Οι Άγγλοι ανταλλάζουν τα ελγίνεια με την κούπα του Euro του 2004

Print Friendly, PDF & Email

 

  • Λένε όλοι ότι η Αγγλία ξαφνικά έγινε η πιο loser ομάδα, η κατάρα των πέναλτι και όλα τα σχετικά. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Καταρχάς η Αγγλία δεν έχει την ίδια δυναμική σε έμψυχο υλικό με την Γαλλία, την Ισπανία, ίσως ακόμα και από την Ιταλία που έχασε στις λεπτομέρειες. Άρα δεν μπορούμε να την πούμε loser, επειδή δεν μπορεί να την κάνει την υπέρβαση. Όμως όσο καιρό κι αν διαρκεί το διαζύγιο των βρετανών με τους τίτλους, Αγγλία παραμένει μεγάλο brand name και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.
  • Τώρα πάμε στο θέμα με τα πέναλτι. Πολλοί συνδέουν το χθεσινό με την παλιά ιστορία του Euro του 1996, όταν ο σημερινός προπονητής των Άγγλων, ο συμπαθέστατος, δουλευταράς και κύριος στις δηλώσεις του, Γκάρεθ Σάουθγκειτ, ως παίκτης, έχασε το πέναλτι της ομάδας του κόντρα στα “Πάντσερ” και έστειλε την Γερμανία στον τελικό.
  • Όμως ας αρχίσουμε από τα φρέσκα κουλούρια. Πόσες φορές είδαμε την διαδικασία των πέναλτι στο φετινό Euro; Τέσσερις.
  • Πρώτα ήταν η Ελβετία κόντρα στην ανώτερη Γαλλία για τους 16. Η Ελβετία βαρούσε πρώτη πέναλτι και πέρασε.
  • Δεύτερη φορά ήταν η Ισπανία κόντρα στην Ελβετία για την φάση των 8. Η Ισπανία ήταν πρώτη στην διαδικασία των πέναλτι και πέρασε στα ημιτελικά.
  • Τρίτη φορά που είδαμε πέναλτι ήταν η Ιταλία κόντρα στην Ισπανία στον ημιτελικό, με τους Ιταλούς να βαράνε πρώτοι τα πέναλτι και φυσικά να προκρίνονται στον τελικό.
  • Και στον τελικό, τέταρτη φορά που βλέπουμε την διαδικασία των πέναλτι. Με τους Ιταλούς χάρη στο στρίψιμο του νομίσματος κέρδισαν το σημαντικό, να εκτελέσουν πρώτοι από τα 11 μέτρα και φυσικά κατέκτησαν το τρόπαιο. Τόσο απλά.
  • Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι αυτό το τέσσερα στα τέσσερα, δηλαδή το 100% επιτυχία για τις πρώτες ομάδες στις εκτελέσεις πέναλτι στο φετινο Euro είναι τυχαίο;
  • Έχει πει η UEFA ότι θα το αλλάξει με αποτέλεσμα αντί τα πέναλτι να πηγαίνουν 1 προς 1, να πηγαίνουν 1 προς 2, δυο φορές 2 προς 2 και 1 πέναλτι στο τέλος για την δεύτερη ομάδα, αλλά ακόμα δεν έχει αλλάξει τίποτα.
  • Ασφαλώς δεν λέω ότι αν βαρέσεις πρώτος πέναλτι σίγουρα θα περάσεις. Λέω όμως ότι πλέον μπορούμε να μιλάμε για ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα.
  • Και η Αγγλία δεν ήταν καθόλου κακή στα πέναλτι.
  • Ο Κέιν μετά το χαμένο πέναλτι κόντρα στους Δανούς όπου πήρε το «ριμπάουντ» και το διόρθωσε, ευστόχησε αυτή το φορά. Θα ήταν μεγάλο το ανάθεμα στον Άγγλο επιθετικό για ένα δεύτερο σερί χαμένο πέναλτι. Δεύτερος ήταν ο “Μυκονιάτης” Μαγκουάιρ. Παρ’ ότι αμυντικός, έκανε την απόλυτη εκτέλεση πέναλτι. Εξίσου εκπληκτικός ήταν και ο τερματοφύλακας των Βρετανών, ο Πίκφορντ, αποκρουει το πέναλτι του Μπελότι και του Ζωρζίνιο. Ειδικά του Ζωρζίνιο το απέκρουσε ενώ τα τρια λιοντάρια ήταν στο καναβάτσο. Και το τρίτο πέναλτι από τον Μπερναρντέσκι, ο Πικφορντ το δέχτηκε αφού τον ανάγκασε να σουτάρει στο κέντρο μη μπορώντας να καταλήξει σε κάποια γωνία με σιγουριά. Δεν το έκανε επίτηδες ή α λα Πανένκα, αναγκάστηκε. Και έτσι όπως εκτελέστηκε το πέναλτι, ο εξουδετερωμένος Πίκφορντ, ίσως να μπορούσε να το διώξει ακόμα και με τα πόδια.
  • Όμως η Αγγλία πλήρωσε κάτι άλλο. Την ομοιογένεια. Όχι την δική της. Αλλά της Ιταλίας. Μια ομοιογένεια που μόνο η Ισπανία και η Ιταλία την έχουν σε τέτοιο βαθμό. Οι τρεις τελευταίοι παίκτες που επέλεξε ο Σάουθγκειτ να εκτελέσουν τα πέναλτι, είναι ο Ράσφορντ, ο Σάντσο και ο Σάκα και οι είναι εσωτερικές μεταγραφές και οι τρεις 21 χρονών μέσο όρο και οι τρεις τα έχασαν. Όμως 19χρονος Σάκα της Άρσεναλ δεν είναι η μόνη εσωτερική μεταγραφή που κάνει μια εθνική ομάδα αλλά την αποκλείει χάνοντας το κρίσιμο πέναλτι! Το ίδιο έπαθε και η Γαλλία κόντρα στην Ελβετία από μια άλλη εσωτερική μεταγραφή, από τον 22χρονο Εμ Μπαπέ. Θα μου πείτε γιατί δίπλα στους παίκτες βάζω την ηλικία. Δεν ξέρω ότι ο 19χρονος έξω θεωρείται φτασμένος ποδοσφαιριστής, ενώ στην Ελλαδίτσα ο 24χρονος ακόμα ταλέντο; Θα σας πω όμως ότι η Ελλαδίτσα έχει ένα Ευρωπαϊκό, η Αγγλία όμως όχι. Και ναι, είναι ανορθόδοξο να δίνεις σε ένα παιδί 19 χρονών το βάρος όχι μόνο να αστοχήσει ή να ευστοχήσει απλά σε ένα κρίσιμο πέναλτι, αλλά να πάρει στις πλάτες του μια ολόκληρη Εθνική ομάδα με ένα σουτ do or die και να το βάλει.
  • Πάντως αν θέλετε τη γνώμη μου, γι’ αυτό χθες υποστήριζα την Ιταλία. Ξεκάθαρα. Γιατί ξέρετε κάτι; Το ότι ολόκληρη Αγγλία δεν έχει πάρει ένα Euro και εσύ (η Ελλαδίτσα) το έχεις πάρει, ανεβάζει ακόμα περισσότερο το πρεστίζ αυτής της κατάκτησης. Άσε που όταν το Euro γίνεται στην έδρα σου, είναι σα να σου στρώνουν χαλί για να το πάρεις. Το break είναι πάντα πιο γλυκό και πιο “in your face” που λένε και στο μπάσκετ.
  • Φαρμακώθηκαν τα Αγγλάκια και πήγαιναν και βάραγαν τους Ιταλούς που έβγαιναν από το Wembley. Κατά τα άλλα πολιτισμός και εκατό χρόνια μπροστά οι Άγγλοι από την Ελλάδα, λένε κάποιοι. Απλά γελάω. Δεν σε κάνει άνθρωπο ούτε η καταγωγή, ούτε τα λεφτά, ούτε τίποτα. Μόνο ότι έχεις μέσα στην καρδιά σου.
  • Εντάξει οι Άγγλοι θέλουν όσο τίποτα ένα Euro. Ίσως πιο πολύ και από τα Ελγίνεια που μας έχουν πάρει. Όμως θέμα συντήρησης του Euro 2004 άρα να το πάρουμε εμείς, δεν τίθεται ούτε και μετά την πτώση του πίνακα του Πικάσο. Όμως ξέρετε κάτι; Αν μετά το χθεσινό χουνέρι τους πούμε, ανταλλάζετε τα Ελγίνεια με την κούπα του Euro;  Ναι θα λέγαν! Από χθες!
  • Μιας και μίλησα για εσωτερικές μεταγραφές όμως, να ξεκαθαρίσω κάτι. Ας είχα και εγώ τον Εμ Μπαπέ στην Εθνική Ελλάδας και ας έχανε και το πέναλτι. Ας μπορούσε ο Γιάννης Αντετοκούμπο να έπαιζε κόντρα στην Τσεχία για το προολυμπιακό τουρνουά και ας χάναμε την πρόκριση από ένα άστοχο σουτ αυτού του παικταρά.
  • Βέβαια ξαναλέω, πως δεν φταίνε οι εσωτερικές μεταγραφές, αλλά η σειρά εκτέλεσης των πέναλτι, που απέκλεισαν Γαλλία και Αγγλία. Και για να γυρίσουμε λίγο πίσω, το ‘96 σε εκείνο τον αγώνα κόντρα στην Γερμανία, πάλι δεύτερη βάραγε η Αγγλία πέναλτι και αποκλείστηκε. Μάλιστα για το ‘96, αξίζει να πούμε ότι η Αγγλία, αν και βαρούσε δεύτερη τα πέναλτι, απέκλεισε ολόκληρη Ισπανία με τέσσερις εύστοχες εκτελέσεις, στέλνοντας την σπίτι της με 2-4. Κόντρα στην Γερμανία μετά από πέντε εύστοχες εκτελέσεις, έχασε μόνο την έκτη εκτέλεση και ήταν αρκετό για να δουν οι Άγγλοι τον τελικό του Λονδίνου από την τηλεόραση. Όμως αν τα προσθέσουμε αυτά, η Αγγλία το ‘96 σε 10 εκτελέσεις πέναλτι, ευστόχησε στις 9. Ένα πάρα πολύ καλό και λογικό ποσοστό. Άρα για ποια κατάρα των πέναλτι μιλάμε;
  • Τώρα έρχεται το Μουντιάλ. Ακόμα και να θέλαμε να το ξεχάσουμε το θυμηθήκαμε με τις άπειρες επαναλήψεις του Καρπετόπουλου ένα δευτερόλεπτο πριν εκτελεστούν τα πέναλτι. Οι Άγγλοι λένε δεν πειράζει, πάμε να πάρουμε το Μουντιάλ και γω τους γουστάρω που το λένε γιατί και οι ίδιοι ξέρουν ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα να κατακτήσουν το άγιο δισκοπότηρο. Όμως το ότι η Αγγλία, επέστρεψε ξανά σαν μια υπολογίσιμη δύναμη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι γεγονός.
  • Δεν θα αντέξω, θα το πω. Ξέρετε τι μου έκανε κακή εντύπωση στον τελικό του Euro; Όχι ο άπειρος κόσμος στις κερκίδες. Δεν είμαι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το ότι οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές μετά το τιμητικό μετάλλιο του φιναλίστ στον τελικό του Euro, το βγάζαν κατευθείαν από πάνω τους. Θα μου πείτε σχεδόν όλοι οι φιναλίστ το κάνουν αυτό. Εγώ θα σας ρωτήσω γιατί; Έχουν παίξει πολλούς τελικούς Euro οι Άγγλοι και τους χάλασε η δεύτερη θέση; Ο πρώτος τους ήταν. Επίπεδο τους ανέβασε. Άντε για να μην θυμηθώ πως πήγανε στον τελικό.
  • Με ένα πέναλτι φάντασμα που κέρδισε ο διεισδυτικός και γρήγορος Στέρλινγκ. Θα το κέρδιζε αν φορούσε την φανέλα της Δανίας; Σίγουρα όχι. Όμως με όσους μιλούσα μετά το πέναλτι μου λέγανε, είναι και το μάρκετινγκ στη μέση, η εμπορικότητα και τι θα κάτσουμε να δούμε στον τελικό; Ιταλία – Δανία για να κοιμηθεί ο πιο ξενύχτης απ’ το ημίχρονο;
  • Εντάξει. Αλλά αν είναι έτσι το κόλπο να το εφαρμόσουμε και εδώ στην Ελλάδα. Γιατί για παράδειγμα όταν π.χ. έπαιζε για το κύπελλο ο Παναθηναϊκός στην Λεωφόρο με την Ξάνθη, οι διαιτητές όχι μόνο δεν του έδωσαν κάποιο πέναλτι για να περάσει και να μην δούμε έναν τελικό Ολυμπιακός – Ξάνθη, αλλά έναν τελικό Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός μετά από τόσα χρόνια, αλλά τον άφησαν από το 60′ και με παίκτη λιγότερο με αυστηρή κόκκινη, προκειμένου να αποκλειστεί. Όταν ο Παναθηναϊκός έπαιζε στην Λαμία με 3 μέτρα χιόνι στο 4-1, όχι μόνο δεν αναβλήθηκε ο αγώνας, όχι μόνο δεν του δόθηκε πέναλτι αλλά Αγγλίας, αλλά ο Αρετόπουλος του ακύρωσε και κανονικό γκολ για να μην έχει καμία πιθανότητα να γυρίσει στο ΟΑΚΑ το παιχνίδι.
  • Δηλαδή εφόσον είμαστε όλοι και η ίδια η UΕFA τόσο χαλαροί με ένα ξεκάθαρο σπρώξιμο μια λαοφιλoύς ομάδας και μάλιστα με τις ευλογίες του VAR, προκειμένου να δούμε έναν τελικό με κομμένη την ανάσα, ας το εφαρμόσουμε σιγά σιγά και στην Ελλάδα, τι λέτε;

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή