Μιντιούρης: Αφού δεν λήφθηκαν μέτρα, η απεργία των διαιτητών θα πρέπει να συνεχιστεί

Print Friendly, PDF & Email

Του Ναούμ Μιντιούρη* – 

Πατώσαμε στο θέμα της διαιτησίας με αυτά που συμβαίνουν. Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για να προστατευτούν οι διαιτητές, κάτι που ως σήμερα δεν έγινε σήμερα δεν έγινε.

Πρέπει να παίζουν οι διαιτητές ανεπηρέαστοι. Γι’ αυτό τα μέτρα πρέπει να αρχίσουν από την πολιτεία με ποιο αυστηρούς νόμους και μεγαλύτερες ποινές.

Δεύτερον από την ΕΠΟ, με αυστηρότερες τιμωρίες προς τις ομάδες κάτι για το οποίο δείχνει ανήμπορη.

Οπότε η οργανωμένη διαιτησία πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια της UEFA, ώστε να νουθετήσει στην ΕΠΟ και όπως γίνεται και στο εξωτερικό να τιμωρείται μία ομάδα που δημιουργεί επεισόδια ή δυσφημεί την διαιτησία και τους διαιτητές.

Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν γίνεται πουθενά σε όλο τον κόσμο. Οι παράγοντες να δυσφημούν την διαιτησία και το ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση την ίδια τους την χώρα στο εξωτερικό.
Δεν θέλει ο παράγοντας τον “Χ” διαιτητή γιατί πιστεύει ότι θα τον επηρεάσει ένας άλλος παράγοντας που δήθεν έχει σχέση ή φαντάζεται ότι έχει σχέση ο διαιτητής ή δημιουργεί φαντασιώσεις για τον διαιτητή που θα αγωνιστεί την Κυριακή.
Αυτά δεν είναι σοβαρά για την χώρα μας που διεκδικεί μία θέση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Στοχοποιούν διαιτητές αρχίζοντας τις επιθέσεις στον Γκάμαρη, έρχονται οι απειλές για τον Παπαπέτρου, Γκορτσίλα και συνεχίζονται με Ευαγγέλου, Περράκη. Όλοι αυτοί τι έκαναν;
Πήραν ενδεχομένως μία λάθος απόφαση, που κατά την γνώμη τους ζημίωσαν την ομάδα τους, αλλά για την άλλη φορά όμως που έκαναν λάθος και ευνόησαν την ομάδα τους υπάρχει ικανοποίηση.
Ειδικά για τον Παπαπέτρου πού ξεσηκώθηκε το σύμπαν, για τα τέσσερα τελευταία χρόνια, τα τρία ψηφίστηκε από όλες τις ομάδες και την δική τους, σαν ο καλύτερος διαιτητής της χρονιάς και όντως ήταν.
Γι’ αυτό και η UEFA εκτιμώντας και τις καλές διαιτησίες που είχε και στην Ευρώπη, τον ανέβασε και μία κατηγορία και τώρα ξαφνικά τι έγινε; Χθες ήταν ο καλύτερος και σήμερα άχρηστος.
Όταν λέμε λάθη διαιτητών, εννοούμε κατά τη γνώμη των παραγόντων, γιατί τις πιο πολλές φορές είναι σωστές οι αποφάσεις τους. Δηλαδή λάθος δεν κάνει ο προπονητής για την λάθος τακτική που επέλεξε και έχασε το παιχνίδι, λάθος δεν κάνει ο ποδοσφαιριστής που σε κενή εστία έχασε τον γκολ, λάθος δεν έκανε ο πρόεδρος που πήρε ακατάλληλο προπονητή ή ποδοσφαιριστή.
Γιατί να μη θεωρούνται και αυτά λάθη εσκεμμένα παρά μόνο του διαιτητή; Εύλογο το ερώτημα, αλλά δεν μπορούν να το απαντήσουν.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι αφού μέχρι στιγμής δεν πάρθηκαν μέτρα και αν δεν παρθούν μετά τη συνάντησης της Δευτέρας με τον υπουργό προστασίας του πολίτη και με όλα αυτά που συμβαίνουν, με νόμους χωρίς παράθυρα για να ξεφεύγουν κάθε φορά την τιμωρία, πρέπει σε συνεργασία με την UEFA να συνεχιστεί η απεργία και επιτέλους ας δηλώσουν οι ομάδες αν θέλουν να τους παίζουν Έλληνες διαιτητές.
 Τώρα έχουμε μία φουρνιά νέων και αξιόλογων διαιτητών. Πολλούς από αυτούς έχω δει, αυτό που λείπει είναι η εμπειρία διότι εκπαίδευση γίνεται μόνο με βίντεο. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται και με πράξεις, αυτό λείπει από την εκπαίδευση.
Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και εύχομαι σε όλους καλές διαιτησίες και καλές γιορτές με υγεία προσωπική και οικογενειακή.
*Πρώην διεθνούς διαιτητή και παρατηρητή διαιτησίας

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή