Οι ετήσιες ανακοινώσεις του Απόλλωνα για τη διαιτησία στα ματς με τον Παναθηναϊκό είναι σαν τις απόκριες

Ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα διαμαρτύρονται στο διαιτητή. - INTIME / ISMAIL COSKUN
Print Friendly, PDF & Email

Πάει να γίνει κάτι σαν το Helloween, κάτι σαν την γιορτή του Άγιου Πατρίκιου. Κάπως έτσι είναι και τα ετήσια παράπονα του Απόλλωνα για την διαιτησία. Με την βασική διαφορά ότι η γιορτή αυτή (εν μέσω παραπόνων) είναι κινητή. Ακόμα πιο κινητή και από το Πάσχα. Η μόνη εγγύηση είναι ότι θα γίνει σίγουρα μια φορά τον χρόνο.

Η αρχή έγινε με την επιστροφή του Απόλλωνα Σμύρνης στην Super League το 2020 και πιο συγκεκριμένα στις 3/11.

Εκείνη την ημέρα ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 τον Απόλλωνα. Στο 11′ βάζει γκολ ο Μπεντινέλι του Απόλλωνα, έπειτα από ξεκάθαρο τράβηγμα φανέλας του Σένκεφελντ. Γκολ που ορθά ακυρώθηκε. Στο 25′ ο Μπρούσιτς του Απόλλωνα κάνει πέναλτι εντός περιοχής, το οποίο δώθηκε έπειτα από παρέμβαση του VAR, με τον Χατζηγιοβάνη να διαμορφώνει το τελικό 1-0. Στο πρώτο λεπτό τον καθυστερήσεων, ο Απόλλων κερδίζει αριθμητικό πλεονέκτημα, έπειτα από δεύτερη κίτρινη του Μολό για φάουλ στον Σλίβκα.

Δυο ώρες μετά, η ετήσια ανακοίνωση κάνει το ντεμπούτο της:

«Αγαπητέ κύριε Κλάτενμπεργκ…
Η ομάδα μας έπαιξε δύο συνεχόμενα εκτός έδρας ματς. Σας ενημερώνουμε διότι οι διαιτητές που είχατε στείλει σε αυτά τα ματς, δεν το ξέρουν, καθώς έβλεπαν στο γήπεδο μόνο τους αντιπάλους μας. Διαιτητές φοβισμένοι, των οποίων τα πόδια έτρεμαν. Διαιτητές που από τον φόβο τους, έχαναν ακόμα και το μέτρημα, όταν έπρεπε να δείξουν τα λεπτά των καθυστερήσεων.
Παίζαμε κι εμείς σε αυτά τα ματς κύριε Κλάτενμπεργκ και οι διαιτητές σας προφανώς το αγνοούν. Αν πάλι δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν, μια λύση είναι να έρθουν ξένοι διαιτητές σε όλα τα ματς. Ίσως αυτοί δουν δύο ομάδες στο γήπεδο και όχι μία.
Καλή συνέχεια στο έργο σας…».

Το 2021, ατις αρχές του νέου χρόνου, ανήμερα των φώτων, στις 6/1, ο Παναθηναϊκός νικάει τον Απόλλωνα στην Ριζούπολη με 0-1 έπειτα από γκολ στο 20′ του εορτάζοντα Ιωαννίδη.

Ο Απόλλωνας ζητάει φάουλ στον τερματοφύλακα, φάση που όμως πιο πολύ φαίνεται ότι ευθύνεται το ότι δεν μπλόκαρε την μπάλα ο Βέρχουλστ. Στο 28′ ο Διούδης στην προσπάθεια του να διώξει την μπάλα κάνει πέναλτι στον Ιωαννίδη του Απόλλωνα. Μάλιστα το φάουλ του Διούδη ήταν τόσο σκληρό που τραυματίστηκαν και οι δυο παίκτες.

Ο Ιωαννίδης του Απόλλωνα βγήκε εκτός γηπέδου, ενώ ο Διούδης συνέχισε βάζοντας προστατευτικό στην μύτη του η οποία αιμοραγούσε από την σύγκρουση. Όμως το VAR, δευτερόλεπτο πριν το πέναλτι του Διούδη, βλέπει ότι προηγείται κοντρόλ της μπάλας από τον Ιωαννίδη με το χέρι και σωστά δίνει επιθετικό φάουλ.

Ωστόσο ο Κουτσιαύτης ήταν σα να το χρώσταγε αυτό το πέναλτι και το καταλόγισε με το που ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο ο Ζαγαρίτης διεκδικώντας την μπάλα κρατάει στιγμιαία στον ώμο τον Τσιλούλη με τον τελευταίο να πέφτει κάτω. Το VAR επεμβαίνει για δεύτερη φορά και λέει ότι το φάουλ έγινε εκτός μεγάλης περιοχής και όντως από το βίντεο του αγώνα, αν παγώσεις την στιγμή που γίνεται το κράτημα, κανένας από τους δύο παίκτες δεν βρίσκεται εντός περιοχής.

Ο Κουτσιαύτης μετατρέπει το πέναλτι σε φάουλ αλλά δείχνει δεύτερη κίτρινη στον Ζαγαρίτη (κάτι που δεν έκανε αμέσως μετά την υπόδειξη πέναλτι), ο Απόλλωνας κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά αριθμητικό πλεονέκτημα, αυτή τη φορά 40 λεπτά πριν τελειώσει ο αγώνας και το ματς παίρνει φωτιά.

Και όντως στο 77′ ο Απόλλωνας θα βρει το γκολ με τον Μπεντινέλι και με την σύμφωνη γνώμη του επόπτη ο διαιτητής δείχνει σέντρα, κάνοντας το VAR να επέμβει για τέταρτη φορά στην διαιτησία του αγώνα και να υποδεικνύει ένα ξεκάθαρο οφ σάιντ.

Ο Κουτσιαύτης υποδεικνύει 8 λεπτά καθυστερήσεων και έληξε τον αγώνα στο 9ο λεπτό, κάτι που δεν ήταν αρκετό στον Απόλλωνα.

Η ανακοίνωση από πλευράς του Απόλλωνα, παρά το αμφιλεγόμενο αριθμητικό πλεονέκτημα, ήταν μονόδρομος…:

“Αυτά είδαμε εμείς κύριε Κλέτενμπεργκ. Εσείς;

Περιμέναμε να περάσει ένα 24ωρο για να δούμε με απόλυτη ηρεμία και πάλι τον αγώνα του Απόλλωνα Σμύρνης με τον Παναθηναϊκό. Κανάλι δεν έχουμε για να τα δείξει, ούτε… ιδιωτικό διαιτητικό τηλεκριτικό, ραδιόφωνο δεν έχουμε για να τα πει, στους Big-4 δεν ανήκουμε κι έτσι ξεκινήσαμε με απόλυτη ηρεμία να βλέπουμε το ματς για να βγάλουμε άκρη. Μόλις ολοκληρώθηκε ο αγώνας καταλάβαμε και πάλι γιατί ήμασταν εκνευρισμένοι. Είδαμε όσα δεν είδαν ο διαιτητής και το VAR. Tα παραθέτουμε με απόλυτη χρονική ακρίβεια.

2.58’: Σπρώξιμο του Πούγγουρα στον Ιωαννίδη (φάουλ που δεν δόθηκε)

3.55’: Χτύπημα του Σένκεφελτντ στο πρόσωπο του Μπεντινέλι (δόθηκε φάουλ, όχι κίτρινη)

14.35’: Εκτός φάσης μαρκάρισμα του Σενκεφελντ στον Φερνάντεθ (κίτρινη που δεν δόθηκε)

19.30’: Γκολ ΠΑΟ – επανέναρξη στο 21:30΄ –(Δύο λεπτά καθυστέρηση)

25.25’: Διακοπή για τραυματισμό Ζαγαρίτη – Επανέναρξη στο 26.30’ (Ένα λεπτό καθυστέρηση)

27.30’: Σέντρα Μπρούσιτς, έξοδος Διούδη, τραυματισμός Ιωαννίδη με το γόνατο και το σώμα του Διούδη. Μετά χέρι του Ιωαννίδη. Πέναλτι και κίτρινη ή κόκκινη για επικίνδυνο παιχνίδι. Ο διαιτητής έπρεπε να ζητήσει πλάνα από διαφορετικές κάμερες για να έχει ξεκάθαρη εικόνα. Επανέναρξη στο 34.00’ ( έξι λεπτά και 30 δευτερόλεπτα καθυστέρηση).

37.30’: Μαρκάρισμα Βέλεθ στον Μπεντινέλι (φάουλ που δεν δόθηκε)

39.20’: Μαρκάρισμα Μακέντα στον Κολ (φάουλ που δεν δόθηκε)

40.00’: Είσοδος των γιατρών του Παναθηναϊκού για νέα παροχή πρώτων βοηθειών στον Διούδη. Επανέναρξη στο 41.00’ (Ένα λεπτό καθυστέρηση).

ΗΜΙΧΡΟΝΟ (ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ: ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ 30 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ. ΔΟΘΗΚΑΝ ΕΠΤΑ ΛΕΠΤΑ.

2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ

46.45’: Πέναλτι στον Τσιλούλη. Ο Ζαγαρίτης ο οποίος πατάει στη γραμμή, με το γόνατο τον ανατρέπει. Η γραμμή είναι εντός της περιοχής. Δεν δόθηκε πέναλτι και ο διαιτητής δεν πήγε καν στο VAR αν και υπάρχει διπλή παράβαση στον ποδοσφαιριστή μας. Επανέναρξη στο 52,15. Πέντε λεπτά και 30 δευτερόλεπτα καθυστέρηση.

52.20’: Κάρτα για θέατρο στο Σλίβκα. Πηδάει στον αέρα με Βέλεθ και δεν ζητά κανένα πέναλτι.

53.20’: Φάουλ στον Κολ που δεν δόθηκε.

56.00’: Ανύπαρκτο οφσάιντ στον Μπαξεβανίδη

59.50 ‘: Ανύπαρκτο οφσάιντ στον Φερνάντεθ

62.00’: Φάουλ Βέλεθ στον Μπεντινέλι που δεν δόθηκε.

64.00’: Ανύπαρκτο οφσάιντ στον Φερνάντεθ.

76.20: γκολ Τομάς. Οφσάιντ που δεν το έβρισκε ούτε το VAR. Επανέναρξη στο 82.20’. (Έξι λεπτά καθυστέρηση) – Διαμαρτυρίες του Διούδη χωρίς να πάρει κάρτα.

85.30’: Φάουλ Μαυρομάτη στον Μουνιέ, αντί γι’ αυτό δόθηκε επιθετικό φάουλ για χέρι του Μουνιέ

88.00’: Χέρι αμυντικού του Παναθηναϊκού σε μπαλιά του Λισγάρα που δεν δόθηκε

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ: ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ – ΔΟΘΗΚΑΝ ΟΚΤΩ.

Αυτά κύριε Κλάτενμπεργκ…. Γι’ αυτό ζητάμε ξένους διαιτητές στους αγώνες μας και κυρίως στο VAR. Σε αυτό άλλωστε κρίνονται οι αγώνες.”

Και έχει δίκιο η ανακοίνωση γιατί αν δεν υπήρχε το VAR σε αυτό τον αγώνα ο Απόλλωνας θα είχε κερδίσει με ένα “καθαρό” 3-0 τον Παναθηναϊκό και όλοι θα ήταν χαρούμενοι. Και πως το 0-1 θα γινόταν 3-0; Μα με τις αρχικές αποφάσεις του διαιτητή, αν εξαιρέσεις το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού που δεν έπρεπε επουδενί να μετρήσει. Δηλαδή τα δυο πέναλτι υπέρ του Απόλλωνα, που δόθηκαν, συν το γκολ του Μπεντινέλι, που δεν έπρεπε να ακυρωθεί, ως οφσάιντ…

Την σκυτάλη όμως των ανακοινώσεων παίρνουν και οι παλαίμαχοι του Απόλλωνα, λέγοντας τα παρακάτω:

“Το κόλπο που είδαμε στη Ριζούπολη ανήμερα των Φώτων

Ήρθε η μέρα των Φώτων για να δούμε ξανά να «σταυρώνουν» τον αγαπημένο μας Απόλλωνα. Φαίνεται πως τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα υπολογίζατε κύριοι. Αφού του βγάλατε την ψυχή για να πάρει την άνοδο, αφού τον αναγκάσατε να μην μπορεί να κάνει ούτε προετοιμασία και μεταγραφές καθώς δεν ήξερε σε ποια κατηγορία θα παίζει, ο Απόλλωνας είναι εδώ. Περνάει τα εμπόδια και γι’ αυτό βάλατε τα μεγάλα μέσα.
Καταλάβαμε ξεκάθαρα πως έχει γίνει πλέον το παιχνίδι. Λογικά θα το έχετε καταλάβει κύριε Κλάτενμπεργκ. Αν όχι, θα σας πούμε εμείς που παίζαμε μπάλα όταν δεν υπήρχε VAR.

Πλέον το κόλπο είναι το νέο μας… κοσκινάκι, το VAR. Ο διαιτητής μπορεί να δίνει τα πάντα. Ειδικά από τη στιγμή που γνωρίζει ότι έχει την ασφάλεια του VAR και θα τα πάρει πίσω. Αυτό είναι πλέον το κόλπο. Το VAR έχει όλο το χρόνο να βάλει όπου θέλει τη γραμμή για να δείξει ή να μην δείξει το οφσάιντ, το δει ότι θέλει χέρι ή πόδι για να δώσει ή να μην δώσει πέναλτι, να σταματήσει μέσα η έξω από την περιοχή τη φάση για τον ίδιο λόγο. Το έκανε τρεις φορές στον αγώνα μας με τον Παναθηναϊκό και ο αντίπαλός μας έφυγε νικητής.

Πλέον το VAR συμβάλει και στις καθυστερήσεις του αγώνα. Αυτό είναι το κόλπο, αν δεν το ξέρετε. Τρεις φάσεις, τρεις ανάποδες αποφάσεις, πέντε έως δέκα λεπτά καθυστέρηση σε κάθε φάση, βάλτε και τις αλλαγές, προσθέστε και τις φυσιολογικές καθυστερήσεις και κάπως έτσι το ματς τελείωσε και ο Απόλλωνας έχασε.

Ο Απόλλωνας που δεν έχει κανάλι, που δεν περιμένει γήπεδο γιατί το έφτιαξαν οι πρόσφυγες, που δεν χρωστάει, που δεν ανακατεύεται με την πολιτική. Αυτός ο Απόλλωνας έχασε με αυτό το κόλπο.
ΥΓ.: Περαστικά, στον ποδοσφαιριστή μας Νίκο Ιωαννίδη που λογικά έμαθε μέσα στο ασθενοφόρο ότι για να κερδίσει πέναλτι δεν αρκεί να καταλήξει στο νοσοκομείο. Γι’ αυτό χρειάζεται γνωμάτευση VAR.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΛΑΙΜΆΧΩΝ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βασίλης Μαστρακούλης
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γιάννης Γεωργαράς”

Ο καιρός πέρασε και ήρθε πριν από περίπου 1,5 μήνα το 2022 το οποίο πέρα από ευχές δεν θα μπορούσε να μην φέρει τη νέα καθιερωμένη ανακοίνωση του Απόλλωνα για την διαιτησία σε αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Σε εξ αναβολής αγώνα που διεξήχθη χθες, 16/2 ο Παναθηναϊκός νικάει 0-3 μέσα στο γήπεδο της Ελαφράς Ταξιαρχίας κάνοντας το 0-1 στο 13ο λεπτό με τον Παλάσιος, έπειτα από πέναλτι που κέρδισε ο Αϊτόρ χάρη σε φάουλ του Μπαξεβανίδη (σήκωσε ψηλά το πόδι και βρήκε στο κεφάλι τον Ισπανό μεσοεπιθετικό του Παναθηναϊκού).

Τρία λεπτά αργότερα ο Ιωαννίδης ανατρέπεται μέσα στην μεγάλη περιοχή από τον Κάστρο με τον διαιτητή Ευαγγέλου να καταλογίζει δεύτερο πέναλτι. Ο Κάστρο προσπαθεί να πάρει την μπάλα και πάει λίγο άτσαλα πάνω στον Ιωαννίδη κάνοντας φάουλ. Μπορεί κάποιος να πει ότι είναι αυστηρό το δεύτερο πέναλτι, όμως κανένας (εκτός από τον Απόλλωνα) δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι. Το τελικό 0-3 διαμορφώνεται έπειτα από αυτογκόλ του Μπαξεβανίδη στην προσπάθεια του να διώξει την μπάλα.

Μετά το τέλος του αγώνα ο Τζιανλούκα Φέστα λέει ότι ήταν απαράδεκτο που κάναμε δυο τόσο εύκολα πέναλτι, όμως ο Απόλλωνας είχε άλλη άποψη με την ετήσια ανακοίνωση να είναι γεγονός και να μην προκαλεί εντύπωση σε κανένα.

“Κύριε Κλάτενμπεργκ, ακούμε και διαβάζουμε ότι από τους λεγόμενους Big-4 σας στηρίζει μόνο ο ένας. Σήμερα κάνετε προσπάθεια να εξασφαλίσετε τη στήριξη και δεύτερου, ο οποίος τον τελευταίο καιρό φωνάζει για τις κακές διαιτησίες που έχει η ομάδα του. Ο διαιτητής που στείλατε έδωσε αβίαστα δύο υποψίες, δύο ανύπαρκτα πέναλτι, απλά για να κατευνάσει τις φωνές του αντιπάλου μας.Έτσι, πιστεύετε ότι θα εξασφαλίσετε τη στήριξη του Παναθηναϊκού και τη διασφάλιση της καρέκλας σας. Παράλληλα, τελειώσατε κάθε ελπίδα της ομάδας μας.
Κύριε Κλάτενμπεργκ, αυτά τα πέναλτι θα τα δίνατε εσείς στον Απόλλωνα αν γίνονταν αντίστοιχες φάσεις στην περιοχή του Παναθηναϊκού; Η απάντηση είναι όχι.Κύριε Κλάτενμπεργκ, είστε ένας Άγγλος ασθενής που κάνετε πολύ άσχημα της δουλειά σας. Γι’ αυτό πηγαίνετε στο σπίτι σας.”

Ο Απόλλων Σμύρνης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του δήμου Αθήνας και οφείλει και να είναι πάντα ένας μεγάλος αντίπαλος αλλά και πιο φειδωλή στις ανακοινώσεις – αντιδράσεις της.

Εμείς πάντως ευχόμαστε να συνεχιστούν και το 2023 οι ετήσιες ανακοινώσεις για τις “σφαγιαστικές” διαιτησίες που συναντά ο Απόλλωνας κόντρα στον Παναθηναϊκό. Κάτι που αυτόματα θα σημαίνει την σωτηρία του Απόλλωνα και την παραμονή του για μια ακόμα χρονιά στην Super League. Εκεί δηλαδή που επιβάλει να βρίσκεται η ιστορία της ομάδας…

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή