Mπαλτάκος: Ευθεία παρέμβαση της κυβέρνησης στην ΕΠΟ η μείωση του 5% από τις τηλεοπτικές συμβάσεις

Print Friendly, PDF & Email

Αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΟ στον Metropolis 95,5: 

«Δεν ήμουν στην κλήρωση της γιατί δεν έλαβα πρόσκληση. Όχι μόνο εγώ, κανένας από την ΕΠΟ. Να ρωτήστε τους ανθρώπους της Λίγκας το γιατί. Ουτε καν το είχα σκεφτεί. Οταν ρώτησα τελευταία μέρα μου είπαν ότι δεν υπάρχει πρόσκληση. Εγώ δεν θέλω να οξύνω τα πράγματα, ούτε να ρίχνω επιθετικές κορώνες. Το αφήνω στην κρίση του κόσμου» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Δεν είναι θέμα προσωπικό με τον κ. Μαρινάκη. Είναι κάτι που αφορά την Λίγκα. Δεν έχω καμία όρεξη να έχω αντιπαλότητα με κανέναν. Ο κάθε άνθρωπος, η κάθε ομάδα έχει έναν ρυθμό. Όταν ακολουθείς τον δικό σου ρυθμό δεν χάνεις ποτέ. Αν ακολουθήσεις τον ρυθμό του άλλου θα χάσεις. Δεν μπαίνω ποτέ στον ρυθμό του άλλου. Αν απαντήσεις, θα απαντήσει και ο άλλος και θα μπεις στον ρυθμό του. Ολοι οι προπονητές που γνωρίζω λένε το ίδιο.»

Τόνισε, ακόμη, ότι: «Δεν είναι στο χαρακτήρα μου να κάνω τον… τροχονόμο. Θα εφαρμόσω το καταστατικό της ΕΠΟ. Ρωτήστε τον Αυγενάκη γιατί ήταν αυτός στην κλήρωση και όχι κανείς από εμάς. Εξέπληξε πολύ κόσμο ότι δεν κλήθηκε κανείς από την ΕΠΟ και δίνει ένα τέμπο αντιπαλότητας που εγώ δεν θέλω να μπω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση σε θέματα της Ομοσπονδίας. Η διαιτησία ανήκει στην ΕΠΟ. Αν του χρόνου αποφασίσουμε να γίνει επαγγελματική τότε θα το δούμε. Προσωπικά συμφωνώ και εγώ. Το καταστατικό της ΕΠΟ λέει ότι δικαιούται 5% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Εμείς θα πούμε στην UEFA ότι είναι ευθεία παρέμβαση της κυβέρνησης στην ΕΠΟ. Θα ρωτήσουμε τι έχουν να πουν για την παρέμβαση στο καταστατικό, το οποίο το έχουν εγκρίνει.»

Για το αν υπάρχει σύμπραξη Μαρινάκη-Αυγενάκη απάντησε: «Δεν θέλω να μπω σε τέτοια αντιπαράθεση.»

Για την επιλογή του Μπένετ σημείωσε: «Για τα επαγγελματικά πρωταθλήματα θα είναι αρχιδιαιτητής ο Μπένετ. Θα υπάρξει και ένας σύμβουλος, ένας Αυστριακός αρχιδιαιτητής. Θα παίρνει όλες τις εκθέσεις, θα βλέπει τα βίντεο και θα κρίνει τις διαιτησίες. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν άλλοι τρεις ή τέσσερις, οι οποίοι θα ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το γυναικείο και την εκπαίδευση των διαιτητών.»

“Μεγαλύτερο πρόβλημα το κρατικό μητρώο”

Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ και στον ραδιοφωνικό σταθμό LIBERO 197,4

Για την επίθεση της Super League στην ΕΠΟ: «Όλες οι ομάδες της Super League 1 δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτή η λίγκα είναι απλώς ένα μέλος της ΕΠΟ, όπως είναι και οι υπόλοιπες ΕΠΣ. Η ΕΠΟ δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις, η ΕΠΟ είναι το σύνολο και οι υπόλοιποι είναι τα υποσύνολα. Δεν μπορούν να το καταλάβουν και λένε ότι εμείς έχουμε τις μεγάλες ομάδες. Όμως η ΕΠΟ ενδιαφέρεται πρωτίστως για τις μικρές ομάδες των απλών ανθρώπων που παίζουν ποδόσφαιρο σε όλη την Ελλάδα. Λένε ότι η ΕΠΟ παίρνει πολλά λεφτά από τη λίγκα. Ναι αλλά τα διαθέτει στις Εθνικές ομάδες, οι οποίες είναι 14 και έχουν έξοδα. Τα χρήματα που παίρνει η ΕΠΟ πηγαίνουν στις Εθνικές, στις ΕΠΣ και βεβαίως υπάρχει και το μισθολόγιο προσωπικού».

Για τις κατηγορίες προς την ΕΠΟ: «Αυτοί που μας κατηγορούν, αν μας πουν μία ομοσπονδία από τις 211 που έχει η FIFA, που γίνεται αυτό που λένε, ευχαρίστως να ακολουθήσουμε. Αυτό που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι η ομοσπονδίες έχουν το σύνολο του ποδοσφαίρου. Όποιος παίζει μπάλα στην Ελλάδα είναι ΕΠΟ, είτε είναι μία μεγάλη ομάδα, είτε είναι σε ένα χωριό. Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όποιος θέλει να το σπάσει αυτό κοντράρει το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι».

Για τον Λευτέρη Αυγενάκη και την Πολιτεία: «Μία κυβέρνηση έχει τη δύναμη του νόμου και ο νόμος μπορεί να λέει οτιδήποτε. Όμως πρέπει να είναι συνταγματικός αλλιώς δε θα εφαρμοστεί. Το σύνταγμα προβλέπει με ακρίβεια τη σωματειακή αυτονομία και η ΕΠΟ είναι ένα σωματείο. Όποιος προσπαθεί με νόμο να μπει στα εσωτερικά του σωματείου και να καθορίσει θέματα που αφορούν το σωματείο το ίδιο και τη γενική του συνέλευση, στην ουσία ψηφίζει ένα αντισυνταγματικό νόμο. Δεν έχει δικαίωμα το κράτος να το κάνει αυτό διότι στην Ελλάδα υπάρχει σύνταγμα. Η Πολιτεία προφανώς το γνωρίζει αυτό, όμως υπάρχουν θέματα κυβερνητικής πολιτικής. Διαχρονικά και παγκόσμια η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβληθεί στο ποδόσφαιρο γιατί δεν μπορούν να κινητοποιήσουν τις μάζες που κινητοποιεί το ποδόσφαιρο. Όταν το βλέπουν αυτό οι κυβερνήσεις «ζηλεύουν» και προσπαθούν να παρέμβουν για να πάρουν ένα κομμάτι από τη λαϊκότητα που έχει το ποδόσφαιρο και κάποιοι έχουν συμφέρον και οικειοποιούνται αυτήν την πρόθεση. Αυτό δεν μπορεί να πετύχει».

Για την «πολεμική» κατάσταση που υπάρχει στο ποδόσφαιρο: «Αυτό δεν ωφελεί το ποδόσφαιρο. Η Ελλάδα έχει Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο εκ του νόμου θέτει τις προϋποθέσεις για να γίνονται επενδύσεις. Έχετε δει να υπάρχει κάποιος συνεταιρισμός επενδυτών που να λέει εμείς θα βάλουμε τους κανόνες; Δε γίνεται πουθενά αυτό και δεν μπορεί να γίνει ούτε στο ποδόσφαιρο».

Για το χρόνο που υπάρχει ώστε να λυθούν τα υπόλοιπα θέματα του ποδοσφαίρου: «Ο χρόνος βρίσκεται και δημιουργείται αν έχεις την πρόθεση και τη διάθεση αλλά αυτή η ανταγωνιστικότητα που δε θα καταλήξει πουθενά, μειώνει πολύ το χρόνο μας. Μόλις εκλέχθηκα έκανα τέσσερα ταξίδια λόγω της Εθνική ομάδας, το οποίο είναι ευχάριστο και ικανοποιητικό. Αμέσως μετά ξεκίνησε όλη αυτή η κατάσταση που τρώει πολύτιμο χρόνο».

Για το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι το Κρατικό Μητρώο, στο οποίο δεν μπορούν να μπουν οι μικρές ομάδες της επαρχίας. Μία μικρή ομάδα από ένα χωριό για να μπορέσει να παίξει πρέπει να βγάλει πολλά παράβολα και βεβαιώσεις. Εκτός από τη γραφειοκρατία, υπάρχει και το κόστος. Πρέπει να πληρώσουν και δικηγόρους. Σε κάποιες ενώσεις, υπάρχουν 80 σωματεία και στο Μητρώο είναι 12. Πώς θα φανεί στην κυβέρνηση ότι σε όλη την Ελλάδα δε θα παιχτεί καθόλου ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο γιατί δεν μπορούν να παίξουν; Αυτό λύνεται μόνο στη δικαιοσύνη αλλά για να πας στα δικαστήρια πρέπει να έχεις δικηγόρο, ο οποίος θέλει αμοιβή. Μιλάμε για σωματεία που επιβιώνουν με τεράστιες δυσκολίες. Η ΕΠΟ ασχολείται ιδιαίτερα με αυτό το θέμα. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες ομάδες επειδή ακόμα και οι οπαδοί αυτών των ομάδων μπορεί να βρίσκονται σε κάποιο τοπικό σωματείο. Η λίγκα καλά κάνει και ασχολείται μόνο με τις μεγάλες ομάδες αλλά η ΕΠΟ δεν μπορεί να ασχολείται μόνο με τη λίγκα. Το Κρατικό Μητρώο είναι το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί και όχι η διαιτησία».

Για τους ευρωπαϊκούς αγώνες και την Εθνική: «Η ΕΠΟ έβγαλε ανακοίνωση που εύχεται να προκριθούν όλες οι ομάδες αλλά δεν παίχτηκε πουθενά επειδή ασχολούνται όλοι με τη διαιτησία. Η Εθνική ομάδα έχει ήδη προκριθεί όμως έχει άλλους δύο αγώνες, οι οποίοι δεν έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον. Το στοίχημα για την ομάδα είναι να κερδίσει αυτούς τους αγώνες και να τερματίσει αήττητη. Έτσι, θα δημιουργηθούν καλές εντυπώσεις και θα ανέβει το ηθικό των ποδοσφαιριστών ενόψει του επόμενου γύρου. Η ΕΠΟ προσπαθεί να βοηθήσει την ομάδα να έχουν την καλύτερη δυνατή προετοιμασία».

Για την έδρα της Εθνικής: «Για μένα η Εθνική πρέπει να παίζει σε όλη την Ελλάδα, οπουδήποτε υπάρχει γήπεδο που να είναι αποδεκτό από την UEFA. Αλλά αυτά τα γήπεδα στην Ελλάδα είναι λίγα. Όμως, τονίζω ότι η ομάδα πρέπει να παίζει παντού». Για τον τελικό στο εξωτερικό: «Ήταν δική μου ιδέα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Κρίσταλ Πάλας έπαιξαν φιλικό παιχνίδι στην Αυστραλία επειδή εκεί είναι Άγγλοι. Όταν ξέρουμε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα πρέπει να ικανοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που πονάνε την Ελλάδα περισσότερο από εμάς που ζούμε εδώ και δεύτερον να αυξήσουμε τα έσοδα των ομάδων και της ΕΠΟ. Αν γίνει ο αγώνας στο γήπεδο της Νέας Υόρκης στο οποίο είχε γίνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1994 που έχει 80.000 θέσεις και γεμίσει τα έσοδα των ομάδων θα είναι παραπάνω από δεκαπλάσια και κυρίως δε θα έχουμε επεισόδια. Τώρα εξετάζουμε αυτό το θέμα».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή