“Μουντιάλ 1934: Όταν ο Μουσολίνι λάδωνε την ΕΠΟ στα προκριματικά με 50.000 λιρέτες”!

Print Friendly, PDF & Email

“Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας στην πρωτοφανή συναλλαγή που είχε κάνει το 1934 η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας, προκειμένου να το διευκολύνει στην προσπάθειά του για να πορευτεί με ασφάλεια προς το Μουντιάλ που διοργάνωνε και να το κατακτήσει και να το «εργαλειοποιήσει» στην προπαγάνδα του φασισμού.

Η ιταλική ομάδα για να μπορέσει να συμμετάσχει στην τελική φάση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα έπρεπε να αντιμετωπίσει τους Έλληνες σε διπλό προκριματικό αγώνα, αλλά ο δεύτερος αγώνας δεν έγινε ποτέ με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ που παραιτήθηκε της υποχρέωσης αυτής αφού έλαβε ένα σεβαστό ποσό από την ιταλική ομοσπονδία για να αγοράσει κτήριο και να στεγάσει τα γραφεία της στην Αθήνα.

Κατ΄άλλους αγοράστηκε από τους Ιταλούς και δωρίστηκε, η σημασία είναι η ίδια, η ΕΠΟ πληρώθηκε από τη φασιστική Ιταλία για να παραιτηθεί από τη ρεβάνς. Έτσι η Ιταλία απέφυγε δύο κακοτοπιές. Από τη μία μήπως αν και ποδοσφαιρικά ανώτερη από την Ελλάδα, της τύχαινε κάποια απρόσμενη εξέλιξη, αλλά και χωρίς δεύτερο αγώνα, γλίτωνε ταλαιπωρία και πιθανούς τραυματισμούς, μπροστά στο στόχο της κατάκτησης του Μουντιάλ που τελικά πέτυχε για να γίνει εργαλείο προβολής του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι.”

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή