Παρέμβαση Βρούτση για τα φαινόμενα βίας: Να συνειδητοποιήσουν στην ΕΠΟ ότι υπάρχει ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών!

intme
Print Friendly, PDF & Email

Στις ευθύνες τις ΕΠΟ αλλά και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού Ι. Βρούτσης, μιλώντας στην εφημερίδα manifesto και  απαντώντας στην εξής ερώτηση:

-“Παρά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τις συναντήσεις με τους προέδρους των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ, η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα δεν λέει να εξαλειφθεί. Χαρακτηριστικό το πιο πρόσφατο παράδειγμα στο ντέρμπι των «αιωνίων» στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αλλά και τα προχθεσινά γεγονότα στο Πανθεσσαλικό. Γιατί σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα;”

-” (…) Στόχος, παράλληλα, είναι τα ίδια τα όργανα του ποδοσφαίρου να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ανάγκη αυστηροποίησης των κανονιστικών πλαισίων τους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν η μείωση παραβατικών φαινομένων, όπως η ρίψη κροτίδων ή φωτοβολίδων και λοιπά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς λειτουργεί η αυστηρότητα των ίδιων των ποδοσφαιρικών οργάνων είναι αυτό που διαπιστώνετε κι εσείς, ότι δηλαδή στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, η UEFA είναι αμείλικτη σε τέτοιες παραβάσεις εξ ου και οι ΠΑΕ είναι πολύ πιο προσεκτικές ως προς την διασφάλιση των συμπεριφορών στα γήπεδά τους.”, είπε για την ΕΠΟ.

 

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είπε: “Η βία στα γήπεδα είναι θέμα πολυπαραγοντικό και κυρίως προερχόμενο από τα σπλάχνα της κοινωνίας. Ο αθλητισμός δεν γεννάει βία. Ωστόσο, κακοποιά στοιχεία βρίσκουν «στέγη» μέσα σε θύλακες παραβατικότητας, όπως κάποιες φορές είναι οι λέσχες των οπαδών κάθε ομάδας. Εκεί είναι που η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος της, τόσο με συνεχείς ελέγχους για την τήρηση της νομιμότητας όσο και με εμπλουτισμό στις ήδη πολύ αυστηρές διατάξεις που υπάρχουν στη χώρα μας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας ενισχύθηκε με το νομοσχέδιο για τη βία, που κατατέθηκε μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού και ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022. Αυξήθηκε η λογοδοσία και η απόδοση ευθυνών. Και συνεχίζουμε τον αγώνα για την καταπολέμηση, με την ενδυνάμωση και αυστηροποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τις λέσχες. Αναπτύσσεται το Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων και θα ελέγχεται η νομιμότητα των εκλογικών διαδικασιών τους, της σύνθεσης του Δ.Σ. τους και του Μητρώου των Μελών τους, ενώ θα συσταθεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λεσχών Φιλάθλων. Επιπλέον, ενισχύεται και εξειδικεύεται η λειτουργία της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας και δημιουργείται Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σε εφαρμογή των προβλέψεων της σύμβασης Saint Denis του Συμβουλίου της Ευρώπης για ασφαλή περιβάλλοντα στον αθλητισμό.”

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή