Μεικτό σύστημα επιβολής ποινών στις ΠΑΕ πρότεινουν FIFA/UEFA σε ΕΠΟ και Βρούτση

Print Friendly, PDF & Email

“Το θέμα της επιβολής ποινών από τη ΔΕΑΒ στις ΠΑΕ, που ισχύει από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε ψηφίστηκε ο «νόμος Βρούτση», αποτέλεσε το κύριο θέμα της συνάντησης που έγινε στις 22 Μαρτίου στο Μαρούσι, μεταξύ του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού με εκπροσώπους των FIFA/UEFA, την ΕΠΟ και τη Super League.

Η πλευρά των FIFA/UEFA κατά τη συζήτηση το περιεχόμενο της οποία δεν διέρρευσε μέχρι σήμερα διότι, όπως αποκάλυψε λίγες ημέρες αργότερα ο Π. Μπαλτάκος, συμφωνήθηκε να μην δημοσιοποιηθούν όσα διημείφθησαν, υποστήριξε τα εξής:

Α) Η αυστηρότερες ποινές του νόμου σε σχέση με τις ελαφρύτερες που υπάρχουν στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ποινές, όπως αυτήν που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, είναι δυσανάλογες και παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας.

Β) Η επιβολή ποινών στις ΠΑΕ μέσω της ΔΕΑΒ, που είναι μια κρατική επιτροπής τα μέλη της οποίας ορίζονται από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό, δεν είναι αποδεκτή. Οι ποινές για παραπτώματα που προκαλούνται από τη συμπεριφορά αξιωματούχων ή φιλάθλων στη διάρκεια αγώνων θα πρέπει να επιβάλλονται από τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Γ) Η λύση που προτείνεται είναι οι διατάξεις του νόμου να περιληφθούν και στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ το προσεχές καλοκαίρι και οι ποινές να επιβάλλονται μέσω ενός «μεικτού συστήματος» απονομής δικαιοσύνης.

Με άλλα λόγια, η ΔΕΑΒ να διαπιστώνει την ύπαρξη παράβασης και κατ’ επέκταση την ποινή που προβλέπεται γι’ αυτήν (την παράβαση) και στη συνέχεια να στέλνει το πόρισμά της στο κατά περίπτωση δικαιοδοτικό όργανο του ποδοσφαίρου το οποίο θα έχει δέσμια αρμοδιότητα να επιβάλλει την ποινή, χωρίς να μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης.

Όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την επίσης κρατική Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, τα πορίσματα της οποίας στέλνονται στα όργανα του ποδοσφαίρου και αυτά, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία, αποφασίζουν για τις ποινές, βάσει όσων προβλέπονται.

Το θέμα θα τεθεί ξανά επί τάπητος το καλοκαίρι, οπότε η ΕΠΟ θα προβεί σε τροποποιήσεις των κανονισμών της.”

Πηγή: monobala.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή