Παραβιάζεται η συμφωνία με τη FIFA – Απροστάτευτους αφήνει η ΕΠΟ τους διαιτητές!

Φωτογραφια αρχείου: Συνάντηση διαιτητών Super League 1 με τη διοίκηση της ΕΠΟ τον Ιανουάριο 2019
Print Friendly, PDF & Email

Όταν συντασσόταν η «ολιστική μελέτη» για το ελληνικό ποδόσφαιρο κάποια ζητήματα που έχριζαν λύσης και βρίσκονταν στην ατζέντα της FIFA ως «προαπαιτούμενα» είχαν επιλυθεί από την προηγούμενη διοίκηση της ομοσπονδίας.

 

Και αναφερόμαστε στην υπηρεσία εντός της ΕΠΟ η οποία διαβίβαζε στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα τις δημόσιες δυσμενείς κρίσεις κατά των διαιτητών, προκειμένου εκείνος (ο εισαγγελέας) να κρίνει αν παραβιάζεται ο πειθαρχικός κώδικας και πρέπει να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις.

 

Το μέτρο αυτό είχε ζητηθεί και από τους ίδιους τους διαιτητές για την προστασία τους, μετά την μαφιόζικη επίθεση σε βάρος του Τζήλου τον Δεκέμβρη του 2018 αλλά και ένα χρόνο αργότερα στις συναντήσεις που είχαν γίνει με τη διοίκηση της ΕΠΟ.

 

Ας θυμηθούμε, όμως, τι ανέφερε η επιστολή της γενικής γραμματέως της FIFA, Φατμα Σαμούρα, προς την ΕΠΟ σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης των δυσφημιστικών δηλώσεων κατά των διαιτητών:

 

«Παρά την έγκριση του σχεδίου και της πολιτικής επικοινωνίας της ΕΠΟ, οι δυσμενείς και δυσφημιστικές δηλώσεις κατά των ποδοσφαιρικών αρχών, οργάνων και αξιωματούχων, ιδιαιτέρως των διαιτητών, συνεχίζουν να μην αντιμετωπίζονται σωστά. Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα κατά των δυσμενών δηλώσεων, ο κίνδυνος για την πρόκληση περαιτέρω βίας παραμένει. Ως εκ τούτου, η ΕΠΟ θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των δικαστικών οργάνων, για τη ριζική εξάλειψη αυτών των φαινομένων.»

 

Η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ,  συνέστησε υπηρεσία, που διαβίβαζε όλες τις δηλώσεις. Από κει και πέρα ήταν θέμα αξιολόγησής τους από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα.

 

Η σημερινή διοίκηση, όμως, που κατά τα άλλα κόπτεται για την εφαρμογή της «ολιστικής μελέτης» παραβιάζει στον σημείο αυτό ένα από τα «προαπαιτούμενα» της FIFA αλλά και τη συμφωνία που είχε γίνει με τους διαιτητές, ώστε να μην προχωρήσουν σε αποχή, αφήνοντάς τους (τους διαιτητές) ακάλυπτους και ανυπεράσπιστους.

Το παραπάνω συμπέρασμα, προκύπτει από τα εξής στοιχεία:

Α) Στο νέο οργανόγραμμα της νέας διοίκησης της ΕΠΟ, που δημοσίευσε το SoccerPlus, δεν προβλέπεται ρητά η ύπαρξη της «υπηρεσίας» η σύσταση της οποίας προβλέπεται από το άρθρο 35 ΑΙ του Πειθαρχικού Κώδικα.

 

Β) Σύμφωνα με πληροφορίες του SoccerPlus, από την έναρξη των επαγγελματικών πρωταθλημάτων δεν υπήρξε παραπομπή δυσφημιστικών δηλώσεων κατά των διαιτητών στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, παρότι υπήρξαν ανακοινώσεις και δηλώσεις κατά διαιτητών που μπορούσαν να σταλούν προς αξιολόγηση (π.χ. η ανακοίνωση του Παναιτωλικού μετά τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα).

 

Γ) Από την έναρξη του πρωταθλήματος δεν έχει ασκηθεί καμία πειθαρχική δίωξη βάσει του άρθρου για τις δημόσιες δυσμενείς κρίσεις κατά των διαιτητών.

 

Η νέα διοίκηση της ΕΠΟ που κόπτεται, και καλά κάνει, για την τιμωρία των ενόχων της επίθεσης στον διαιτητή Τζήλο, καλό θα ήταν πριν κουνήσει το δάχτυλο να έχει φροντίσει για την τήρηση των συμφωνιών που έκαναν οι διαιτητές με την προηγούμενη διοίκηση για την προστασία τους και των συμφωνιών με τη FIFA που, άγνωστο γιατί, φαίνεται ότι έπαψαν εφαρμόζονται, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αξιοπιστία της νέα διοίκησης και των σχέσεων με τις υπερθνικές συνομοσπονδίες, οι οποίες το τελευταία διάστημα δέχονται ερεθίσματα για την κατάσταση που επικρατεί στην ομοσπονδία.

 

Και δυστυχώς για τους “νεοταξίτες” της ΕΠΟ, τα ερεθίσματα, που συνιστούν επικρίσεις, δεν προέρχονται πια μόνο από έναν, συγκεκριμένο και αποδοκιμασμένο για το παρελθόν του, πόλο…

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή