Ο Βαλέριος Λεωνίδης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Print Friendly, PDF & Email

«Ο αθλητισμός είναι ένας πολύ ισχυρός χώρος προκειμένου μέσα από αυτόν να μπορεί να μεταδοθεί το μήνυμα εναντίον του ρατσισμού. Πρέπει σε κάθε ευκαιρία, όλοι μας να στέλνουμε το μήνυμα πως όλοι είναι ίσοι και πως πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο», δήλωσε ο Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών Βαλέριος Λεωνίδης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Διονύση Δελλή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα της παιδείας ως προς το κομμάτι της ευαισθητοποίησης απέναντι στον ρατσισμό ως φαινόμενο , σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διδαχτεί στα σχολεία προκειμένου τα παιδιά να μπορέσουν στην πορεία της ζωής τους να κατανοήσουν την έννοια του ρατσισμού και τη διαφορετικότητα κόντρα στις προκαταλήψεις και τις γενικεύσεις της κοινωνίας μας.

«Δεν πρέπει να χάνουμε τις αξίες με τις οποίες μας μεγάλωσαν οι γονείς και οι παππούδες μας ώστε να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, τους μεγαλύτερους από εμάς ή όσους είναι διαφορετικοί από εμάς, χωρίς να μας ενδιαφέρει αν είναι φτωχοί ή πλούσιοι ή ποια είναι η καταγωγή τους».

Αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία, ανέφερε πως όταν ήρθε από τη Ρωσία στην Ελλάδα, μαζί με τους γονείς του, Έλληνες του Πόντου , δεν βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπος με ρατσιστικές συμπεριφορές προς το πρόσωπό του, λέγοντας πως έχει μόνο όμορφες στιγμές να θυμάται από την αγάπη με τον οποία τον υποδέχτηκαν στην Ελλάδα και το πόσο ζεστά τον αγκάλιασαν άπαντες από τα πρώτα του βήματά στην πατρίδα μας.

Εξήγησε πώς ο αθλητισμός ”γκρεμίζει” τα σύνορα και δεν τα δημιουργεί, αναφερόμενος στη φιλία του με τον Τούρκο συναθλητή του Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου και στη μεταξύ τους αναμέτρηση το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα όταν εκείνος τον νίκησε, ο Λεωνίδης παραδέχτηκε την ανωτερότητα του αντιπάλου του και ο Σουλεϊμάνογλου με την σειρά του αναγνώρισε την δική του αξία.

Παράλληλα, το 2017, παρευρέθηκε στην κηδεία του Τούρκου συναθλητή του, δίνοντας μαθήματα σεβασμού προς τον αντίπαλο, αποσπώντας επαινετικά σχόλια από τον τουρκικό Τύπο, μια κίνηση που… αν μη τι άλλο, αποτελεί μια διαφορετική αλλά εξίσου δυνατή πράξη καταπολέμησης του ρατσισμού.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή