συνέχεια το προϊόν τους

Κουτσιαύτης
Print Friendly, PDF & Email

Ο διαιτητής της SL1, Αριστομένης Κουτσιαύτης, παραχώρησε την πρώτη του ραδιοφωνική συνέντευξη στην ραδιοεφημερίδα της ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στον Αγγελο Στίμο. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο κριτής του Master REF, Κώστας Ακρίδας.

Μεταξύ άλλων ο διαιτητής της ΕΠΣ Αρτας, τόνισε (σε απόδοση SoccerPlus):

Για το αν είναι θετικό το πρόσημο για την ελληνική διαιτησία τη φετινή σεζόν: «Ναι και εγώ το ίδιο νομίζω, είναι θετικό το πρόσημο. Είναι σημαντικό όταν τελειώνει η χρονιά και δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες για σημαντικές θέσεις, όπως όταν κρίνεται ένας υποβιβασμός, ή κάποια θέση πρωταθλητή ή τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Εχουμε και εμείς ευθύνη σε αυτό το κομμάτι».

Τι είναι αυτό που κρατάει από τη φετινή σεζόν: «Νομίζω είναι σημαντικό ότι αρχίζει ο Έλληνας να καταλαβαίνει τη χρήση του VAR, γιατί υπήρχαν προβλήματα ως προς την κατανόησή του και από τους φιλάθλους και από τους δημοσιογράφους σε πολλές περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να καταλάβουν πώς λειτουργεί. Κατά 95% ίσως και παραπάνω έχουν ληφθεί σωστές αποφάσεις. Στον αθλητισμό η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική. Τα ανθρώπινα λάθη πάντα θα υπάρχουν και ο διαιτητής δεν μπορεί να μην κάνει λάθος. Στο θα Euro δούμε αρκετά λάθη, είναι αδύνατο να μη συμβούν ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο με τους καλύτερους διαιτητές. Ολοι θα καταλάβουν ότι ο μικρόκοσμος μας δεν είναι ο μοναδικός που γίνονται λάθος».

Για το περιβόητο γκολ της Ουρουγουάης στα προκριματικά του Μουντιάλ που ακυρώθηκε μέσω VAR και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών: «Ηταν γκολ, δεν υπάρχει κάποια παράβαση. Μπορεί η πίεση του χρόνου ή της απόφασης να έγειρε σε ένα λάθος, που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την πρόκριση».

Για την εμπιστοσύνη που του έδειξε φέτος ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ δίνοντάς του 14 ορισμούς: «Εχει να κάνει με την απόδοση, την περσινή χρονιά, δεν είχα ούτε ένα on field review δεν είχα καμία τιμωρία από παρατηρητή. Δεν είναι όμως ατομική η προσπάθεια αλλά ομαδική. Είναι σημαντική η συνεργασία με τους βοηθούς αλλά και με τον VAR. Σίγουρα υπάρχει πίεση στην Ελλάδα και όταν παίρνεις σωστές αποφάσεις νιώθεις ωραία».

Για το αν πρέπει να γίνει επαγγελματική η ελληνική διαιτησία: «Αυτό που λέτε είναι πολύ σοβαρό. Εγώ είμαι στο πυροσβεστικό σώμα, η δουλειά μου είναι δύσκολη κυρίως το καλοκαίρι. Μπορεί όμως να τύχει να υπάρχει κούραση. Υπάρχουν παιδιά στον ιδιωτικό τομέα που πιέζονται από τους εργοδότες τους και υπάρχει πρόβλημα με τα σεμινάρια. Σίγουρα θα βοηθήσει αν γίνει επαγγελματική η διαιτησία, διότι θα ασχολείσαι με αυτό περισσότερο. Με τη μελέτη αγώνα, την εκπαίδευση, τη φυσιοθεραπεία και την εκγύμνασή σου. Ο κ. Κλάτενμπεργκ κινείται σωστά προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι ομάδες όμως δεν ξέρω αν θέλουν να δουν την διαιτησία να γίνεται επαγγελματική. Δεν βλέπω προτάσεις από τις ομάδες. Ψάχνουν τώρα να βρουν ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο και τα χρήματα που ζητούν ίσως δεν τα βρουν. Δεν γίνεται όμως να υπονομεύουν συνέχεια το προϊόν τους. Πρέπει να κάνουν ανακωχή οι μεγάλες ομάδες για το καλό του ποδοσφαίρου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Σίγουρα όταν γίνονται λάθη μόνο προς μία κατεύθυνση τότε ο διαιτητής πρέπει να πηγαίνει σπίτι του. Πρέπει όμως πρώτα να σταματήσουμε να σκάβουμε το λάκκο μας».

Για τους ορισμούς των αλλοδαπών ρέφερι: «Νομίζω η αναγκαιότητα των ξένων διαιτητών δεν υφίσταται πια. Σέβομαι την άποψη των ομάδων που τους ζητούν ακόμη, αλλά διαφωνώ. Οι συνθήκες όμως δεν είναι ίδιες όπως στο ξεκίνημά τους. Η απόδοσή τους στο γενικό σύνολο δεν διαφέρει από αυτή των Ελλήνων. Στατιστικά ο αριθμός λαθών τους είναι περίπου ο ίδιος με τον δικό μας. Και τώρα υπάρχει το VAR, άρα τα πάντα διορθώνονται».

Για το πρέπει να αλλάξει στη διαιτησία: «Νομίζω έχουμε δοκιμάσει όλα τα μοντέλα. Ξένους διαιτητές, ξένη επιτροπή, ήρθε η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ. Το πρόβλημα είναι στα νοοτροπία μας, ας αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ο Ελληνας αγαπάει το ποδόσφαιρο και πρέπει να τον φέρουμε στο γήπεδο. Με τα βία και την καχυποψία δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

Για τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ: «Είναι η μεγαλύτερη προσωπικότητα που έχει έρθει. Οι παραστάσεις και η εμπειρία του σίγουρα βοηθούν αν και εμφανίστηκε δυσκολία στα σεμινάρια λόγω του Covid διότι δεν υπήρχε δια ζώσης επαφής. Η διαφορά όμως στη φιλοσοφία του είναι εμφανής. Για παράδειγμα οι κίτρινες και οι κόκκινες κάρτες έχουν μειωθεί σύμφωνα με τα στατιστικά του έτους. Η φιλοσοφία του είναι να επιβαλλόμαστε με την προσωπικότητα μας και όχι με τις κάρτες».

Για τη συνεργασία με τους παίκτες: «Δεν υπάρχουν πλέον κρατήματα στις μεγάλες περιοχές. Αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όχι μόνο για τους Ελληνες διαιτητές. Επίσης, χτυπήματα εκτός φάσεις δεν υπάρχουν όπως στο παρελθόν. Φυσικά δεν έχουν όλοι αντιληφθεί ότι όλα θα ελεγχθούν. Αν όμως έχει κάνει ένα λάθος ο διαιτητής θα τον καλέσει ο VAR και θα αλλάξει η απόφαση. Δεν υπάρχει λοιπόν πλέον λόγος να υπάρχουν διαμαρτυρίες σε φάσεις όπως το πέναλτι, η κόκκινη ή το οφσάιντ».

Για τη νέα αλλαγή στον κανονισμό του χεριού: «Θα αλλάξει άλλη μία φορά αυτός ο κανονισμός, δεν είναι εύκολο για τον διαιτητή να εναρμονίζεται η σκέψη του με το τι ισχύει. Μέχρι πρότινος, οποιοδήποτε χέρι επιτιθέμενου θεωρούνταν παράβαση, αν έμπαινε γκολ, είτε απευθείας, είτε αν υπήρχε μεταβίβαση με το χέρι πριν το γκολ. Τώρα το δεύτερο σκέλος αλλάζει. Αν μπει απευθείας γκολ με το χέρι δεν μετράει, ακόμη και ακούσια, όμως όταν υπάρχει ακούσια επαφή του επιτιθέμενου με το χέρι και στη συνέχεια μπει γκολ από άλλον παίκτη, τότε το γκολ μετράει. Ως προς τους αμυντικούς δεν έχει αλλάξει κάτι. Περιμένουμε την ενημέρωση των νέων κανονισμών από τα σεμινάρια οπότε θα πρέπει να συγχρονιστούμε και εμείς στους νέους κανονισμούς».

Για το ποιοι κανονισμοί δημιουργούν προβλήματα: «Πάντα το χέρι θα είναι πρόβλημα και ο επηρεασμός στο οφσάιντ. Γίνονται προσπάθειες, όμως είναι δύσκολο να λυθεί. Οπότε πρέπει να κοιτάζουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και έτσι να κρίνουμε. Βλέπουμε για παράδειγμα τη χρήση του VAR ότι είναι τελείως διαφορετική σε άλλες χώρες. Θα δείτε και στο EURO ότι η επέμβασή τους σε λάθη θα είναι ελάχιστη, θα επεμβαίνουν μόνο σε πολύ ξεκάθαρες περιπτώσεις».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή